„Referitor la persoana care face obiectul interesului dumneavoastră, respectiv doamna Laura Codruța Kovesi, în calitate de procuror, la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sunt înregistrate un număr de 18 dosare”! Toate 18 sunt penale, pentru cine nu știe ce înseamnă „investigarea infracțiunilor”. Nu, nu este vreo afirmație făcută de Mugur Ciuvică sau de mine, în vreo emisiune televizată, pe un ton care să parodieze limbajul oficial de lemn. Este un fragment semnificativ din răspunsul oficial pe care procurorul Gheorghe Stan, șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, l-a oferit Părintelui Chris Terheș, în urma adresării unei întrebări oficiale formulate în numele Romanian Community Coalition din SUA.
Altfel spus, fosta șefă DNA este îngropată în dosare penale, în cauze care vizează infracțiuni de „abuz in serviciu”, „cercetare abuzivă”, „represiune nedreaptă” și „grup infracțional organizat”. Despre multe dintre cele 18 dosare, media neîncazarmată a relatat pe larg, la vremea lor, dar șirul se pierduse, nimeni nu ar fi putut spune câte dosare penale există pe numele fostei șefe a DNA, sau câte plângeri or mai fi apărut. Mulțumită demersului Preotului Chris Terheș, presa a putut intra în posesia unei liste aproape complete. De ce spun „aproape complete”? Pentru că în finalul documentului, procurorul Gheorghe Stan menționează negru pe alb: „Alte date suplimentare nu vă pot fi furnizate.” Această precizare nu înseamnă nimic altceva decât că Laura Codruța Kovesi mai are și alte dosare penale, dar că despre ele nu pot fi furnizate date. Mai pe înțeles, sunt dosare secrete! Păi, dacă sunt secrete, înseamnă că aceste dosare sunt fie de competența procurorilor militari, fie sunt dosare care privesc încălcări ale Legii Siguranței Naționale. În concluzie, dosarele penale care o vizează pe Kovesi sunt mai mult de 18, iar unele dintre ele pot conține fapte de o gravitate excepțională, așa cum sunt cele prevăzute în Legea Siguranței Naționale.
Revenind, din cele 18 dosare, atrage atenția unul foarte simplu de instrumentat, cel aflat pe listă la poziția 13, Dosarul penal 1172/P/2018, unul de luare de mită, constituit în baza denunțului depus de Sebastian Ghiță împotriva Laurei Codruța Koveși, la data de 03.12.2018. În el apare clar, sprijinit pe probe, cum în cursul anului 2011, Kovesi i-a solicitat lui Ghiță să efectueze plata sumei de 268.689 lei(peste 60.000 euro) reprezentând contravaloarea cursei aeriene Romania - Indonezia și retur, în scopul aducerii în țară a lui Nicolae Popa.
Cu privire la acest episod, Sebastian Ghiță a relatat public: „Am dat bani pentru că mi-a cerut doamna Kovesi. La acel moment, nu am perceput-o ca fiind o chestiune așa cum este, ca fiind mită. Era procurorul general al României, știți cum au fost vremurile. Kovesi - mai în glumă, mai în serios - spunea și ce avantaje ai dacă te ai bine cu ea și ce rele poți să pățești. Kovesi a cerut suma personal, a avut discuția personal cu mine și viza interesul ei personal. […] Săptămâna trecută am aflat faptul că există un raport al Antifraudei de care n-am știut. Acea firmă a fost obligată să scoată acea factură de la cheltuieli și acel control de la Antifraudă a făcut un raport în care a rămas menționat numărul facturii, data, suma și beneficiarul. Și atunci, dintr-o dată, am avut dovada.”
Așadar, există la dosar, pe lângă alte elemente adăugate între timp, pentru că audierile au început de două luni, denunțul lui Sebastian Ghiță, cel care din dispoziția și interesul lui Kovesi a decartat 60.000 de euro, plus probele plății efectuate de către acesta, obținute de inspectorii de la Antifraudă, adică există toate premisele alcătuirii unui rechizitoriu solid, care să o ducă pe fosta șefă a DNA acolo unde îi este locul: în penitenciar! Până atunci, Laura Codruța Kovesi are posibilitatea minunată, una pe care alături de plutonierii de presă deontologi o recomanda tâmp și contrar Constituției tuturor victimelor Poliției Politice dezlănțuite împreună cu acoliții ei, generalii SRI Florian Coldea, și Dumitru Dumbravă, aceea de a-și demonstra nevinovăția.
PS La câteva ore după ce am terminat de scris editorialul de mai sus, în seara zilei de miercuri, la ora 20.00, Laura Codruța Kovesi a fost informată de către un polițist că este citată de procurori vineri, 15 februarie, într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. Este vorba despre dosarul despre am arătat mai sus că este cel mai clar și cel mai simplu de instrumentat: Dosarul penal 1172/P/2018, cel de luare de mită, constituit în baza denunțului depus de Sebastian Ghiță și probat de documentele de la Antifraudă.