Lovitură totală pentru pensionari. Decizia a fost luată și este definitivă

Sursa: Arhiva EVZ

Un proiect legislativ care ar fi permis introducerea tuturor veniturilor obținute de o persoană în calculul pensiei a fost respins de Comisia de Muncă a Senatului. Proiectul a fost inițiat de fostul ministru Violeta Alexandru.

Proiectul legislativ inițiat de Violeta Alexandru propunea o nouă formula pentru recalcularea pensiilor. Noua formulă, propusă prin proiectul de lege, ținea cont de toate veniturile brute obținute de angajați de-a lungul activității. Practic, erau vizați cei care primeau bani din acordurile globale, înainte de 1989. Actul normativ nu a primit aviz la Comisia de Muncă din Senat, astfel încît nu va merge la vot în plen.

Concret, legea Violetei Alexandru stabilea să fie incluse la calculul pensie și veniturile obținute, înainte de 1989, sub formă de bonusuri, pentru depășirea planului de stat. Propunerea a fost depusă la Camera Deputaţilor în ianuarie a.c., însă a primit aviz negativ miercuri în Comisia de Muncă a Senatului.

Conform proiectului inițiat de Violeta Alexandru, veniturile totale brute trebuie să fie luate în considerare în calcularea pensiei. Astfel, toate tipurile de sporuri, nu doar cele cu caracter permanent, ar trebui valorificate pentru stabilirea cuantumului pensiei.

„În fond, este munca omului. Am studiat mult un eşantion reprezentativ din procesele soluţionate în instanţele de judecată şi aceasta este principala problemă a oamenilor. Îi trebuie o rezolvare acum, una corectă faţă de munca lor. Procesele în instanţă se ţin pe banii şi pe timpul lor, într-o chestiune evident nedreaptă. Dacă pentru aceste sporuri sau beneficii s-au plătit contribuţii, atunci trebuie să fie luate în considerare la stabilirea dreptului”, a declarat Violeta Alexandru, conform Adevărul.

sursa foto. EVZ

Prevederi pentru pensia de urmaș

Același proiect mai prevedea ca pensia de urmaș să fie acordată soţului supravieţuitor şi în cazul unei căsătorii care a durat mai puțin de 10 ani dar mai mult de un an. Legea în vigoare prevede ca soții să fi fost căsătoriți cel puţin 15 ani. Pensia de urmaș se acordă, dar într-un cuantum mai mic și celor care au fost căsătoriți doar 10 ani.

De asemenea, actul normativ mai prevedea ca pentru anii lucraţi în grupe de muncă în condiţii deosebite/grupa I/condiţii speciale să se ia în considerare nu doar anul complet ci şi lunile dintr-un an. Toată perioada muncită în astfel de condiții ar trebui valorificată și luată în considerare la calculul pensiei. În acest caz s-ar aplica reducerea vârstei de pensionare proporţional cu timpul lucrat.