Președintele României, Klaus Iohannis, a venit cu noi informații despre evoluția pandemiei în România.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că după o lună și jumătate pot fi trase mai multe concluzii.
În această epidemie, autoritățile, medicii și românii au obținut rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic, echilibru și maturitate.
După 15 mai anumite restricții vor fi reduse. Nu am atins maximum în România și o relaxare poate distruge toate rezultatele obținute.
„Nu vom putea să ne întâlnim în grupuri mai mari de 3, nu vom putea să plecăm din localitate fără un motiv foarte serios. Nu vom putea merge la restaurante și mall-uri. Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem un număr mare de persoane în același loc. Competițiile sportive: dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Măsurile pe care le vom lua vor fi graduale: în 15 mai va fi ceva, dacă lucrurile vor merge încă ceva din 15 iunie și tot așa”, a subliniat șeful statului.
Președintele a declarat că guvernanții au venit cu sfaturi și cu soluții bune, dar a venit vremea ca și simplii cetățeni să dea soluții.
Președintele a declarat că rezervele României au fost goale când a început epidemia, n-au existat rezerve de măști, biocide etc. și au fost procurate într-un timp record. S-au folosit nu doar banii din buget ci și banii europeni.
România are la dispoziție un 1,5 miliarde euro de la UE, pentru achiziții de echipamente medicale destinate medicilor.
Iohannis a lăudat Guvernul pentru măsurile luate: digitalizarea administrației; El a declarat că nu toți politicienii au dorit să se ocupe de îngrădirea epidemiei și de români. A acuzat Parlamentul și partidele de Opoziție care, în opinia sa au încercat să folosească pandemia în folos politic.
„Nu toți politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de îngradirea epidemiei. Avem un contra-exemplu mare, cât Casa Poporului: Parlamentul. Și modul înc are unele partide și unii lideri înțeleg să folosesc acestă nenorocire pentru cîștig electoral”.
„Am văzut un spectacol sinistru, instrumentat de aceeași politicieni care au avut și înainte de criză un comportament demagogic. Banii românilor au fost risipiți de guvernele pesediste. Este trist că facem față unei epidemii groaznice, cu visteria goală”.
Președintele a declarat că actele normative adoptate în Parlament apasă asupra bugetului. E trist ca după ani și ani de guverne PSD să ne găsim în situația de a face față unei epdemiii groaznice fără bani și aceiași PSD-iști să strige în Parlament că guvernul și președintele nu fac ce trebuie. Vin zilnic cu inițiative care mai de care mai populiste, că nu dau de la ei, măsuri imposibil de pus în practică. Aceștia sunt politicienii care se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile doar pentru a cîștiga capital electoral.
„Putem gestiona economia, dar nu se poate așa cu gesturi populiste, dăm la toată lumea. Dar de unde să dăm? Iar acești politicieni compromit prin acest comportament viitorul întregii națiuni, viitorul generațiilor care vor veni după noi”.
El a precizat că economia româniei poate fi gestionată dar nu cu gesturi populiste: „putem să dăm doar atât cât este”;
Comisia Europeană a încercat să vină cu măsuri care să sprijine statele împotriva pandemiei și a reușit. De acolo au venit banii pe care îi putem folosi pentru achiziția de materiale și echipamente medicale,
Despre situația românilor care au plecat în străinătate sezonieri, președintele a spus că aceștia trebuie să fie ajutați de statul român ca să nu mai fie nevoiți să plece. Președintele a precizat că au fost greșeli de organizare în legătură cu plecarea lor.
Despre organizarea alegerilor, Președintele a declarat că organizarea acestora va depinde de felul în care va fi gestionată epidemia și a precizat că alegerile trebuie făcute atunci când nu va fi pusă în pericol sănătatea populației. El a estimat ca în toamnă să fie alegeri locale și în decembrie alegeri parlamentare: „Nu voi tolera alegeri sub semnul epidemiei”.
Despre părinții care trebuie să revină la muncă și nu au cu cine să-și lase copiii: „Există legea care permite unui părinte să stea acasă. Cred că foarte mulți au o problemă cu asta. Dar ce problemă ar avea dacă copilul ar veni bolnav de la școală? Ar fi mult mai complicat”;
Klaus Iohannis spune că elevii din clasele terminale se pot pregăti separat și nu sunt obligați să meargă la școală. El a precizat că nu va fi reluată școala decât pentru aceste clase, din anii terminali, pentru a evita situația îmbolnăvirii copiilor.
Restaurantele, mall-urile vor fi redeschise în funcție de evoluția epidemiei. Săptămâna viitoare va fi luată o decizie dacă va continua starea de urgență ori o altă variantă, din 15 mai. Masca va rămâne obligatorie deoarece protejează și pe cel ce o poartă și pe cei cu care se întâlnește.
Nu putem spune acum decât ce vom prevedea peste două săptămâni. Viața noastră va rămâne sub semnul epidemiei. Vom ști în octombrie - noiembrie dacă va exista un al doilea val, Sunt mulți specialiști care spun că va dura foarte mult până când viața va reveni la normalitatea dinainte de pandemie. Este evident că apar și oportunități în piața muncii, pentru afaceri noi și întreaga societate va constata că sunt valori despre care am discutat dar nu le-am trăit și valori despre care nu am discutat dar le-am trăit.
Despre învățământul online: ministerul va veni cu soluții pentru copiii care nu au posibilitatea să susțină cursuri online vor fi invitați la școală în condiții de maximă securitate și vor da o lucrare de control sau un răspuns la o temă și astfel li se va încheia situația. La Ministerul Educației urmează să fie luate măsuri.
Până în septembrie am pretenția să se găsească o soluție pentru copiii care nu au posibilitatea să participe la lecții online. Tot până atunci să se elaboreze și ghiduri pentru dascăli care să predea online, pentru că până acum s-a improvizat. Dascălii vor trebui să știe cum să folosească aceste medii pentru a garanta un proces de educație performant.
Dacă nu va fi prelungită starea de urgență este aproape finalizată legislația pentru adoptarea variantei secundare - starea de alertă.
Despre majorarea pensiilor cu 40%: este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenție și când vom avea suficiente date la rectificarea de la jumătatea anului, Guvernul va trebui să ia o decizie. Ar fi nedrept ca pensionarii să plătească costurile pandemiei. Când se va face analiza, o să îi rog pe guvernanți să ia în calcul că pensionarii sunt o categorie vulnerabilă. Guvernul o să răspundă la momentul oportun.
Despre discuția cu Donald Trump: Am discutat despre măsurile luate, despre materile de protecție, despre ventilatoare, am spus că avem nevoie. Președintele SUA a spus că va trimite ventilatoare în România; discuțiile au fost despre impactul economic, măsurile de relaxare și situația flancului estic al NATO. România contează pe SUA și NATO pentru asigurarea securității.
Despre eventualitatea creșterii numărului de îmbolnăviri după relaxare: relaxarea se face în pași, iar fiecare măsură este analizată. Dacă va exista un număr mare de infecții după adoptarea unei măsuri, va fi reevaluată. Relaxăm în pași pentru ca o măsură proastă să fie restrasă.
Despre solidaritatea pe care ar trebui s-o manifeste și bugetarii sau demnitarii: Solidaritatea trebuie să vină de la fiecare, nu poate fi impusă ca o măsură de coerciție. Avem foarte multă solidaritate în societatea românească din partea ONG, firmelor private etc. Demnitarii vor înțelege că solidaritatea este importantă și în politică și vor acționa ca atare.
Despre informările primite cu privire la pandemie și despre reacția Guvernului: Președintele spune că România a reacționat repede și foarte bine și de aceea situația este foarte bună. Au existat foarte multe informări, nu doar de la servicii, iar Guvenul a luat măsuri înainte ca să apară primul caz în România.
Despre măsurile coercitive și excesele oamenilor legii: Forțele de ordine au fost prezente și au acționat foarte eficient. Au fost exagerări dar persoanele respective sunt trase la răspundere, sancționate, eliberate din funcție. Au fost zeci de polițiști și jandarmi însoțiți de armată, care și-au făcut treaba foarte bine. Nu a mai existat o situație similară în România post-decembristă. Am reușit să ținem situația sub control. Forțele de ordine publică și-au făcut treaba foarte bine.
Despre antreprenori și redeschiderea micilor afaceri - cabinete stomatologice, frizerii: Au fost luate măsuri pentru susținerea acestora și se vor mai lua. Nu toate măsurile sunt pe masă deoarece suntem în mijlocul crizei. Trebuie să vedem cu ce măsuri vom veni pentru a ajuta economia românească. Se lucrează intens pentru aceste măsuri și vor avea rezultate foarte bune. IMM Invest a fost pornită și vom mai avea alte măsuri.
În cursul săptămânii viitoare când vom decide cum continuăm după 15 mai se va decide cum se vor redeschide unele sectorare economice. Unele se vor redeschide, iar acest lucru va ține cont și de nevoia socială dar și de situația epidemiologică. Se lucrează sau sunt gata protocoalele pentru ca în momentul în care se vor redeschide, să nu existe neclarități.
Despre legea vaccinării aflată în Parlament și de la presiunile făcute de cei care se opun: Mesajul pentru parlamentari este foarte simplu: fiți parte din echipa care rezolvă problemele României. Ar fi nevoie ca toată clasa politică să se concentreze pe rezolvarea crizei.
Despre relația cu liderii opoziției: sunt în legătură cu toți liderii politici, chiar dacă nu vorbim zilnic.
Despre situația de la Suceava: am fost în Suceava de mai multe ori, este un oraș în plină dezvoltare cu oameni care voe să ducă o viață mai bună. Faptul că s-a ajuns cu orașul în carantină are mai multe cauze. Această epidemie nu a fost bine manageriată, Au avut foarte mulți români veniți din afară, iar acest lucru a contribuit la un număr mare de îmbolnăviri. Sucevenii trebuie să respecte indicațiile autorităților ca să scape de epidemie.
Despre începuturile pandemiei: Am reacționat la începutul lui februarie, guvernul a emis OUG pentru a putea face achiziții pentru medicamente și echipamente care ar fi trebuit să fie în rezerve, dar din cauza PSD nu era nimic, era zero, gol.
Despre plata salariilor și execuția bugetară: Nu vor exista probleme cu plata salariilor și că este greu de acoperit deficitul bugetar dar MFP are soluții, le va pune în practică și se vor primi salariile.
Despre reluarea activității în turism: Aceste detalii vor fi lămurite săptămâna viitoare, dar nu putem să tratăm zona de servicii turistice, hoteluri și restaurante la pachet. Este mai ușor să redeschidem hotelurile, dar nu va fi posibil să funcționeze de la început restaurantul hotelului. Vom găsi soluții graduale serviciile care se pot redeschide dar numai în condiții de siguranță. Pot înțelege problema antreprenorilor din acest sector dar prioritară este problema sănătății oamenilor, Se lucrează la pachete de sprijin pentru antreprenori.
Despre situația muncitorilor români din străinătate: Toți oamenii care pleacă în străinătate au contract care prevede și partea de sănătate., Angajatorul este răspunzător, iar din informațiile pe care le deținem, oamenii au fost tratați. Au fost situații, la început, când unii au fost lăsați pe drumuri. Au fost organizate transporturi speciale pentru repatrierea acestor români. Am învățat cu toții din această criză și asemenea lucruri nu se vor repeta. A fost o mare dezamăgire că o țară care i-a chemat și i-a folosit i-a lăsat pur și simplu pe stradă să se descurce.
Despre cei care nu își vor permite măști: le vor primi gratuit din partea statului.
Despre capacitatea de testare a suspecților de Covid-19: Numărul de teste a fost o preocupare pentru mine din capul locului și am transmis-o tuturor. Capacitatea de testare a crescut de la câteva zeci, la câteva sute și am ajuns la o capacitate de aproape 10.000. Au existat aparate dar nu a existat personal calificat. Este nevoie de o creștere în continuare a capacității de testare, dar specialiștii ne-au spus că suntem la un nivel acceptabile de testare la milionul de locuitori.
Pe de altă parte, există foarte mulți participanți la discuțiile publice care solicită testări în masă, Avem comunicări de la OMS care arată că nu are rost să facem testări în masă ci doar la persoanele care sunt suspecte de infecție. Am solicitat și sunt convins că lucrurile vor merge în direcția aceasta să avem un număr mai mare de testări pe zi, inclusiv în perioada în care epidemia se va retrage. Există două tipuri de teste: rapid care nu este sigur și testul molecular care nu se face pe loc, este nevoie de o zi sau două până se obține rezultatul. Capacitatea de testare va crește.
Despre relația dintre Președinte și Guvern: relația cu premierul Orban și Guvenul este excelentă, M-am implicat pentru că din Constituție președintele și Guvernul sunt părți ale executivului. Colaborarea este foarte bună nu doar declarativ, cred că se vede în măsurile pe care le-am adoptat. De fiecare dată când a apărut o problemă care a trebuit clarificată a fost rezolvată foarte repede. S-a văzut că autoritățile s-au mișcat foarte bine în această perioadă și este altceva decât pe vremea guvernelor PSD-iste când eu spuneam una, iar ei făceau alta și pierdea România.
Despre dublarea alocațiilor pentru copii: Au fost deja dubvlate în urmă cu câteva luni. Mi-ar plăcea ca românii să primească mai mulți bani, însă aceștia trebuie să vină de undeva. La rectificarea bugetară de la jumătatea anului vom primi un răspuns.
Despre obligativitatea termometrelor pe care trebuie să le procure firmele: Va fi elaborat un normativ și sunt foarte ușor de procurat și se operează foarte ușor. Măsurile vor deveni obligatorii după 15 mai.
Despre problemele la achiziții și creșterea corupție: Acolo unde achizițiile au ridicat semne de întrebare se vor face verificări. Nimeni nu va putea să scape dacă a încercat să se îmbogățească pe seama epidemiei. Dar aceste lucruri nu pot fi făcute de parchete de pe o zi pe alta. În România domnește legea, iar Parchetele vor veni cu date concrete.