Dan Barna, vicepreşedintele USR, a dezvăluit o discuție avută cu președintele Klaus Iohannis. Discuția a avut loc în perioada în care USR se afla la guvernare alături de PNL.
Klaus Iohannis nu a fost de acord cu eliminarea pensiilor speciale
Klaus Iohannis i-a comunicat lui Dan Barna că nu este de acord cu tăierea pensiilor speciale. Potrivit vicepreședintelui USR, măsura ar fi „deranjat foarte multă lume”.
„În discuţiile directe îşi exprima punctele de vedere pe un subiect sau altul. Apropo, mi-a explicat într-o discuţie, cred de 45 de minute – dacă îmi aduc bine aminte – cât de important este să păstrăm pensiile speciale că deranja foarte multă lume şi este important.
Mi-a explicat într-o discuţie pe îndelete că să desfiinţăm pensiile speciale nu, nu este...sunt oameni care....Aceeaşi discuţie fiind şi pe ceea ce a însemnat reforma la Transporturi pe care o propusese Cătălin Drulă (...)”, a dezvăluit Dan Barna, în emisiunea OFF/OnTheRecord la Aleph News.
Pensiile speciale, un subiect care pare fără rezolvare
Discuția, care s-a întins pe parcursul a 45 de minute, s-a axat în principal pe reformele necesare în societate:
„A fost o discuţie unu la unu, în care discutam despre reformele de care aveam nevoie, pe care intenţionam să le facem în acea guvernare, şi şi-a exprimat – să spunem – dezacordul. (...)
Eu i-am explicat punctul nostru de vedere – că nu numai dezechilibrează teribil sistemul, că este o inechitate sinistră care nu există în celelalte state europene unde ai mecanisme de echilibrare, compensare pe activitatea muncită, sunt mecanismele fireşti generate de contributivitate reală, dar ideea că poţi să faci cum se întâmplă la noi – în ultimele 6 luni faci o combinaţie, îţi aduni nişte salarii din urmă şi după aia ieşi cu nişte pensii uriaşe peste care îşi mai adaugi un bonus – asta este ceva înfiorător. (....)
Am simţit efectele în septembrie, când USR a zburat de la guvernare, în septembrie 2021, când premierul de atunci ne-a comunicat că a luat nişte decizii din plic”, a declarat vicepreședintele USR, la Aleph News.
Legea care lăsa parlamentarii fără pensii speciale
Pe 17 februarie 2021, 357 de parlamentari votau abrogarea articolelor din Statutul deputaților și senatorilor.
Legea le permitea acestora să încaseze, după încetarea activității, între 2.000 și 11.000 de lei. Suma varia în funcție de numărul de mandate:
„Era normal să reacționăm în acest fel, să nu mai avem indemnizații speciale. Filosofia acestei coaliții este de recesiune”, spunea Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților la acea vreme.