Liste comune PSD – PNL la alegerile din 9 iunie
Invitat la Digi24 în această seară, Marcel Ciolacu a vorbit despre coaliția PSD – PNL precum și despre candidații pe care va urma să îi votăm la alegerile din 9 iunie.
„E o coaliție făcută într-un context complicat, cu război la graniță, care s-ar putea transforma într-o alianță politică și electorală, pentru că am decis să avem liste comune”, spune Ciolacu despre alianța PSD – PNL.
Marcel Ciolacu anunță un coridor sanitar pentru familiile europene
După cum a declarat la începutul lunii martie, Ciolacu își pregătește deja terenul pentru alianța politică europeană. Acesta a convenit cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, să adopte o poziție comună în cadrul familiilor politice europene din care fac parte, PES și PPE, în ceea ce privește poziționarea României în viitoarele structuri europene.
„Încercăm să creăm un coridor sanitar, toate familiile europene - PES și PPE - pentru extremism”.
Marcel Ciolacu, despre Gabriela Firea „Nu cred că a luptat suficient pentru candidatura mea”
„Mă bucur de abordarea pe care a avut-o Gabriela Firea. Gabriela Firea nu m-a atacat și nu m-a jignit niciodată. Nu cred că a luptat suficient pentru candidatura mea.
Eu mă bucur în primul rând pentru că o doamnă este atât de bătăioasă. Şi mai arată că are toate calităţile de a fi primar general. Doreşte să lupte pentru crezul domniei sale. Consideră că este cea mai bună candidată pentru Primăria Generală. De ce să mă deranjeze acest lucru? Dimpotrivă, mă bucur de abordarea pe care a avut-o Gabriela Firea. Nu mă atacă personal. Nu suntem la balet, nici la grădiniţă. Suntem într-o lume politică. Suntem colegi, nu ne-am jignit niciodată, nu am avut atacuri suburbane.
A spus dom'ne, înţelegeţi că eu mă consider cea mai bună candidată. Şi are dreptate. Este cea mai bună candidată a PSD pentru funcţia de primar general. Decizia, în schimb, o luăm în interiorul coaliţiei. Dacă coaliţia decide că vom merge separat, PSD va merge cu Gabriela Firea. Dacă decidem că avem un candidat comun, va fi altă persoană, nu Burduja şi nici Gabriela Firea şi nici Piedone.
Despre respingerea înscrierii Alianței Dreapta Unită la BEC. „Liderul opoziției nu e Cătălin Drulă”
Liderul opoziției nu e domnul Cătălin Drulă, sunt eu de vină că s-a asociat cu domnul Orban? De ce să intru în defensivă că nu ajut opoziția. Să mă duc la Înalta Curte ca pentru binele opoziției și al democrației făceți-vă că nu se încalcă legea?
Românii ne arată în sondaje cine este liderul opoziției. Nu comentez decizia celor 7 judecători. Niciodată nu se comentează deciziile magistraților.
Cătălin Cîrstoiu, posibil candidat comun
Liderii PSD și PNL au decis să propună un candidat comun pentru Primăria Capitalei. Un nume vehiculat deja de câteva săptămâni este cel al lui Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar din București. Lucru confirmat în duminică seară de Marcel Ciolacu:
„După emisiune o să stabilesc cu dl Ciucă când vom avea coaliția, mâine sau poimâine. Cu toții avem măsurătorile pentru a lua o decizie. În marea majoritate a județeleor sunt candidaturi separate, e posibil să avem și la București candidaturi separate. Majoritățile vor fi făcute de PSD și PNL. Au fost discuții despre domnul profesor Florescu, și eu și dl Ciucă. Este persoana îndreptățită să își arate viziune despre București. Domnul Cătălin Cârstoiu? Este un manager foarte bun, este o persoană luată în considerare în acest moment ca și candidat comun. Nu am luat o decizie. Într-o zi sau două această decizie va fi luată”.
George Simion, interzis pe bună dreptate
„Am cerut documentele care au dus la interdicția de intrare pentru domnul George Simion în Republica Moldova și Ucraina. Am primit aceste două documente. Sunt secrete, nu-mi cereți să le dezvălui, nu aparțin statului român. Pot să vă spun că deciziile Ucrainei și Republicii Moldova de a interzice intrarea domnului Simion în cele două țări sunt întemeiate”, a mai declarat Marcel Ciolacu
Maia Sandu, salvarea pentru Republica Moldova
„Unii oameni fac orice pentru voturi. Orice. Sunt două state în război, Ucraina într-un război armat, Moldova într-un război hibrid. Este cel mai mare atac. Eu Marcel Ciolacu o susțin pe Maia Sandu pentru un nou mandat. Este singura soluție ca Moldova să aibe în continuare un traseu european. Dacă se face sau nu unirea, primul stat care trebuie să arate acest lucru este Republica Moldova. Așa se face unirea.
Republica Moldova este acum un stat funcțional. Dar dacă este așa, este cu implicarea României. Mulți oameni de acolo au cetățenie română. Republica Moldova are și multe minorități - și România are 18 - aceasta e istoria”.
Roșia Montană. Ce informații avea Marcel Ciolacu
„Nu am avut nicio informație despre Roșia Montană. Eu nu am vorbit cu avocații, nici n-aș fi avut voie să vorbesc cu ei. Au fost angajați de Ministerul Finanțelor. Am vorbit cu ministrul Finanțelor, cu guvernatorul BNR, cu șefii celor mai importante bănci europene.
Am avut două trei scenarii în funcție de sumă, suma solicitată a fost de 6, 7 miliarde de dolari. O echipă de avocați a reușit o minune, iar după ce am câștigat procesul eu prim ministru am devenit un fel de Lupul de pe Wall Street. Nu cred că în viața asta, poate în viața următoare o să fiu Lupul de pe Wall Street.
Normal că m-am pregătit de ce este mai rău. Că au fost decizii proaste luate de anumiți premieri, da. Au fost atenționări să nu ia acele decizii că dăunează României. După decizie vom scoate toate documentele”.
Ciolacu consideră că salvarea României este alianța PSD - PNL
„Vreau să-mi fac treaba cât mai bine din funcția de prim-ministru. Am obosit la fel ca și orice român să văd 10 prim-miniștrii în 10 ani, să văd scandal în Parlament. România are ultima șansă. Trebuie să scape de vize în 2025 și avem un plan de redresare de reziliență și un exercițiu financiar de aproape 46 de miliarde. Trebuie să hotărâm dacă vrem o stabilitate politică”.
Ce se întâmplă cu deficitul bugetar
Domnul Boloș este un om de bună credință care a reușit multe într-o perioadă scurtă.
Acum o săptămână sau două am avut reorganizarea ANAF. Mai este un pachet, sistemul de plată al TVA. Acum două zile mi le-a trimis domnul ministru, încercăm să găsim forma cea mai bună. Cel mai important lucru este digitalizarea ANAF. S-a dus vremea când inspectorii plecau și căutau eventualii evazioniști. Asta ne-a dus la cea mai mare evaziune.
Deja se poate face o analiză de risc în câteva minute. Nu mai există această relație între lucrători dela finanțe și agenții economici. De multe ori deranjai oameni care respectau legea și nu-i găseai pe cei care nu respectau legea.
Am avut un premier care ne-a dus la un deficit de 9,2 la sută. Acolo ne-a dus domnul Cîțu. N-am luat nici o decizie politică cu dl Câțu. Eu la masă cu dl Câțu nu am stat.
Nu poț să stai în concediu medical pentru că ai răcit sau te-a durut spatele. Sunt situațiile excepționale, situațiile incurabile, concediile de maternitate, România plătea în jur de 800 de milioane concedii medicale pe an, a venit pandemia și s-au adăugat încă 560 de milioane. Când am venit prim mnistru am avut de plătit 6 miliarde. În 2023 ne-am îmbolnăvit deodată toți românii de șase ori?
Ce se întâmplă cu pensiile speciale: „Nimeni nu dorește la Casa de Sănătate digitalizare”
Nu poț să stai în concediu medical pentru că ai răcit sau te-a durut spatele. Sunt situațiile excepționale, situațiile incurabile, concediile de maternitate, România plătea în jur de 800 de milioane concedii medicale pe an, a venit pandemia și s-au adăugat încă 560 de milioane. Când am venit prim mnistru am avut de plătit 6 miliarde. În 2023 ne-am îmbolnăvit deodată toți românii de șase ori?
Nimeni nu dorește la Casa de Sănătate digitalizare. În momentul în care ai aceeași seringă cumpărată, una costă un leu, una costă zece lei, sistemul te avertizează. România trebuie să facă mult mai multă prevenție și digitalizare.
Toate companiile mari au cei mai buni IT-ști din Europa în România. Este o diferență de la cer la pământ față de zona privată, diferența o face digitalizarea.
În ce privește magistrații, au trecut domnul Ghinea cu domnul Câțu faptul că decziile CCR vor fi luate în considerare în ce privește legea de pensionare a magistraților.
Din acest moment nu mai există această posibilitate de a te încadra în pensii speciale, și eu trebuie să intru în defensivă la dvs în emisiune că n-am făcut nimic. Am rezolvat probleme.
Ciolacu: „Este exclus ca România să fie atacată de Federația Rusă”
România este membră NATO. Avem pe teritoriul României coodonare franceză, sunt militari din aproape toate statele Europei. Este exclus ca România să fie atacată de Federația Rusă armat. Din punctul meu de vedere, generalul Gheorghiță a greșit.