Legea salarizării în reluare. Ministerul Muncii speră să reformeze sistemul bugetar

Legea salarizării. Sursa foto: dreamstime.com

Legea Salarizării revine în atenție după ce a fost blocată un an, la Ministerul Muncii. Simona Bucura Oprescu susține că urmează o amplă reformă a sistemului bugear.

Actul normativ privind salarizarea lucrătorilor din sistemul public trebuia să fie gata din 15 iulie anul trecut. Convenabil, ministrul Muncii de la acea vreme, Marius Budăi, și-a dat demisia cu două zile înainte de termenul asumat. Iar de atunci, în guvern nu s-a mai vorbit despre acest proiect.

Legea salarizării în reluare

Anul trecut, în timpul grevei profesorilor, coaliția de guvernare și-a luat angajamentul că va finaliza legea salarizării până la 15 iulie. A fost însărcinat cu elaborarea proiectului fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. Acesta a demisionat, cu două zile înainte de împlinirea termenului, în contextul scandalului provocat de Azilele Groazei.

Proiectul a rămas în fișetele guvernamentale până în prezent, la aproape un an distanță după angajamentul ratat. Acum, Simona Bucura Oprescu a reluat tema, în contextul anului electoral. Ministra Muncii susține că se lucrează, la minister, pentru elaborarea reglementărilor care vor duce la reducerea discrepanțelor salariale din sistemul bugetar. Brusc, și-a dat seama că este nevoie de această lege ca să susțină salariile şi pensiile.

„Trebuie să-i scoatem pe români de sub salariul minim. Îmi doresc să asigur predictibilitate de-acum înainte. Totodată, avem nevoie de o piaţă a muncii puternică pentru a putea susţine salariile şi pensiile”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, citată într-un comunicat de presă.

Pentru guvernanți, această grijă nu a existat, până acum, în pragul alegerilor, deși despre legea salarizării se vorbește de peste un an.

Simona Bucura Oprescu Sursa foto: Facebook

Ministerul Muncii vrea consultări cu sindicaliștii

Ministerul Muncii susține că prin noua lege a salarizării urmărește diminuarea discrepanţelor dintre diferitele categorii de bugetari. Mai mult, deși anul trecut au avut loc mai multe runde de discuții cu reprezentanții bugetarilor, Simona Bucura Oprescu mai anunță o serie. Ea dă asigurări că nu va finaliza proiectul înainte de a se consulta cu sindicatele.

„Nu vom face asta din birou, plecând de la faptul că dacă v-am consultat în etapa preliminară este suficient. Nu. Deci, înainte de a avea forma pe care să o înaintăm în Guvern pentru a fi aprobată, încă o dată, atât cu reprezentanţii ministerelor care sunt angajatori, dar şi cu dumneavoastră, reprezentanţii salariaţilor, încă o dată vom vedea proiectul, de aşa manieră încât lucrurile să fie clare”, a adăugat ministrul.

Simona Bucura Oprescu a făcut aceste declarații în cadrul sesiunii speciale a Consiliului Național BNS. În acest context, șeful structurii sindicale, Dumitru Costin a declarat că ANOFM şi Inspecţia Muncii sunt două instituţii care trebuie reformate urgent. În opinia sa, este nevoie de un parteneriat între instituţiile statului, angajatori şi reprezentanţii lucrătorilor.

„În cadrul sesiunii speciale, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a ascultat toate situaţiile cu care se confruntă sindicatele în ţară, în relaţia cu angajatorii sau cu instituţiile statului şi a dat asigurări că în perioada următoare va lua măsurile necesare pentru îmbunătăţirea dialogului social şi a respectării drepturilor lucrătorilor”, se mai precizează în comunicat.

Marius Budâi. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Legea salarizării un proiect eșuat

Anul trecut, ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a demisionat pe 13 iulie, în contextul dezvăluirilor despre căminele groazei din Voluntari. Retragerea a survenit cu două zile înainte de termenul limită, de 15 iulie, până la care trebuia să finalizeze legea salarizării. Actul normativ a fost promis de coaliția PSD PNL, profesorilor aflați în grevă. Scandalul azilelor groazei a acoperit acest eșec și nimeni nu a mai vorbit despre termenul ratat.

Pe 7 iunie 2023, Budăi se angaja să finalizeze legea salarizării la 15 iulie, termenul pe care l-a primit de la liderii coaliției PSD - PNL.

„Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”, spunea Marius Budăi.

Câteva zile mai târziu, pe 12 iunie, în plină grevă, își întărea angajamentul făcut, de la tribuna Guvernului, în calitate de minstru al Muncii.

„Noi suntem în construcția Legii salarizării, construcție care este asumată a fi terminată în prima etapă, până în 15 iulie, urmând dezbaterile cu cei interesați, cu partenerii sociali, în perioada 15 iulie – 1 septembrie, după care aprobarea în Guvern ca proiect de act normativ, trimiterea în Parlament și acolo, bineînțeles, alte dezbateri, așa cum știm de obicei”, repeta Marius Budăi, pe 12 iunie.

Proteste cadre didactice Sursa foto: Facebook Simion Hăncescu, președinte FSLI

Budăi s-a dezis de termene înaintea demisiei

În preziua demisiei, însă, Marius Budăi, se dezicea total de angajamentele asumate pe legea salarizării, spunând că a fost înțeles greșit. Într-o intervenție pentru Edupedu.ro, spunea că nu actul normativ urma să fie gata până la 15 iulie, ci doar grilele destinate personalului din Educație. Aceasta deși, declarațiile interioare, pe care le-am prezentat mai sus, arată altceva.

Prin demisia lui Budăi, din cauza Azilelor Groazei, premierul Marcel Ciolacu a evitat la mustață un alt scandal politic.

Noua ministră, Simona Bucura Oprescu, nu a mai adus în discuție Legea salarizării. Aceasta până în prezent când l-a reluat, convenabil, înainte de alegeri.