Legea dreptății și a bunului simț

O inițiativă aparținând deputaților umaniști poate revoluționa felul în care Statul se raportează la propriii cetățeni. Zilele acestea au loc dezbateri în mediile politice, privind proiectul de modificare a legislației ce reglementează relația dintre contribuabili (persoane fizice sau juridice) și Fisc.

Mai exact, dacă demersul va trece la vot, va dispărea absurdul multor situații în care Statul, prin ANAF, se comporta nedrept cu cei care, în fond, îi plătesc funcționarea. Pe scurt, inițiatoarea Steluța Cătăniciu de la PUSL (Partidul Umanist Social-Liberal) a anunțat scopul asumat al proiectului: dacă un cetățean sau o firmă poate fi sancționat de Stat cu penalități și majorări de întârziere, atunci aceeași conduită trebuie respectată și de către Stat, când datorează bani unui contribuabil. 

În plus, sunt frecvente cazurile în care toate conturile oamenilor sau societăților se blochează la câteva zile de întârziere a achitării unor obligații fiscale, în vreme ce Statul poate plăti cu întârziere de ani de zile  sumele datorate acestora, fără a fi obligat la vreo despăgubire pentru acest evident abuz.

Dincolo de exemplele concrete aberante din astfel de situații, pe care campania online începută de PUSL le trece în revistă,  importanța fundamentală a demersului se află, după mine, în altă sferă. Anume aceea a repunerii "statului eșuat" - definit ca atare de actualul președinte - într-o matrice corectă a relației cu individul.

Inițial, suma de instituții definită ca atare drept "contract social" - însemnând cedarea parțială a suveranității fiecărui cetățean, împreună cu monopolul asupra violenței către entitatea numită "stat" - aveau rolul de a asigura buna conviețuire a oamenilor și evitarea clivajelor, conflictelor sau chiar războiului civil.

Cu timpul, extinderea, complicarea și suprareglementarea unui număr crescând de domenii au condus la diluarea scopului originar al statului, anume acela de a servi deopotrivă, echilibrat, indivizii și colectivitatea.

În acest context, acțiunea Partidului Umanist Social Liberal nu doar că poate pune în operă o dimensiune ideologică liberală, dar deschide și drumul pentru o dezbatere de substanță în societatea românească, una în care - cum spun inițiatorii - STATUL APARȚINE OAMENILOR, NU OAMENII STATULUI.