Lovitură grea pentru DNA. Achitări pe linie într-un dosar aflat pe rol de 7 ani. 43 de inculpați au fost găsiți nevinovați

Condamnare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai mulți primari și viceprimari PSD au fost achitați într-un dosar penal în care au mai fost implicați fostului trezorier al partidului, Mircea Drăghici, dar și fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu. Toți cei implicați au fost trimiși în fața judecătorilor, de procurori, fiind acuzați de abuz în serviciu și primire de foloase necuvenite. Procesul a durat aproape șapte ani, însă decizia nu este definitivă.

O instanță de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat miercuri, 22 iunie, nu mai puțin de 43 de achitări într-un dosar DNA în care sunt implicați mai mulți primari PSD din Argeș, fostul trezorier al social-democraților, Mircea Drăghici, dar și ex-președintele Consiliului Județean, Constantin Nicolescu.

Dosarul a fost trimit în judecată, de procurorii din cadrul DNA Pitești, în anul 2015, iar cei inculpați au fost acuzați de abuz în serviciu și primire de foloase necuvenite. Pe parcursul acestor ani, până la aflarea sentinței, trei dintre inculpați și-au pierdut viața, iar parte dintre ei nici nu mai sunt în funcție.

Ancheta în care au fost implicați fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, vizează încheirea unor contracte de consultanță pentru atragerea de fonduri europene.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus achitarea tuturor inculpaților, între care și 41 de primari şi viceprimari de comune, un fost director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş şi două angajate ale unei firme de consultanţă. Decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile.

Achitări pe bandă și în Dosarul Belina

Un alt dosar în care instanța a pronunțat achitări pe linie este Dosarul Belina, care îl vizează și pe fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea. Deși a contrasemnat hotărârea de guvern în baza căreia insula Belina și brațul Pavel au ajuns la compania Tel Drum, despre care DNA susține că era controlată chiar de el, instanța i-a achitat pe cei implicați.

Judecătorul Bogdan Alexandru Dari de la Tribunalul București a invocat mai multe decizii ale CCR, emise ulterior trimiterii dosarului Belina în instanță, în iunie 2018. El a demontat acuzațiile procurorilor DNA și a dispus achitarea tuturor inculpaților. Printre cei care au scăpat se numără  Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, și Adrian Gâdea, președintele CJ al Teleorman. Acesta din urmă era considerat omul de casă al fostului șef al PSD.

Și în acest caz, decizia Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București