Lecţia slovenă

Un partid format în urmă cu şase săptămâni de către Miror Cerar, un profesor de drept de la Universitatea din Ljubljana, a câştigat alegerile legislative din Slovenia, cu un program de centru stânga, relatează presa internaţională, după publicarea rezultatelor preliminare de către Comisia Electorală. de Stat, ca un vot de blam dat corupţiei partidelor existente pe eşicherul politic.

Dacă se confirmă rezultatul din scrutinul de duminică, profesorul Miro Cerar, în vârstă de 50 de ani, va fi al patrulea prim-ministru al țării de la începutul crizei economice mondiale.

Alegerile din Slovenia s-au desfăşurat în urma demisiei Alenkăi Bratusek, prima femeie premier, care a stârnit mari scandaluri în propriul partid “Slovenia pozitivă,” un partid de centru stânga, după ce a propus privatizarea a cincisprezece companii de stat, printre care şi compania naţională de telefonie. 

Stranka Mira Cerarja (intitulat chiar aşa “Partidul lui Miror Cerar”), format de către Cerar şi colegii săi universitari, a câştigat simpatia alegătorilor printr-un mesaj  de genul: “ne îndeplinim obligaţiile faţă de UE,  dar prin propriile noastre modalităţi, într-un mod benefic pentru Slovenia.“

Sigur că modelul Cerar nu este aplicabil României, ţară cu o populaţie de zece ori mai mare şi de zece ori mai puţin conectată la politică. Mai mult, la noi nu se găsesc cincisprezece intelectuali care să se aşeze la o masă şi să formeze un nou partid.

Victoria unui outsider în alegerile parlamentare reprezintă un semnal pentru Europa conservatoare. Oricând poate apărea o nouă mişcare politică, capabilă să capitalizeze neîncrederea electoratului în partidele tradiţionale.