Ludovic Orban, amendat de Tribunalul Cluj. A refuzat să pună în executare o hotărâre definitivă

Parlament, Ludovic Orban, primul ministru, premier

Györke Zoltán a anunţat că Tribunalul Cluj a admis cererea sa și a dispus obligarea primului-ministru Ludovic Orban la suportarea unei amenzi deoarece a refuzat nejustificat de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă.

Tribunalul Cluj a dispus obligarea primului-ministru Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru refuzul nejustificat de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitiva privind repunerea în funcție a fostului prefect al Clujului Györke Zoltán.

Cât a plătit premierul Ludovic orban

„Instanța a stabilit aplicarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere. Până la executarea obligaţiei de reintegrare a subsemnatului în funcţia de subprefect al judeţului Cluj. Asta pentru refuzul de a pune în executare Sentința Civilă rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Cluj nr. 894 din 16.07.2020”, spune Györke Zoltán.

Subprefectul Clujului a fost demis de Guvernul Dăncilă

Gyorke Zoltan, fost subprefect de Cluj din partea PNL în perioada 2008-2009, a fost dat afară din funcţia de inspector guvernamental al Secretariatului General al Guvernului pe 31 iulie 2013, după ce acesta solicitase Guvernului condus de Victor Ponta să fie repus în funcţia de subprefect, care era vacantă.

Guvernul, folosindu-se de ordonanţa de urgenţă 77/2013, pentru reducerea numărului de posturi din administraţia locală, l-a dat însă afară din funcţia de inspector guvernamental pe Gyorke Zoltan. De altfel, OUG 77/2013 a fost ulterior, în 2014, declarată neconstituţională, notează monitoruldecluj.

Memoriu trimis și Președintelui Iohannis

De asemenea, Zoltan a trimis și președintelui Klaus Iohannis un memoriu prin care l-a informat despre nerespectarea hotărârii judecătorești de către Guvernul României. Acesta l-a rugat să dispună măsurile necesare în vederea executării Deciziei civile.

„Nu am primit răspuns cu privire la soluția adoptată. Așa cum rezultă din ultimul Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, România a fost considerată vinovată de încălcarea Convenției Europene a drepturilor omului pentru că statul nu s-a conformat hotărârilor judecătorești definitive. În consecință, România face obiectul unei supravegheri sporite din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei până la instituirea măsurilor necesare garantării executării hotărârilor judecătorești”, a susținut Györke Zoltán.