Live Text. Alegeri prezidențiale. Luptă strânsă pentru turul al doilea. Prezența la vot, la ora 20.00. Update

Vot, alegeri. Sursa Foto: AEP

Update 16. Prezența a la ora 20.00 a ajuns la 51,18%.

Update 15. La ora 19.00, potrivit datelor AEP, votaseră 49,02% dintre România. În 2019, procentul a fost de 48,46%

Update 14: La ora 18.00, prezența la vot era de 45,86%, mai mare decât la alegerile prezidențiale din 2019, când au fost înregistrată o prezență de 45,4%.

Update 13: Sunt cozi la vot la mai multe secții din București. Este vorba despre anumite secții unde au fost arondate complexe rezidențiale cu multe blocuri unde locuiesc în principal familii tinere. Cozile s-au format încă din jurul prânzului și s-au întins pe parcursul mai multor ore. O astfel de secție de votare foarte aglomerată a fost cea amenajată în incinta Academiei Militare.

În Sectorul 3, la Școala Mihai Botez, unde funcționează 11 secții de votare, de la 481 la 491, era aglomerație la o singură secție - 484. Aici au fost arondați cei mai mulți alegători, de regulă dintre cei care locuiesc în noile ansambluri  rezidențiale din zonă:

  • Str. CHICIUREI
  • Ale. COCONI
  • Str. DISCULUI
  • Str. DOLIEI
  • Str. DRUMEAGULUI
  • Str. DRUMEŢULUI
  • Str. EŞARFEI
  • Ale. GURA CÂLNĂULUI (fostă Aleea CÂLNĂU)
  • Str. Lt. SCARLAT MAREŞ
  • Şos. MIHAI BRAVU Nr. 331-537
  • Str. NIŢĂ ELINESCU (fostă Strada ELINESCU NIŢĂ)
  • Ale. PĂCALĂ
  • Str. PĂTLAGINEI
  • Str. PELINULUI
  • Str. PISCUL RĂCHITEI
  • Str. ŞTIRULUI
  • Str. ŞTIUBEI
  • Ale. TÂNDALĂ
  • Str. TROSCOTULUI
  • Spl. UNIRII Nr.227-687
  • Int. VĂILOR
  • Str. VĂILOR
  • Str. VÂNTULUI
  • Str. VREJULUI

Aglomerație la Secția de votare 484, în Sectorul 3. Sursa foto: Facebook

Update 12. Prezența la vot la ora 17.00 era de 41,48%, mai mare decât în 2019, când a fost de 40,9%.

Update 11. Prezenţa la vot alegerile prezidenţiale la nivel naţional, la ora 15.00, este 29,12%. În 2019, era 29,21%. Prezenţa la vot, inclusiv votul din străinătate, este32,42%. Aproape 500..000 de români au votat până la această oră la secţlile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost puţin peste 450.000.

Update 10. La ora 14, prezența la vot a fost 24,67%. În 2019, la aceeași oră, prezența a fost 25%.

Update. 9. Protestatarul Marian Ceauşescua fost amendat, duminică, după ce i s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis cu apelativul ”borfaşule”, atunci când acesta a ajuns la secţia de votare de la Liceul ”Jean Monnet” din Bucureşti. Poliţia Capitalei a transmis că, duminică, Secţia 5 Poliţie a fost sesizată că la un liceu din Sectorul 1 este un posibil incident electoral:

”Din verificări, s-a stabilit faptul că, pe timpul sosirii unui demnitar, la sediul instituţiei de învăţământ, în scopul exercitării dreptului de vot, o persoană aflată în apropiere a adresat expresii jignitoare. Bărbatul, care a manifestat un comportament ilegal, a fost condus, de către jandarmi, la Secţia 5 Poliţie, în vederea stabilirii identităţii şi sancţionării contravenţionale a acestuia. Pe timpul deplasării cu autospeciala Jandarmeriei, persoana în cauză a refuzat să oprească înregistrarea audio-video”.

Citiți și:

Cum votează liderii politici. Declarațiile, în ordinea sosirii la urne. Traian Băsescu: Votez pentru ce vreau eu. Update

Alegeri prezidențiale în Diaspora

Prezența la urne în timp real,AICI

Ultimul vot. Klaus Iohannis s-a prezentat singur la vot. Președintele i-a ignorat pe români: Nu a scos o vorbă

Ulterior, Marian Ceaușescu a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 200 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61 din 1991 (republicată) pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

”Sunt la Secţia 5 Poliţie unde am fost adus de către Jandarmeria Română, lovit, pentru că domnul Iohannis, l-am întâmpinat aşa: «Borfaşule, da banii când îi dai înapoi?» şi atunci Jandarmeria m-a luat din faţa liceului”, a relatat, pe Facebook, Marian Ceauşescu. El a reclamat că unul dintre jandarmi i-a şters filmarea.

”Nu mai avem dreptul să ne huiduim, să ne criticăm niciun politician pentru că Jandarmeria imediat ia atitudine. Deci Iohannis a dat ordin prin şefii Jandarmeriei ca să fiu luat”, a susţinut el.

Update 8. Prezenţa la vot la ora 12.00, la nivel naţional era de 14,7%.  În 2019, la aceeaş oră, era 15,82%.

Site-ul AEP prezintă pezenţa la vot luând în calcul şi  votul din daspora, în numărul votanţilor pe liste suplimentare fiind incluşi cei din străinătate, dar şi cei din ţară care şi-au exercitat deptul de vot în ţară, dar în altă localitate decât cea de domiciliu.

Update 7. Poliţiştii din Bucureşti au început verificări după ce au fost sesizaţi că europarlamentarul Diana Şoşoacă a făcut un clip video în cabina de vot. Şoşoacă a publicat mai multe imagini cu buletine de vot pe care a fost adăugat, cu pixul, numele său, peste care a fost aplicată ştampila ”Votat”.

Potrivit Poliţiei Capitalei, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 6 Poliţie au fost sesizaţi, duminică, despre faptul că o femeie, europarlamentar, ar fi realizat un clip video, în interiorul cabinei de votare. Verificările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 6 Poliţie, pentru posibila încălcare a normelor art. 55 lit. m) raportat la art 56 alin. (1 ) din Legea nr. 370/2004, privind fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot şi în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, a transmis sursa citată.

 Curtea Constituţională a respins, în octombrie, candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale.

Update 6. Trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Peste 300 de sesizări au fost semnalate, sâmbătă, cu privire la posibile incidente electorale, iar 33 dintre acestea nu s-au confirmat şi 87 sunt în curs de verificare, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Ea a adăugat că au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni. De asemenea, au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei.

Monica Dajbog a declarat că pe parcursul nopţii, cât timp cele 18.968 de secţii de vot organizate la nivel naţional s-au aflat sub protecţia efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar duminică dimineaţă toate secţiile au fost predate preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot cu sigiliile intacte. ”Pe parcursul nopţii şi în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care 33 nu s-au confirmat. Alte 87 sunt în continuare în verificare.

Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracţiuni. De asemenea, angajaţii MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei şi 110 avertismente pentru contravenţii referitoare la procesul electoral. Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale”, a declarat Monica Dajbog. Ea a adăugat că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, considerate spaţiu public, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. ”Aproximativ 70% din sancţiunile aplicate ieri au fost însă sub formă de avertisment, scopul fiind de a descuraja încălcarea cadrului legal. Printre persoanele sancţionate se numără reprezentanţi şi simpatizanţi ai mai multor formaţiuni politice, dar şi candidaţi. Vă asigurăm că fiecare sesizare cu privire la încălcarea legii a fost tratată cu imparţialitate de angajaţii MAI, indiferent de persoanele implicate”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al MAI.

Update 5. La ora 9.30 s-a înregistrat primul miliona de votanți. Prezența la vot- 5,52%

Update 4. Până la ora 9.00 au votat peste 760.000 de români  la secțiile din țară, majoritatea dintre ei pe liste permanente, 435.000.

Update 3. Toni Greblă, a declarat că toate secţiile de votare din ţară s-au deschis duminică fără nicio problemă. „Începem cu o veste bună ziua de astăzi şi anume la ora 7,00 s-au deschis toate secţiile de votare, cele aproape 19.000 de secţii de votare din ţară, şi continuă votarea în secţiile de vot din străinătate, în funcţie de fusul orar al fiecărei ţări în care avem organizate secţii de votare. Până la ora 7,00 au votat în străinătate 232.630 de cetăţeni, iar de la ora 7,00 a început votarea în toate secţiile, astfel încât până acum avem aproximativ 50.000 de oameni care şi-au exprimat deja dreptul de vot. Prezenţa la vot în timp real o puteţi urmări în fiecare minut, accesând site-ul Autorităţii Electorale Permanente prezenta.roae.ro şi pe tot parcursul zilei de astăzi până la ora 21,00, ora României, veţi putea vedea prezenţa la vot. Prezenţa la vot va fi comunicată definitiv şi dumneavoastră o puteţi vedea până luni la ora 7,00 dimineaţa, când se închid ultimele secţii de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite”, a precizat duminică Toni Greblă

Update 2. Potrivit datelor AEP, până la ora 8.00 au votat peste 447.000 de români în secțiile din țară. Prezența la vot-2,48%.

Update 1. A început votul. Prezența la urne în timp real, AICI.

Alegeri prezidențiale, primul tur. Secţiile de votare din toată ţara s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.

Candidații

1. Elena-Valerica Lasconi - Uniunea Salvaţi România;

2. George-Nicolae Simion - Alianţa pentru Unirea Românilor;

3. Ion-Marcel Ciolacu - Partidul Social Democrat;

4. Nicolae-Ionel Ciucă - Partidul Naţional Liberal;

5. Hunor Kelemen - Uniunea Democrată Maghiară din România;

6. Mircea-Dan Geoană - candidat independent;

7. Ana Birchall - candidat independent;

8. Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru - Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;

9. Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie;

10. Ludovic Orban - Forţa Dreptei. Ludovic Orban figurează pe buletinul de vot, dar s-a retras în favoarea Elenei Lasconi.

11. Călin Georgescu - candidat independent;

12. Cristian Diaconescu - candidat independent;

13. Cristian-Vasile Terheş - Partidul Naţional Conservator Român;

14. Silviu Predoiu - Partidul Liga Acţiunii Naţionale.

Cum arată buletinele de vot

Buletin vot. Sursă foto: BEC

Potrivit AEP, la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie  sunt organizate, pe teritoriul României, 18.968 de secţii de votare, iar în străinătate 950 de secţii de votare. În ţară, votarea la cele 18.968 de secţii se desfăşoară duminică, 24 noiembrie, în intervalul 07:00 - 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Alegeri prezidențiale. Actele în baza cărora se poate vota

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

- cartea de identitate;

- cartea electronică de identitate;

- cartea de identitate provizorie;

- buletinul de identitate;

- paşaportul diplomatic;

- paşaportul diplomatic electronic;

- paşaportul de serviciu;

- paşaportul de serviciu electronic;

- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Alegeri prezidențiale 2024

Votarea în străinătate a început vineri, 22 noiembrie 2024, şi s-a desfăşurat în intervalul orar 12:00 - 21:00, în timp ce sâmbătă, 23 noiembrie 2024, votarea a început la ora 7:00 şi se încheie la ora 21:00. Duminică, 24 noiembrie 2024, secţiile de votare din străinătate sunt deschise în intervalul orar 7.00 - 21.00.

Pentru fiecare dintre cele trei zile de votare din străinătate există posibilitatea prelungirii programului secţiei până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.

Datele privind prezenţa la vot pot fi vizualizate în timp real, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot pe categorii de vârstă, mediu şi gen. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după încheierea şi transmiterea digitală a  acestora.