Un fost acționar al cazinoului Phoenicia din Bucureşti a fost condamnat în SUA la 15 ani de închisoare după ce a falsificat 70 de milioane de dolar
Itzhak Loz, un israelian care a avut afaceri şi în România a fost artizanul „celui mai prolific caz de falsificare de bancnote” din Statele Unite, aşa cum a fost caracterizat procurorul districtual Dana J. Boente, citată într-un comunicat al Departamentului american de Justiție.
Anchetatoriii federali s-au adresat instanțelor din România pentru a recupera cât mai mult din prejudiciul produs de Itzhak Loz şi filiera lui israelo-rusă. Israelianul este cercetat din 2014 şi în România pentru evaziune fiscală, iar procurorii i-au pus sechestru pe suma de 1.031.899 dolari, provenită din vânzarea unui pachet de acțiuni pe care le avea la Cazinoul Phoenicia. Israelianul s-a plâns Curții Constituționale că măsura intră în conflict legea fundamentală, însă Curtea a respins-o.
Recent, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat o decizie a instanței ierarhic inferioare care a decis să trimită autorităților din SUA suma aflată sub sechestru în România.
„Fabrică” de bani în mijlocul oraşului
Itzhak Loz a fost prins de US Secret Service împreună cu întreaga lui rețea de falsificatori, condusă de frații Arkadiy şi Edward Bangyev. Rolul lui Loz în grupare era acela de maestru falsificator. Într-un depozit din Westbury, Long Island, cu ajutorul unui echipament industrial acesta a reuşit să reproducă cu fidelitate până şi cea mai recentă versiune a bancnotei de 100 de dolari, care se presupunea a fi imposibil de reprodus. La percheziții anchetatorii au găsit în depozitul închiriat de Loz copiatoare performante, maşini de gravat, de reproducere a timbrelor, până şi o presă industrială din gama celor folosite la tipărit ziare, cu ajutorul cărora Itzhak Loz transforma hârtie de calitate inferioară în dolari. Peste 2,5 milioane de dolari au găsit anchetatorii în depozit. Potrivit estimărilor US Secret Service, în activitatea lui de peste un deceniu, Loz a falsificat peste 70 de milioane de dolari. Falsurile erau aproape de perfecțiune, încât o astfel de bancnotă ar fi trecut fără probleme de orice vânzător, nu însă şi de un funcționar bancar.
Cum se ascultă în SUA
Pentru a-l prinde pe Itzhak Loz, ofițerii US Secret Service au avut nevoie de un mandat de interceptare. În motivarea deciziei, un judecător american a arătat cum se „ascultă” în SUA: „Din cauza naturii intruzive a interceptărilor, acestea nu vor fi autorizate în cazurile în care tehnicile tradiționale de anchetă sunt suficiente pentru a proba infracțiunea. (...) Dificultatea strângerii de probe, aşa cum a fost descrisă de agenți, a fost probată în prezenta cauză”, notează Liam O`Grady, judecător districtual.