Fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, a fost condamnat, azi, de magistrații, la o pedeapsă de 6 ani de închisoare. Totodată, celebrele lui tablouri vor fi confiscate.
Grea lovitură primită de Darius Vâlcov, care a aflat, azi, verdictul într-un dosar ce a făcut vâlvă. Cel care a ocupat funcția de ministru de Finanțe a fost condamnat la 6 ani de închisoare și, de asemenea, tablourile îi vor fi confiscate de autorități.
Procesul a durat timp de 8 ani. Inițial, fostul demnitar primise o condamnare de 8 ani. El a fost acuzat că a strâns o avere impresionantă, mascată în tablouri de preț.
Decizia de astăzi a fost luată de magistrații de la Curtea Supremă. Ei au menținut măsurile asigurătorii luate faţă de Darius Vâlcov, până la concurența sumei de 6.200.000 lei.
Cine a mai fost condamnat în dosarul lui Darius Vâlcov
În același dosar, împreună cu Darius Vâlcov,, au mai fost condamnați:
Minel Prina (fost primar al municipiului Slatina) – 4 ani şi 6 luni de închisoare;
Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov) – 2 ani cu suspendare,
Petre Bogdan Timofte (afacerist) – 3 ani de închisoare;
Constantin Tomescu (afacerist) – 3 ani şi 6 luni de închisoare.
Din câte se pare, Darius Vâlcov a plecat din țară și s-a astabilit în Italia, la Milano, acolo unde și-a deschis o afacere.
Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe, a fost trimis în judecată de DNA, la data de 2015, atunci când ocupa funcția de senator, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare de bani (infracţiune pe care Vâlcov ar fi săvârşit-o în perioada în care era primar în Slatina, iar apoi senator), şi de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcția (infracţiune săvârşită şi în perioada în care acesta deţinea funcţia de ministru).
Ce acuzații aduceau procurorii
După cum acuzau procurorii, Vâlcov a primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Slatina, Drăgăneşti-Olt şi Piatra Olt, încasând astfel peste 1.500.000 de euro, în perioada 2011-2013.
În rechizitoriu se spunea că banii ajungeau la fostul demnitar fie cash (în pungi de plastic), fie prin intermediul unor operaţiuni comerciale disimulate prin acte fictive, într-un circuit în care au fost incluse mai multe firme. Completul de la ÎCCJ care, în februarie 2018, l-a condamnat în primă instanță pe Vâlcov la 8 ani de închisoare, a precizat, în motivarea deciziei, că Vâlcov „a achiziţionat mai multe obiecte de artă, printre care picturi, gravuri şi desene, în valoare de 2.558.658 de lei, toate cumpărate cu banii proveniţi, în numerar, din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”.
Judecătorii au publicat și lista celor 124 de tablouri în care Vâlcov a investit banii. Printre ele, sunt opere semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian sau Corneliu Baba.