Cu puțin timp în urmă, mai precis luni, 23 octombrie 2017, scriam sub titlul „Știm totul despre cum a fost asasinat Iulius Cezar în Senatul roman în urmă cu peste două mii de ani. Nu știm nimic despre ce-a căutat Codruța Kovesi în Sufrageria lui Oprea în urmă cu doar opt ani!”:
„Și cu toate acestea, nici azi, după 6 luni de la o dezvăluire care a făcut senzație, despre care s-a vorbit și se mai vorbește încă nu știm dacă George Maior, Florian Coldea și Codruța Kovesi au fost sau nu în sufrageria lui Gabriel Oprea cu opt ani în urmă.”
Se vede limpede din acest fragment uluirea mea că într-o țară care a pus capăt în chip sîngeros, în urmă cu 28 de ani, secretomaniei de tip securistic a regimului comunist, nu s-a putut stabili, din punct de vedere oficial, dacă persoane publice de mare vizibilitate, ștabi ai principalelor instituții de forță, au fost sau nu în seara lui 6 decembrie 2009 în sufrageria lui Gabriel Oprea.
Dezvăluirile lui Dan Andronic, lucrările Comisiei Parlamentare, campania de presă au pus justificat stabilirea oficială a răspunsului la întrebarea Au fost respectivii în sufrageria lui Gabriel Oprea? prin suspiciunea că acolo a funcționat o Celulă de criză pentru fraudarea alegerilor prezidențiale.
Eu am susținut și continui să susțin că nu de aceea era de datoria statului de drept român să stabilească în mod oficial adevărul despre prezența celor trei în sufrageria lui Gabriel Oprea în seara lui 6 decembrie 2009, ci pentru că, indiferent ce făceau respectivii acolo- complotau sau chefuiau sau asistau la un striptease al singurei femei de acolo – Codruța Kovesi –, în calitatea lor de șefi ai instituțiilor de forță n-aveau ce căuta la o petrecere privată a unor politicieni, în casa unui politician. Dar dacă George Maior și Florian Coldea mai aveau o justificare (pot spune c-au fost la Gabriel Oprea sub acoperire de cheflii în cadrul unui joc operativ), dacă Vasile Dâncu poate spune că l-a vizitat pe politician pentru a-i ține o prelegere despre Presocratici, Codruța Kovesi n-avea ce căuta acolo:
1. În toate ieșirile sale publice, ea a denunțat magistrații care – precum Alina Bica – se amestecă în tărîța politicienilor. Mai mult, așa cum se lăuda în 20 noiembrie 2014, în demascarea călătoriei întreprinse de Alina Bica la Paris cu Elena Udrea, ea și-a făcut un principiu din a nu participa la manifestări private cu politicieni:
„Niciodată nu mă văd cu politicieni, cel puţin în timpul liber. Uneori, datorită atribuţiilor de serviciu, trebuie să interacţionez (cu politicieni), dar doar la întâlniri instituţionale şi la activităţi instituţionale. În timpul liber nu mă văd cu politicieni şi nu mă întâlnesc cu ei.” Lucru corect.
Magistrații trebuie să evite pe cît posibil relațiile personale cu politicienii. Codruța Kovesi era mai mult decît un magistrat. Era procuror general al Republicii, șeful procurorilor de la Parchetul General, de la DNA, de la DIICOT. Ce să caute ditamai procurorul general la un chef în casa unui politician, alături de alți politicieni?
2. Cînd a venit vorba de participarea sa la fel de fel de sindrofii, cum ar fi Pîrlirea porcului la SRI, Petrecerea de după bilanțul DIPI, Codruța Kovesi s-a justificat prin exigențele funcției. Întru totul de acord cu asta. Chiar și un procuror general sau un procuror șef al DNA nu poate refuza invitația unor instituții cu care lucrează de a participa la o sindrofie care, deși e cu mîncare și băutură, poate fi înscrisă printre cele oficiale. Dar la sindrofia de la Gabriel Oprea, ce să caute procurorul general al României? Era o petrecere mai mult sau mai puțin între amici politicieni gen – vorba lui Caragiale – mănăstire, maici, chef. Generăleasa SRI – Elena Istode, zisă și Anaconda – a mai avut o justificare a petrecerilor sale cu politicianul Rizea: Era prietenă din liceu cu soția acestuia. Codruța Kovesi n-are nici o justificare de acest gen. Nu știm să fie prietenă cu soția lui Gabriel Oprea, nu știm să fie ibovnica vreunuia dintre politicienii care petreceau acolo, nu știm să fi fost la Gabriel Oprea acasă ca să împrumute o carte din biblioteca personală a politicianului.
Din toate punctele de vedere, Codruța Kovesi n-avea ce căuta nu în seara lui 6 decembrie 2009, dar în nici o altă seară sau în nici o altă dimineață la o petrecere acasă la un politician alături de alți politicieni. Știind asta, Codruța Kovesi a refuzat să se prezinte în fața Comisiei de anchetă parlamentară.
Știind asta, Codruța Kovesi a refuzat să răspundă dacă a fost sau nu în sufrageria lui Gabriel Oprea cînd a fost întrebată de jurnaliști. Mult mai important, dîndu-și seama că o confirmare a prezenței Codruței Kovesi la sindrofia organizată acasă de politicianul Gabriel Oprea, toți cei care au fost în sufragerie au refuzat să confirme sau să infirme în spațiul public prezenţa Codruței Kovesi. Evident, cu excepția lui Dan Andronic, cel care a dezvăluit sindrofia de la Gabriel Oprea. Toți cei de acolo au preferat să-și țină gura, de teama binescunoscutei răzbunări din partea șefei DNA dacă ar fi dat-o în gît.
Ascunderea adevărului despre prezența Codruței Kovesi a devenit astfel preocuparea majoră a unui Grup infracțional organizat.
Din acest grup a făcut parte și Augustin Lazăr, fostul procuror comunist, amic de șpriț cu tatăl Codruței, pus procuror general de Klaus Iohannis drept recunoștință că l-a salvat de la un dosar penal. Pentru a bloca lucrările Comisiei de anchetă, Augustin Lazăr a deschis un dosar penal. După încheierea anchetei cu NUP, Augustin Lazăr, în disprețul Constituției și al opiniei publice, a refuzat să trimită Dosarul Comisiei Parlamentare pe motiv că era secret.
Prin acțiunea Grupului infracțional organizat creat pentru salvarea Codruței Kovesi, deși au trecut – cum scriam anterior – șase luni de la dezvăluirea lui Dan Andronic, toate eforturile opiniei publice de a afla un adevăr simplu – a fost sau nu Codruța Kovesi la o petrecere la politicianul Gabriel Oprea? – sau dovedit zadarnice. A venit însă judecarea Cazului de către Curtea Constituțională. Augustin Lazăr, deși a susținut pe toate drumurile că Dosarul e secret, la trimis la CCR.
Nu știm rațiunea acestei trimiteri. A vrut probabil să pună la dispoziția judecătorilor care fac parte din Statul paralel argumente pentru teza că șefa DNA nu trebuia să se prezinte în fața Comisiei de anchetă.
Și într-adevăr, Dosarul a fost invocat de Livia Stanciu, amica și partenera de abuzuri a Codruței Kovesi sub pretextul luptei împotriva corupției, în opinia separată la Decizia CCR că șefa DNA a încălcat Constituția refuzînd să meargă la Comisia parlamentară.
Vineri, 3 noiembrie 2017, CCR a publicat Motivarea Deciziei nr. 611 din 3 octombrie 2017 referitoare la cererile de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, cereri formulate de Preşedinții Senatului și Camerei Deputaților.
Potrivit procedurilor, alături de Motivarea majorității judecătorilor CCR, se publică și Opinia separată a judecătoarei Livia Stanciu.
Pentru a justifica refuzul Codruței Kovesi de a se prezenta la Comisia parlamentară, Livia Stanciu citează pe larg din Dosarul întocmit de Parchet, ținut secret pînă acum:
„În motivarea soluției de clasare adoptată, parchetul a reținut următoarele: (…) Parchetul a mai reținut că, probele testimoniale administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuința martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dâncu, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi, Onțanu Neculai și Iordănescu Anghel au participat la un eveniment de natură privată, la invitația acestuia, nefiind inițiată nicio operațiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidențiale.” Așa cum arătam mai sus, în cazul Codruței Kovesi e lipsit de importanță dacă a participat la un complot sau la o petrecere privată.
Procurorul General al Republicii navea ce căuta în casa unui politician, la o petrecere dată de politicianul respectiv cu prietenii, fie și din faptul că un magistrat cu funcția Codruței Kovesi n-are prieteni oameni politici. De aceea, Codruța Kovesi a refuzat să spună dacă a fost sau nu în sufrageria lui Gabriel Oprea. De aceea, s-a constituit un Grup infracțional organizat avînd drept principal scop păstrarea secretului despre Codruța Kovesi.
Iată însă că prin gestul Liviei Stanciu de a reproduce documente din Dosarul secret al Parchetului, s-a dat, în fine, din punct de vedere oficial, răspunsul la întrebarea A fost sau nu Codruța Kovesi la o petrecere privată în casa unui politician, alături de alți politicieni? Răspunsul – repet – dat oficial e DA! Și asta datorită Liviei Stanciu, amica șefei DNA.
Avem în fine, după mai mult de șase luni de secretomanie, stabilirea unui adevăr despre un fapt petrecut cu opt ani în urmă.
Acum, stabilit oficial adevărul că șefa DNA a fost în sufrageria lui Gabriel Oprea, la o petrecere, a venit momentul ca Codruța Kovesi să se explice public:
1. Ce-a căutat procurorul general întro seară de duminică la un politician viitor penal acasă?
2. De ce a ascuns timp de opt luni adevărul? Practic, prin Motivarea opiniei sale separate, Livia Stanciu o dă în gît pe Codruța Kovesi.
E prostie sau viclenie?