Cronică de instanță. Liviu Dragnea a petrecut şapte ore la audieri în „Sala Adrian Năstase”

Liderul PSD a fost întâmpinat, ieri, de o duzină de protestatari #rezist, de un dispozitiv impresionant de jandarmi şi de o ninsoare măruntă.

Sala Secţiilor Unite a Instanţei supreme a fost arhiplină, amintind de procesul în urma căruia încăperii i se spune, în rândurile politicienilor-inculpaţi, „Sala Adrian Năstase”. La fel ca în cazul predecesorului său în funcţia de lider al PSD şi de această dată în sală atmosfera era sufocantă, iar starea de spirit - una tensionată. Printrun geam întredeschis nu intra numai câte o adiere, ci şi scandările celor de afară. „La puşcărie!”, „Hoţii!”, au fost sloganurile care veneau ca un contapunct pe tot parcursul audierilor. Dragnea le auzea foarte clar din sala de judecată, una cu vedere la stradă.

Cu coatele pe genunchi şi cu bărbia sprijinită în podul palmei, Dragnea asculta cu atenţie depoziţia Anisei Stoica, una dintre cele două angajate „pe hârtie” la Protecţia Copilului Teleorman, care de fapt lucra la sediul partidului. Anisa Stoica a fost de acord să răspundă întrebărilor instanţei, ale procurorului şi ale avocaţilor, pe când cealaltă angajată, Adriana Botorogeanu, a ales să recurgă la dreptul la tăcere.

 

PR la PSD, fără remuneraţie

„Nu m-am dus cu jalba-n proţap nici la domnul Stuparu, nici la domnul Dragnea. Eu lucram în presa locală, scriam la un ziar. Cu domnul Dragnea am făcut cunoştinţă la o întrunire la Camera Deputaţilor. Apoi ne-am întâlnit în birou la Consiliul Judeţean Teleorman şi (n.r.- Liviu Dragnea) mi-a spus că vrea să înfiinţeze un birou de presă al organizaţiei partidului. I-am spus că eu nu m-am ocupat niciodată de PR, dar că pot încerca. Era o experienţă interesantă. La acea dată s-a pus problema să lucrez în cadrul partidului, dar fără a fi precizat postul.”, a declarat Anisa Stoica.

Femeia susţine că deşi a lucrat trei luni pentru PSD, nu a fost plătită, iar Liviu Dragnea a găsit soluţia să o angajeze la DGASPC. „Forma asta nefericită de a fi remunerată s-a luat peste capul meu. Domnul Dragnea a avut discuţii cu nişte persoane şi mi-a spus că voi fi angajată la Protecţia Copilului, fiind o soluţie temporară”, a declarat femeia.

Ea recunoscut că a rămas la DGASPC pentru a avea un loc de muncă asigurat. „Nu am realizat că acceptând în continuare să îmi desfăşor activitatea la partid pot săvârşi o faptă penală. Îmi pare rău şi îmi este foarte ruşine”, a spus Anisa Stoica.

 

Anisa Stoica: „Nu am fost din gaşca lui Dragnea”

„Vreau să precizez că nu m-am simţit niciodată protejată de Dragnea. Au venit mulţi pe aici şi au spus că eram o mică vedetă. Nu am fost din gaşca lui Liviu Dragnea”. „Şi atunci care e explicaţia?”, a întrebat-o preşedintele completului de judcată. „ Şi mie îmi era frică de Liviu Dragnea, şi eu voiam un loc de muncă. Deşi aveam unul înainte, aşa prost plătit cum era. Nu era vina lui că îmi era frică de el, mi-a şi spus la un moment dat: nu mănânc pe nimeni, uite, colegii tăi sunt întregi. Nu ştiu de ce şi eu şi Botorogeanu am acceptat să lucrăm în continuare la DGASPC. (...) Dacă aş fi ştiut că e caz penal, nu aş fi făcuto. Îmi pare foarte rău”, a declarat femeia.

S-a „lepădat” de liderul

PSD „Strict în legătură cu acuzaţiile, aţi fi putut să îl refuzaţi pe Liviu Dragnea?”, a chestionat-o judecătorul. Anisa Stoica a răspuns: „Şigur că da! Nu am fost obligată să accept propunerea lui Liviu Dragnea. El e un om în care am avut încredere, este un om cu mare potenţial politic. Am avut încredere în el la momentul acela, acum alta e situaţia. Daca aş fi ştiut că e un caz penal nu aş fi făcut-o”.

 

Stuparu: Eu o chemam pe Botorogeanu, nu mă pricepeam la calculator

 

Un alt personaj care a compărut, ieri, la Instanţa supremă a fost secretarul general adjunct al Senatului, Timotei Stuparu, care s-a fâstâcit la pupitru, a răspuns pe lângă la întrebări şi a stârnit râsete în sala de judecată.

 În timpul audierii, Timotei Stuparu a dat semne de nervozitate: clipea des şi, iar când se simţea încolţit dădea din umeri. Deşi audierea lui a durat mai puţin decât cea a Anisei Stoica, la ieşire Stuparu şi-a apris o ţigară: de nervi, de la uşa instanţei până la poarta ICCJ fumase deja jumătate. Asta pentru că judecătorul nu l-a slăbit cu întrebările pe tot parcursul audierii.

Timotei Stuparu: Am auzit de Botorogeanu şi Stoica.

Judecător: În ce sens?

T.S.: Le cunoşteau ca persoane fizice, din mediul partidului. Cel puţin în una din şedinţe am remarcat-o pe Stoica Anisa. Într-o pauză a fost trimisă la mine... Du-te la Titi, i-au spus. A venit şi mi-a spus că doreşte să se angajeze ca purtător de cuvânt, a spus că a fost trimisă la mine de domnul Dragnea.

Jud.: Dar dumneavoastră l-aţi întrebat pe domnul Dragnea dacă a recomandat-o?

T.S.: Sincer, nu îmi aduc aminte dacă l-am întrebat.

Jud.: Păi sincer, că sunteţi sub jurământ.

T.S.: Eu i-am spus lui Stoica că nu există post de purtător de cuvânt şi nici fonduri pentru aşa ceva(...).

Procuror: Pe Botorogeanu o vedeaţi la partid?

T.S.: O cunosc de mult timp. Eu o solicitam să îmi scrie la calculator proiecte de hotărâri. Această solicitare era personală.

 Jud.: O chemaţi dvs.?

Stuparu dă din umeri.

Jud.: Nu putea să refuze?

T.S.: Ba putea.

Jud.: Deci, pe fondul prieteniei...

T.S.: O cunoşteam demult. Vorbim de o chestiune privată.

Jud.: Era pricepută la tehnoredactare...

T.S.: Tehnoredacta proiecte de hotărâre pe care eu le întocmeam. Se pricepea la calculator, eu nu mă pricepeam.