Liberalii și socialiștii fac front comun la Bruxelles. Politica lui Macron aplicată de Cioloș lovește în fermierii români

Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, este acum membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, AGRI din PE. Europarlamentarul Rareș Bogdan îl acuză că face jocurile lui Emmanuele Macron și că proiectul acestora este extrem de periculos pentru agricultorii români, deoarece se vor tăia fondurile și subvențiile. Eurodeputatul liberal i-a promis sprijin socialistei Carmen Avram pentru a contracara planurile lui Cioloș.

Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, este acum membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, AGRI din PE. Europarlamentarul Rareș Bogdan îl acuză că face jocurile lui Emmanuele Macron și că proiectul acestora este extrem de periculos pentru agricultorii români, deoarece se vor tăia fondurile și subvențiile. Eurodeputatul liberal i-a promis sprijin socialistei Carmen Avram pentru a contracara planurile lui Cioloș.

Carmen Avram și Rareș Bogdan, europarlamentari aleși din partea a două partide rivale, PSD și PNL, sunt deciși să facă front comun la Bruxelles. Cei doi jurnaliști și-au găsit un numitor comun în activitatea politică, să lupte  împotriva intențiilor unui alt român, care se aliază mai degrabă cu Franța. Dacian Cioloș este lider al grupului Renew Europe, înființat de Emmanuele Macron.

Cea mai mică subvenție

Rareș Bogdan spune că președintele Franței a încurcat toate treburile în uniune. „Dacă vă uitați pe cererile lui Macron, reușește cu 21 de europarlamentari, pierzând alegerile în propria țară, să întoarcă Europa cu susul în jos și să impună, cu ajutorul lui Dacian Cioloș și grupul USR PLUS, dar și vechiul grup ALDE, cu Verhofstadt, o nouă  politică.

Unul dintre proiectele lui Macron este extrem de periculos pentru România, este legat de o nouă politică agricolă care îl va afecta direct pe fermierul român și va afecta fondurile de coeziune, pentru că vrea tăierea fondurilor de coeziune.

Lucrul acesta va lovi direct în România, dacă el își va impune punctul de vedere”, a afirmat Rareș Bogdan. Acesta a explicat că fermierii români au și așa cele mai mici subvenții, 167 de euro pe hectar. Francezii au 620 de euro pe hectar, nemții 450. Până și ungurii, atât de puși la colț de liderii europeni, au 220 de euro pe hectar.

Se renegociază dosare Rareș Bogdan activează în familia popularilor europeni și a ales să fie membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), însă promite că toți liberalii o vor sprijini pe Carmen Avram, care este membră a Comisiei de agricultură.

„Am ales Comisia AGRI, unde din câte se pare am şanse de 99% să fiu membru plin. Vor fi redeschise nişte dosare, care vor trebui renegociate, foarte importante pentru noi, inclusiv legat de subvenție, unde Franţa vrea să ne lase fără subvenţii la ferme mai mari de 500 de hectare. Şi aici va fi o bătălie grea. Din păcate, aflu că domnul Cioloș îşi doreşte foarte mult această comisie şi chiar vrea să o prezideze.

Având în vedere trecutul lui de comisar, când a negociat foarte prost cu România, cred că voi avea de dus o bătălie foarte grea. Va fi prima dată când voi fi în această situaţie de a negocia pentru ţara mea”, a declarat Carmen Avram în emisiunea Sabinei Iosub - „BeEU” la Antena3, la care a participat împreună cu Rareș Bogdan.

Aceasta a spus că toți europarlamentarii negociază pentru propria țară, nu pentru Europa.

Dublu standard și la limbaj

Carmen Avram a criticat și dublul standard și dubla măsură. „Aceste măsuri duble vor rămâne în continuare, atâta vreme cât președintele României nu se implică direct. Bulgarii, de exemplu, au negociat foarte dur susținerea lor față de președinții Parlamentului European și a celorlalte instuții.

Există state care negociază ferm și care reușesc să obțină un tratament, nu egal, dar mai egal decât tratamentul care ne este aplicat nouă. Noi am suferit din cauza acestui dublu standard și la nivel de alimente, dar și la nivel de limbaj. Au fost niște interese îngrozitoare ale unor indivizi, nici măcar naționale, ci mai degrabă personale”, a afirmat eurodeputata.

Ulterior, Rareș Bogdan a clarificat declarațiile făcute, dar nu le-a retractat. El spune că nu l-a atacat pe Dacian Cioloș, ci l-a criticat pe Emmanuel Macron, „cel care a creat grupul politic Renew Europe condus de Dacian Cioloş și a dat peste cap toată Europa în materie de politică agricolă comună”.

Liberalul a conchis că, indiferent de viziunile și abordările avute la Bruxelles, în țară dușmanul comun este actuala guvernare.

Rareș Bogdan a mai spus că va merge în comisiile LIBE și de Politică Externă să reclame tratamentul discriminatoriu la care sunt supuși șoferii români de TIR. Belgia, Franța, Germania și Italia au făcut o înțelegere care nu le permite șoferilor români să facă mai mult de trei curse în șapte zile pe teritoriul acestor țări.

Eurodeputatul spune că măsurile acestea s-au luat pentru ca transportatorii români să nu intre în concurență cu cei autohtoni.

Promisiuni uitate

În 9 mai, la Summit-ul de la Sibiu, liderii europeni au redactat o declarație, o promisiune făcută poparelor uniunii, că Europa nu va mai fi cu două viteze și că statele vor fi tratate egal. Emmanuel Macron a făcut și atunci opinie separată.

După euroalegeri, președintele Franței a reușit să își impună voința și în ceea ce privește alegerea liderilor europeni. Manifestul de la Sibiu s-a dovedit doar un gest simbolic făcut într-un moment de euforie generală.

„Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.

Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison. Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect”. (Angajamente din Declarația de la Sibiu)