Încep să se anunțe listele de candidați pentru alegerile europarlamentare. Și odată cu ele și nemulțumirile. Azi, debutează USR.
Alianța USR-PMP-FD, condusă de USR își lansează astăzi lista pentru alegerile europarlamentare. În cadrul unui eveniment la care participă candidații, prezentați de conducerile celor trei partide membre. Sunt multe nemulțumiți de decizia luată de Cătălin Drulă. Conform sondajelor de opinie, dacă ar fi candidat în afara alianței, USR ar fi avut o șansă clară. În timp ce partidele mai mici, PMP și Forța Dreptei (partidul fostului premier Ludovic Orban) au șanse mici spre deloc pentru a trece de pragul de 5%.
În ciuda ponderii mici de voturi pe care o aduc alianței, cele două partide mici au obținut două locuri eligibile. Situate chiar foarte sus în lista candidaților. Surse din USR ne-au dezvăluit că mai mulți lideri ai partidului s-au revoltat când au văzut algoritmul. Fiind nemulțumiți că formațiunea va pierde garantat două mandate de europarlamentar, fără a câștiga nimic. La alegerile din 2019, USR a obținut 8 mandate în Parlamentul European. Acum vor obține, cu noroc, tot atât. Dar două locuri mai puțin...
Nemulțumirile sunt evidente! Pe site‐ul oficial al USR anunțul de la Iași al liderilor celor trei formațiuni politice este marcat de o ciudățenie! Comentariile au fost blocate. Un semn clar că mișcarea lui Cătălin Drulă este foarte nepopulară în partid.
Lansarea candidaților USR, PMP și Forța Dreptei
Președintele PMP Eugen Tomac va rămâne în Parlamentul European pentru că USR i-a alocat locul 3. După două nume grele din USR (Dan Barna și Vlad Voiculescu). Având în vedere numărul mic de voturi pe care îl pune la comun, PMP are asigurat un mandat pe care – dacă ar fi candidat separat – nu l-ar fi putut obține.
Forța Dreptei ar putea să prindă tot un loc, având un candidat pe poziția a șasea. În persoana fostului ministru al Muncii, Violeta Alexandru. Privind la ultimele sondaje de opinie, FD nici nu figurează sau apare cu un procent de în jurul a 1%, sub marja de eroare.
Care este calculul lui Cătălin Drulă? Cel mai probabil vizează rețeaua de aleși locali ai PMP, peste 2.000 de primari și consilieri locali, din care au “migrat” deja jumătate. Dar și resursele financiare ale partidului lui Ludovic Orban. Din punct de vedere al votului, sondajele din ultimele luni nu au înregistrat o creștere semnificativă a votului. Ultimele sondaje din anul trecut dădeau USR la 13-14 la sută. Acum, sondajul Avangarde, realizat la comanda PSD, au cifrat Dreapta Unită cu 14,1 la sută ca intenție de vot la europarlamentare.
Lista îi va cuprinde pe locuri eligibile pe: Dan Barna, Vlad Voiculescu, Eugen Tomac, Vlad Botoş, Cristina Prună, Violeta Alexandru, Radu Mihail, Corina Atanasiu. Clotilde Armand lipsește de pe listă.
Reacție dură online
“Eram cu sarmalele şi cârnaţii pe masă, aşa că poate că v-a scăpat alianţa făcută de USR cu Forţa Dreptei (Orban) şi PMP. Se numeşte Dreapta Unită şi e o tâmpenie uriaşă pe care a făcut-o Drulă împreună cu conducerea USR.
Să te aliezi cu nişte faliţi moral care nu strâng nici 2% fiecare este un pariu foarte riscant pe care îl faci cu propriul electorat. „Pariem că n-aveţi o altă variantă şi tot cu noi votaţi indiferent cu cine facem alianţă?”. Cam asta zice Drulă când apare în poză cu Tomac şi Orban.
E şi ironic cumva, că Forţa Dreptei e leşinată rău de tot dacă se bazează pe un partid care e într-o continuă scădere şi pe două partide de buzunar.
Iar calculul făcut de Drulă e oribil. Probabil că s-a gândit că va câştiga mai multe voturi decât va pierde în urma asocierii cu partidul condus ani la rând de Elena Udrea. Asta e disperarea de a aduce măcar 1-2 procente în plus. Pe care le-ar fi adus foarte simplu cu o abordare diferită în comunicare, cu păstrarea oamenilor valoroşi în partid, cu promovarea meritocraţiei în interiorul partidului.”, scrie hoinarul.ro