A fost aflat secretul protecției lui Kovesi de SPP. Un general a devoalat totul

După ce fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, în urmă cu câteva zile, că mai beneficiază încă de protecția SPP din cauza numeroaselor amenințări pe cale le-a primit, Serviciul pentru Protecție și Pază a precizat că asigură protecția demnitarilor numai în baza legii.

Zilele trecute, fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a la Bruxelles și la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție însoțită de un ofițer SPP și de o mașină care aparține Serviciului de Protecție și Pază. 

Potrivit răspunsului oficial de la Serviciul de Protecție și Pază, Laura Codruța Kovesi se bucură de aceste beneficii în baza prevederilor legale din Legea 191/2008 privind organizarea și funcționarea SPP. 

„Serviciul de Protecție și Pază, conform prevederilor articolului 14 alin. (2) din Legea 191/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Protecție și Pază, asigură protecția demnitarilor stabiliți prin lege. Serviciul de Protecție și Pază își păstrează neutralitatea și își desfășoară activitatea conform legii”, se arată în răspunsul SPP, conform Antena 3.

Întrebată dacă e normal să meargă cu mașină și pază de la SPP, Kovesi a spus că „da, am protecție în acest moment. Protecție față de faptul că am primit numeroase amenințări. Atunci când am încheiat mandatul, am trimis copie după toate amenințările pe care le-am primit și toate riscurile care există cu privire la siguranța mea fizică și Consiliului Suprem de Apărare a Țării a decis că trebuie să beneficiez de protecție în continuare”. 

Fostul șef al SPP, Generalul Dumitru Iliescu, a declarat că fosta șefă a DNA nu putea să mai dispună de aceste beneficii dacă nu exista o decizia a CSAT în acest sens:

„Cu siguranță Serviciului de Protecție și Pază nu putea să asigure protecție în continuare doamnei Kovesi dacă nu avea o decizie legală la bază, adică decizia Consiliului Suprem de Apărare. Pentru că lucrurile dacă le făceau din proprie inițiativă, erau foarte complicate. Misiunea de protecție e o misiune de luptă. Persoana care face protecția are dotarea necesară pe care o folosește în cazul în care e în pericol demnitarul și vă dați seama care ar fi consecințele legale pentru cei care ar lua o asemenea decizie de a asigura o protecție nelegală”, a declarat Dumitru Iliescu.