Liderii PSD vor ca partenerii de coaliție, partidul UDMR, să rămână în continuare la guvernare, potrivit informațiilor furnizate de surse din partid. Decizia PSD vine în ciuda afirmațiilor făcute de președintele României, Klaus Iohannis, care a cerut liderilor partidului maghiar explicații cu privire la aplauzele din cadrul discursului rasist de la băile Tușnad, al premierului maghiar, Viktor Orban.
Potrivit informațiilor obținute de G4Media, PSD nu își dorește ca UDMR să plece de la guvernare.
Reacția lui Iohannis și a liderilor partidelor de guvernământ
Poziționarea PSD vine după ce Klaus Iohannis a menționat că este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor și a precizat că e nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezent o parte semnificativă din conducerea și din miniștrii UDMR.
Imediat după ce în spațiul public s-a iscat un adevărat scandal pe tema discursului rasist pe care Viktor Orban l-a făcut la Tușnad, liderii partidelor de guvernământ, PSD și PNL au venit cu reacții.
Marcel Ciolacu a precizat atunci că discursul a fost o jignire nu doar pentru români, ci pentru toată lumea. El a spus că vor fi discuții în coaliție, dar că s-a așteptat ca liderul UDMR Kelemen Hunor să vină cu o reacție.
Acum însă, potrivit surselor, acesta nu mai ține seara de jignirea adusă românilor și îi vrea pe cei de la UDMR în continuare la guvernare.
Și Nicolae Ciucă a avut o primă reacție cu privire la subierct „Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări tăriesc în pace și în prosperitate”, a spus Ciucă.
Mai mulți politicieni au fost cerut demisia UDMR
După iscarea scandalului, în PNL, părerile au fost împărţite în ceea ce priveşte menţinerea UDMR la guvernare. Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare, a avut atunci mai multe intervenţii în care a subliniat că formaţiunea lui Kelemen Hunor ar trebui să facă un pas în spate.
Şi Alexandru Muraru, lider PNL Iaşi, a vorbit de iminenţa ruperii relaţiilor cu UDMR.
Un ton mai împăciuitor au avut însă Alina Gorghiu, preşedintă interimară a Senatului, şi Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL.
Spre deosebire de alţi colegi din Coaliţie, Titus Corlăţean, de la PSD a pus punctul pe „i” în cazul Uniunii: „UDMR a intrat într-un cerc vicios din care impresia este că nu ştie cum să iasă. S-a ajuns în ultimii ani la o dependenţă foarte serioasă de Budapesta, de FIDESZ, de premierul Viktor Orban. Dependenţă politică, poate şi economică, financiară”, a afirmat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.