Se lăuda că e cel mai mare proprietar din vestul Bucureştiului. Fabuloasa poveste a politicianului samsar de terenuri anchetat pentru cămătărie

Cel mai mare investitor din vestul Bucureștiului, așa cum se considera Mihnea Boerescu, pe vremea în care deținea 167 de terenuri însumând un million de metri pătrați, a fost încătușat și, apoi, plasat de judecători în arest la unul din domiciliile luxoase pe care le deține. A dobândit puterea politicăfi nanțând campanile PNL în județul Giurgiu și a ajuns consilier județean după ce a fost consilier local la Bolontin Vale. Povestea neromanțată a fostului samsar de terenuri acuzat de cămătărie a fost relatată, în premieră, în anul 2010, de revista Capital, la un an după ce anchetatorii susțin că a început să dea bani cu camătă.

Polițiștii din Giurgiu l-au săltat, pe 5 ianuarie, pe Mihnea Boerescu, consilier județean PNL, pentru comiterea infracțiunii de camătă. La 45 de ani, Mihnea, care și-a schimbat numele din Bălescu în Boierescu, a scris în declarația de avere că deține 167 de terenuri şi patru imobile trecute și se considera „cel mai mare proprietar de pământuri din vestul Bucureştiului”. Polițiștii și procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bolintin – Vale îl acuză că, începând cu anul 2009, a dat bani cu camătă, ca îndeletnicire, fără a avea o calitate autorizată în acest sens. Arestat la domiciliu Împrumuturile, susțin oamenii legii, ar fi fost disimulate în mai multe acte notariale, reușind astfel să deposedeze oamenii care îi cereau bani de mai multe proprietăți și bunuri constând în imobile, terenuri și autoturisme. Dosarul a fost constituit pe baza mărturiilor a șase părți vătămate, deși pe site-urile instanțelor sunt zeci de procese civile între Mihnea Boierescu și cei împrumutați de el. În fine, pe 12 ianuarie, consilierul județean a fost reținut, iar pe 13 ianuarie judecătorul de la Bolintin-Vale a dispus mă- sura preventivă a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

„Am în proprietate un milion de metri pătraţi”

În revista „Capital”, Mihnea Boierescu mărturisea, în anul 2010, cu ocazia unui târg imobiliar ce se desfăşura la Palatul Parlamentului că, înainte de a deveni consilier judeţean, el şi-a schimbat numele din Bălescu în Boerescu. Înainte de a deveni consilier local în Bolintin-Deal, Mihnea, așa cum era cunoscut de localnici și prieteni, a făcut speculă cu apartamente vechi din Bucureşti pe care le cumpăra la licitaţiile organizate de tribunal, le renova şi le vindea mai scump. După ce lumea a început să îşi piardă interesul a intrat pe zona terenurilor. Spunea că a avut veleităţi de colecţionar. A început cu surprizele de la pachetele de gumă, colecţie de timbre, iar după 30 de ani a ajuns să colecţioneze titluri de proprietate.

În calitate de „Developer”, nu s-a ferit să vorbească despre cum a ajuns să controleze o serie de terenuri și se lăuda că a făcut tranzacţii cu omul de afaceri Dan Fischer, cu un avocat al lui Dinu Patriciu, cu nepoata omului de afaceri Cristian Tânţăreanu sau Adina Buzatu. Spunea că are în proprietate „un milion de metri pătraţi de teren, 99% fiind cumpărat de la ţărani cu 1-5 euro/mp. Câştiga, spunea Boerescu, în jur de 1.000 de euro la un lot de 500 de mp vândut. Zonele din care a cumpă- rat terenurile sunt în localităţile Bolintin Deal, Bolintin Vale, Grădinari, Ulmi, Crivina, Crevedia Mare, Crevedia Mică, Domneşti, Bragadiru, Ciorogârla, Clinceni şi Joiţa. În fiecare localitate avea câte o familie care îi intermedia tranzacţiile şi care primea între 200 şi 300 de euro la fiecare intermediere. „Iniţial am împărţit cărţi de vizită prin sate şi acum când ţăranii au nevoie de bani pentru o nuntă, un botez sau pentru spital îl caută pe Mihnea“, spunea, în 2010, cel acuzat astăzi de cămătărie.

Vânzări cu pătrăţica

A povestit că i-au trebuit 6-7 ani să comaseze 200.000 mp de teren pe care desenase apoi un proiect în forma unui sat tribal. Afacerile i-au mers strună câtă vreme îl contactau investitorii imobiliari dornici de suprafeţe de teren mai mari. Din 2010, însă, „a cumpărat terenuri cu ţăieţelul şi vând cu pătrăţica”. Din 2008, spunea el, a vândut doar către end-useri. În 2010 a vândut 20 de loturi de câte 7-800 de mp. „Preţul mediu al unui loc de casă este de 100 mil. de lei vechi, adică cât 2-4 pachete de ţigări pe metru pătrat“, spunea politicianul liberal. A declarat că nu are firmă şi nici nu intenţionează să îşi facă. Spunea că nu îl mai interesează apartamentele şi că nu cumpără terenuri decât de la ţărani.