Ludovic Orban nu regretă desfiinţarea SIIJ: „Este o soluție corectă.”

Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat luni că forma proiectului de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), adoptată de Comisia Juridică a Camerei Deputaților, reprezintă „o soluție corectă din punctul de vedere constituțional”.

Ludovic Orban nu regretă desfiinţarea SIIJ: „Este o soluție corectă.” Proiectul pentru desființarea SIIJ a fost avizat pozitiv de Comisia juridică a Camerei Deputaților la 18 martie. La acea vreme, a fost introdus și un amendament ce prevedea că procurorii și judecătorii pot fi trimiși în judecată numai cu încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Din punctul meu de vedere, forma în care a fost adoptată de Comisia Juridică (n.r. – desfiinţarea SIIJ) e o formă care a fost dezbătută și convenită la nivelul conducerii Coaliției și grupurilor parlamentare ale PNL, care vor sprijini desființarea Secției Speciale.

De altfel, astăzi am și luat decizia în Biroul Executiv să mandatăm grupurile parlamentare ale PNL să voteze legea de desființare a SIIJ”, a declarat Ludovic Orban.

Când jurnaliştii prezenţi la Parlament l-au întrebat de ce nu intră acest proiect în dezbaterea din plen, Orban a răspuns: „Ședințele Comitetului liderilor sunt conduse, în absența președintelui Camerei Deputaţilor, de liderul de grup cu cel mai mare număr de parlamentari, adică liderul de grup al PSD.

Liderul de grup PSD a refuzat să supună la vot propunerea liderului de grup PNL, de a fi introdusă pe ordinea de zi dezbaterea pe articole. Nu e nicio problemă, vom dezbate miercuri, când va fi spusă votului final.

Ludovic Orban nu regretă desfiinţarea SIIJ

Ludovic Orban

Dacă liderul de grup al PSD va continua să refuze să spună la vot propunerile altor lideri de grupuri, îmi voi aroga eu dreptul pe care îl am ca președinte al Camerei Deputaților, de a conduce Comitetul liderilor.”

Totodată, preşedintele PNL a comentat şi imunitatea de care vor beneficia magistrații odată cu adoptarea proiectului în această formă: „Este o formulă la care s-a convenit. Conform Constituției, CSM este garantul independenței justiției în România. Din analizele diferitelor forme posibile de funcționare după desființarea SIIJ, ni s-a părut o soluție corectă din punctul de vedere constituțional ca acest organism, CSM, să poată să aibă un punct de vedere, nu pentru începerea urmării penale, ci pentru trimiterea în judecată.”

Unul dintre jurnaliştii care i-au adresat întrebări i-a semnalat că s-a ajuns la o formulă prin care s-a oferit o concesie partenerilor de guvernare din UDMR. Reacţia lui Ludovic Orban a fost următoarea: „Nici aici nu aveți dreptate.

Sunt multe ştiri pe surse, dar să ştiţi că UDMR a avut altă variantă. A fost o analiză foarte serioasă, au fost puncte de vedere diferite. Obiectivul nostru este acela de a desființa Secția Specială.

Am instituit un mecanism din care este scos complet politicul. Este un mecanism de autoreglare, de care ține funcționarea justiției și a CSM, pe care îl vom urmări dacă funcționează corect.”