Termenul la care trebuia dezbătută și votată Legea grațierii este astăzi, 23 mai. Cu toate acestea, conducerea Senatului a refuzat să pună proiectul de lege pe ordinea de zi a plenului de marți, pe motiv că nu a sosit raportul suplimentar de la Comisia juridică a forului legislativ. Astfel, Legea se consideră adoptată tacit în forma primită de la Guvern, fără a fi luate în seamă amendamentele parlamentarilor.
Din cauza amendamentelor la proiectul de lege, Comisia juridică a Senatului, condusă de senatorul PSD Robert Cazanciuc după îndepărtarea din această funcția a senatorului Șerban Nicolae, nu a mai dat un raport suplimentar așa cum s-a cerut de către plenul Senatului care să fie adoptat în acest termen, potrivit Digi24. "Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este că legea să plece din Senat așa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo și eu sunt foarte nemulțumit" declară Liviu Dragnea. "Proiectul să fie adoptat în formă avansată de Guvern. E formă pe care o susținem și dorim că, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulențele care au avut loc săptămâna trecută", susținea și Călin Popescu Tăriceanu, referindu-se la amendamentele prin care se grațiau faptele de corupție, care trecuseră de comisia juridică din Senat și care au provocat proteste de stradă.
În plenul Senatului din 8 mai, când a fost votată reîntoarcerea la Comisia juridică a Legii grațierii, senatorul PNL, Alina Gorghiu spunea că liderul PSD, Liviu Dragnea, are interes de a fi aprobat proiectul în forma trimisă de Executiv.
"Legea grațierii doar rezolvă speța punctuală a domnului Dragnea. În proiectul comisiei nu se pune problema grațierii a faptelor din campanie și cele cu suspendare, însă în varianta Guvernului știți foarte bine că faptele și infracțiunile cu suspendare sunt grațiate. Dl Dragnea dorește proiectul reîntors pentru a trece acest proiect".