După un scandal între Putere și Opoziție în plenul de luni al Senatului ședința a fost reluată. Senatorii au votat propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. În varianta adoptată azi, și consilierii de conturi care au avut un mandat incomplet din motive neimputabile lor vor primi pensie de serviciu.
"De pensia de serviciu beneficiază şi persoanele care au îndeplinit funcţia de consilier de conturi pe o perioadă de cel puţin jumătate din durata unui mandat complet dacă mandatul a încetat înainte de realizarea unui mandat complet din motive neimputabile consilierului de conturi, dacă mandatul se întinde pe perioada rămasă până la expirarea mandatului complet. (...) Soţul supravieţuitor, copiii minori, precum şi copiii majori ai auditorilor publici externi din cadrul Curţii de Conturi beneficiază de pensie de urmaş în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii calculată din pensia de servicu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul titularul la data decesului. Aceste prevederi se aplică copiilor majori până la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani", se arată în raportul comun al Comisiilor de buget şi muncă ale Senatului, însuşit de plen.
Propunerea legislativă cu caracter organic, iniţiată de un grup de senatori PSD, necesita pentru adoptare minim 69 de voturi. Rezultatul iniţial a fost de 61 de voturi pentru, 10 abţineri şi 27 împotrivă, motiv pentru care actul normativ a fost declarat "respins", informează Agerpres. Senatul a votat această lege în calitate de for decizional.
După intervenţia liderilor de grup ai PSD, Mihai Fifor, şi UDMR, Cseke Atilla, care au invocat probleme tehnice şi o altă ordine a proiectelor din lista pentru vot, procesul a fost reluat şi noul rezultatul de 71 de voturi "pentru" şi o abţinere a condus la adoptarea propunerii legislative.
"A funcţionat disciplina de partid. A picat raportul de admitere a legii, (...) după care, văzând ce s-a întâmplat, la final PSD şi-a chemat oamenii în sală şi împreună cu UDMR şi ALDE au avut cvorum şi au reuşit să obţină majoritatea de jumătate plus 1 din numărul senatorilor, deci 69, cât era necesar să poată trece. Până la urmă, asta ne arată că PSD, ALDE, UDMR pot ţine o şedinţa a Senatului numai ei şi pot trece legi", a spus în plen senatorul USR Florina Presadă.
Liderul grupului USR, Cristian Ghica, a precizat că ia în calcul contestarea votului la Biroul permanent.
"Ne gândim să depunem o contestaţie la BP. În mod evident, legea nu a trecut. Se întâmplă un abuz. Au chemat oamenii în sală şi au votat din nou", a precizat Ghica.