LUMINI ŞI UMBRE. ”M-am temut că USL se va eroda până la momentul alegerilor”

Dan Andronic: Tot vorbeam de încredere. Paradoxal, cel pe care l-ați apărat în 2005 prin trimiterea acelui memoriu, nu v-a mai susținut în partid la alegerile din 2009. Cel susținut atunci de Dinu Patriciu a fost Crin Antonescu. După aceea a existat o grupare Chiliman-Moisescu care a părăsit partidul. Dumneavoastră, în interiorul partidului, nu ați mai avut o viață foarte lină. Între timp, aceste grupări s-au regăsit în interiorul noului PNL, iar dvs. ați părăsit PNL-ul, după ruperea USL-ului. Vreau să vă întreb de ce, pentru că știu că în interior ați fost un adversar, inițial, al formării USL-ului.

Călin Popescu Tăriceanu:  Aceasta este legenda publică.

Nu-i o legendă, am întrebat membri ai conducerii partidului, nu-mi permit să vin cu legende.

Membrii din conducerea partidului au folosit această formulă ca să demonetizeze decizia pe care am avut-o eu.

Deci nu ați vorbit în interiorul aprtidului împotriva creării USL-ului.

Vă spun imediat. Le-am explicat următorul lucru. Nu aveam, în primul rând, cum să fiu împotriva creării USL-ului, pentru că eu consider că perioada nefastă a României a fost, nu numai cea în care Traian Băsescu a fost președinte, dar și cea în care guvernul a fost condus de Boc.

Asta pot spune și ei în ceea ce vă privește.

S-ar putea. Cetățenii au cuvântul final. În aceste condiții, consideram că o alianță politică sau, mă rog, o formulă de colaborare politică cu PSD-ul este necesară. Am avut o obiecțiune: le-am spus că nu cred în necesitatea unei alianțe politice atât de devreme. Țineți minte că USL-ul a fost făcut cu mult înainte de alegeri.

S-a dovedit a fi un succes.

S-a dovedit a fi un succes. Eu nu spun că am întotdeauna dreptate. Nu am fost împotriva USL-ului, ci am fost împotriva momentului. Am pledat pentru a lua această decizie mult mai aproape de alegeri și vă spun și din ce motiv: pentru că temerea mea era legată de posibila erodare a acestei construcții politice până la momentul alegerilor.

LUMINI ŞI UMBRE. „E puțin probabilă schimbarea majorității în Senat și Camera Deputaților”

LUMINI ŞI UMBRE. „Regret irosirea de energie în disputa cu Băsescu”

LUMINI ŞI UMBRE. „Nu mi-e frică de dosarul EADS. Am refuzat să se facă plăți în avans”

A venit acea criză dură și erodarea s-a produs în altă parte. A fost chiar un rezultat spectaculos.

Da, recunosc, aici aprecierea mea poate nu a fost cea corectă. Decizia pe care am luat-o de a pleca din PNL nu a fost una legată de persoane...

Crin Antonescu înțeleg că v-a tratat cu respectul acordat unui fost președinte al partidului și prim-ministru.

Nu. Nu.

Nu, ce?

Dar nu au fost chestiunile...

V-a tratat cu acest respect.

Nu.

Nu?

Nu. V-am spus că nu. Relația nu a  fost una normală, civilizată, dar nu ăsta a fost motivul pentru care am hotărât să plec.

Contează, pentru că și acolo se produce o erodare.

Eu am trecut peste aceste umori ale președintelui în funcție. El avea legitimitatea votului dat de congres, pe care am respectat-o.

Pe de altă parte, o mare parte din membri delegației permanente erau foști miniștri ai cabinetului dvs.

Da, și unii au avut un comportament decent, alții nu. Dar nu asta e problema. Nu acest lucru a fost detonatorul deciziei de a părăsi PNL-ul. A fost o chestiune de factură politică și mai exact de factură ideologică. În momentul în care PNL-ul a hotărât să treacă din familia liberală în familia populară, eu am spus foarte clar, și repet acest lucru, convingerile mele într-un fel nu și-au mai găsit reprezentarea în noua configurație politică în care PNL-ul dorea să activeze, adică la PPE. Eu am venit în politică să fac politică liberală, sunt liberal și nu vreau să fac politică în orice condiții. Dacă pot să fac politică liberală sigur că fac, dacă nu...

Asta nu v-a împiedicat să colaborați cu PSD-ul.

Politica pe care o fac eu...

Să nu-mi spuneți că făceți politică liberală cu PSD-ul.

Nu. Politica liberală o facem noi ca partid liberal reformator, PSD-ul își face politica lui, așa cum și PNL-ul a colaborat cu PSD în USL. Coaliții politice au existat. Lucrul acesta nu înseamnă pierderea identității fiecăruia.