Liviu Dragnea și-a securizat fotoliul din Kiseleff

Conducerea lărgită a PSD analizează astăzi dacă deschide cursa internă pentru funcțiile de conducere din partid la Congresul extraordinar din 10 martie.

Minimum 20 de filiale județene PSD au adoptat, săptămâ- na trecută, în unanimitate, Rezoluții în care își exprimă „necondiționat” și cu „fermitate”, susținerea „totală” și „deplină” pentru președintele formațiunii, Liviu Dragnea. În Rezoluții se arată că Dragnea este „singurul capabil” să mențină partidul unit și sub conducerea sa PSD a avut rezultate istorice la alegerile locale și parlamentare din 2016.

În Rezoluția adoptată de PSD Teleorman, organizația din care provine Dragnea, liderul social-democrat este caracterizat astfel: „Garantul consolidării şi unităţii partidului, al implementării consecvente a Programului de guvernare în folosul românilor, al consolidării statului democratic şi de drept în România, al parcursului euroatlantic al ţării noastre, dovedindu-se a fi un excepţional strateg politic şi un eficient manager al resurselor umane şi organizaţionale ale partidului”. Liderii organizaţiilor jude țene ale PSD, conducerea centrală a partidului și miniștrii social-democraţii stabilesc azi, într-un Comitet Executiv Național, dacă în Congresul din 10 martie se va acorda un vot de încredere pentru Liviu Dragnea. De la Congresul PSD din 18 octombrie 2015, în care Dragnea a fost validat în funcția de președinte PSD, liderul social-democrat nu a cerut partidului un vot de reconfirmare.

Urmaș

Organizațiile județene PSD din Dolj, Mehedinți și Bacău au adoptat Rezoluții privind susținerea secretarului general al partidului, Marian Neacșu, în func ția de președinte executiv, a doua poziție din ierarhia formațiunii. Un apropiat al lui Dragnea și originar din Ialomița, Neacșu a fost lider al deputaților PSD și consilier onorific al fostului premier Sorin Grindeanu. El nu a candidat la alegerile parlamenetare din 2016 pentru un post de deputat pentru că a fost condamnat definitiv de ÎCCJ, pe 23 februarie 2016, la şase luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, după ce şi-a angajat nelegal fiica la biroul său parlamentar. În cazul în care preșe dintele PSD nu-și mai poate exercita mandatul, președintele executiv preia automat conducerea interimară a partidului.

Întrecere

Cele două organizații județene au mai decis, prin aceeași Rezoluție, să-i susțină pentru funcțiile de vicepreședinți ai partidului pe miniștrii Muncii și Dezvoltării, Lia Olguța Vasilescu, respectiv Paul Stănescu. PSD Argeș l-a propus pentru un post de vicepreședinte național al PSD pe fostul ministru Șerban Valeca, PSD Brăila îl susține pe fostul premier Mihai Tudose în conducerea partidului. PSD Buzău a decis să ceară o funcție de vicepreședinte național. Liderul județean Marcel Ciolacu a spus: „Mie nu cred că îmi trebuie, cel puţin acum”. El a precizat că îl va susține pentru această funcție fie pe șeful CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, fie pe primarul municipiului Buzău, Constantin Toma. În cursa pentru conducerea PSD va intra și președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan. Social-democrații vor sta bili, azi, dacă vor dechide cursa internă pentru cele 14 funcții de vicepreședinți naționali ai partidului.

Firea nu are timp de puci

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că nu se ocupă cu „revoluțiile în partid”, după ce în spațiul public au apărut informații neoficiale care vizau deteriorarea relațiilor dintre edil și Liviu Dragnea. „Am văzut că se induce ideea că eu şi doamna Andronescu am porni un război împotriva domnului preşedinte. Nu mă ocup cu aşa ceva, aşa cum ştiţi toată săptămâna m-am ocupat cu deszăpezirea (...) aşa că eu mă ocup cu acest lucru şi nu cu revoluţiile în partid”, a zis Firea, vinerea trecută.

Sfat

Vicepreședintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, că ar fi „impardonabil” și „pă- gubos” ca Dragnea să-i „elimine” la Congres pe liderii PSD „care au puncte de vedere diferite”. Firea a zis că va candida în Congres la o funcție de conducere doar dacă o susțin femeile din partid, iar Andronescu a zis că se mai gândește dacă-și depune candidatura. Diferențe Firea, Andronescu și liderul PSD Sector 3, Robert Negoiță, au militat pentru desemnarea în Congresul din 10 martie a candidatului PSD la alegerile prezidențiale din 2019, opinia acestora fiind opusă strategiei lui Liviu Dragnea, potrivit căruia candidatul ar „dispărea” dacă ar fi anunțat așa devreme.

Critici

De asemenea, în contextul discuțiilor din PSD care au generat demisia fostului premierul Mihai Tudose, Firea i-a criticat atât pe Tudose, cât și pe Dragnea. „A fost o greșeală lipsa consultării cu noi la nominalizarea premierilor Grindeanu și Tudose. O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice”, a spus ea la adresa lui Dragnea.