La peste 40 de picioare sub solul londonez este ascuns unul dintre cele mai mari secrete ale capitalei britanice, din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
Guvernul britanic a decis atunci că paza bună trece primejdia rea, astfel încât era necesară amenajarea imediată a unui lăcaş de refugiu pentru conducătorii statului, în caz de maximă urgenţă.
Winston Churchill (om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit în Al Doilea Război Mondial) este cel care a ţinut în această locaţie prima şedinţă a Cabinetului, în octombrie 1940, scriind chiar despre eveniment într-unul dintre jurnalele personale, cu deosebit de multă încântare, datorită condiţiilor extraordinare pe care galeria le punea la dispoziţie. Potrivit presei britanice, Churchill avea, o sănătate relativ bună pentru vârsta sa, era cunsocut drept mare gurmand şi un mare amator de whisky cu sifon, îi plăceau mult şi trabucurile birmaneze, iar „locul secret nu făcea decât să îi dezvolte atât aceste pasiuni, cât mai ales calităţile de strateg”.
Au fost aduse la lumină
Această alternativă la obişnuitele birouri ale cabinetelor ministeriale, sub numele de cod Paddock, a fost construită sub Dollis Hill, regiune situată în nord-vestul Londrei, de unde au fost aduse la lumină cele mai noi realizari tehnologice ale momentului, în materie de telecomunicaţii, inclusiv primul computer electronic, Colossus.
Prevăzut cu sisteme speciale anti-distrugere, clădit pe trei nivele în subteran, cu 22 de camere suficient de mari pentru a adăposti circa 200 de persoane, Paddock-ul a fost descoperit abia în 1997, când o firmă de construcţii a cumpărat terenul, a dat publicitatii existenţa buncărului, însă a decis să nu îl distrugă.
Churchill este cel care a ţinut în această locaţie prima şedinţă a Cabinetului, în octombrie 1940, scriind chiar despre eveniment în unul dintre jurnalele personale, cu deosebit de multa încântare, datorită condiţiilor extraordinare pe care galeria le punea la dispoziţie. Totuşi, spre deosebire de adăposturile altor lideri, buncărul londonez nu are toalete, iar bucătăria este departe de a fi un loc potrivit pentru a găti, în timp ce birourile erau utilate după cea mai evoluată tehnologie, cu zone separate pentru conducătorii armatei, marinei şi forţelor aeriene. De menţionat că una dintre încăperi era dedicată transmisiunilor BBC, vehiculându-se chiar speculaţii referitoare la faptul că pentru emisii era folosită vocea actorului David Niven, unul dintre favoriţii lui Churchill.