Un sondaj de opinie cu întrebarea Ce eveniment s-a petrecut în Biserica Ortodoxă Română între 26-28 octombrie 2017 ar da drept răspuns covîrșitor: Vizita istorică a Patriarhului Kiril al Moscovei și al întregii Rusii. Da, vizita Patriarhului Kiril a fost istorică, dar nu ea a constituit evenimentul, Marele Eveniment petrecut în BOR la finele lui octombrie 2017.
Evenimentul, de proporții europene, l-au constituit manifestările de apogeu ale anului 2017 ca an dedicat apărătorilor Ortodoxiei din timpul prigoanei comuniste.
Vineri, 30 octombrie 2015, site-ul Activenews anunța sub titlul Hotărîre istorică a Bisericii Ortodoxe Române: „Anul 2017 va fi dedicat apărătorilor ortodoxiei din timpul prigoanei comuniste”, decizia Sfîntului Sinod, la inițiativa Patriarhului Daniel, ca 2017 să fie Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului. La ședința festivă a Sfîntului Sinod de sîmbătă, 28 octombrie 2017,
P.S. Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfîntului Sinod, a prezentat Raportul-sinteză „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconocarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.
Din Document se rețin acțiuni precum Întîlnirea internațională a tinerilor ortodocși din întreaga lume, septembrie 2017, de la Iași, Congresul internațional de Teologie cu tema Viața Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului: persecuție, rezistență și mărturisire (23-29 octombrie 2017), apariția volumului colectiv de studii „Mărturisitori ai Ortodoxiei în timpul regimului comunist”.
Potrivit Raportului, la nivelul eparhiilor s-au desfășurat simpozioane gen Mărturie și martiriu în România comunistă (Iași, 4-6 mai 2017), Chipuri de mărturisitori în temnițele comuniste. Sudoare, sînge, chinuri, cununi mucenicești (Oslo, Norvegia, 27-28 mai 2017), iar la nivelul parohiilor, conferințe, seri duhovnicești, expoziții. Toate aceste acțiuni, cuprinzînd o largă gamă de mijloace și extinse la nivelul întregii țări, au avut menirea de a reaminti întregii societăți românești de azi că BOR a fost în timpul comunismului, al comunismului stalinist îndeosebi, așa cum se subliniază în Documentul adoptat de Sfîntul Sinod - Act Solemn Comemorativ - proclamat pe 27 octombrie 2017, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Patriarhală din București, victima represiunii atee și că, mai mult, contrar unor clișee, a luptat activ cu „ateismul militant și agresiv promovat de regimul comunist”.
Drept dovadă, același Document, concretizînd punctul culminant al Anului Comemorativ, precizează că „ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini, dar mai ales cei peste 2000 de preoți ortodocși care au fost arestați și anchetați, aruncați în închisori sau trimiși la muncă forțată și de exterminare la Canalul Dunăre-Marea Neagră, cîțiva chiar deportați în Siberia” au exprimat prin „credința lor puternică și curajul de a-l mărturisi pe Hristos prin suferință” „rezistența activă sau jertfelnică a Bisericii (...). ”.
Natura polemică implicită a Anului comemorativ se dezvăluie în includerea Patriarhului Justinian la loc de frunte printre mărturisitorii credinței în timpul Represiunii comuniste. Cunoscătorii vieții bisericești știu că Patriarhul Iustinian (1948- 1977) e acuzat de unii ca fiind un colaborator al regimului comunist, un soi de Patriarh Roșu, în genul lui Serghei I al Moscovei, din timpul stalinismului sovietic, fondator al Sergheismului în Biserica Ortodoxă Rusă.
Actul Solemn Comemorativ contrazice spectaculos acest punct de vedere prezentîndu- l pe Justinian ca pe un luptător care a asigurat „supraviețuirea credinței în Dumnezeu și a Bisericii Ortodoxe din România, pentru ca această Biserică să slujească în continuare un popor creștin, dar oprimat de un regim comunist ateu.”
Anul comemorativ a culminat, în zilele de 27-29 octombrie 2017, cu o serie de manifestări prin care inițiativa BOR a depășit hotarele naționale.
Despre aceste manifestări, Patriarhul Daniel sublinia, joi, 26 octombrie 2017:
„Anul 2017 a fost proclamat de Biserica Ortodoxă Română drept An comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Din acest motiv, am invitat pe Preafericitul Părinte Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii, precum și pe ceilalți Întîistătători ai Bisericilor Ortodoxe surori care au suferit în timpul regimului comunist, ca să comemorăm împreună, prin rugăciune și recunoștință, suferința și jertfa mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei în timpul persecuției comuniste împotriva Bisericii (...)”.
Programul manifestărilor , pe care l-am publicat în exclusivitate joi, 26 octombrie 2017, a cuprins momente emoționante sub semnul acestei comemorări împreună cu Bisericile surori din alte țări foste comuniste:
Sfînta Liturghie, din 27 octombrie 2017, în care au fost incluse momente solemne de recunoștință față de mărturisitorii și apărătorii ortodoxiei, cum ar fi Omilia rostită de Patriarhul Kiril în Altarul de vară de pe Colina Bucuriei, citirea Actului Solemn Comemorativ semnat de membrii Sfîntului Sinod al BOR; Rostirea unui ectenii speciale pentru mărturisitorii și martirii din toate țările comuniste, trecuți la Domnul, și intonarea Veșnicei Pomeniri în limba română, slovacă și albaneză; Oferirea de către Patriarhul Daniel a Crucii patriarhale, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, unor șapte persoane (dintre cele care au pătimit în închisorile comuniste, „pentru că au purtat Crucea lui Hristos în închisoare”); Ședința solemnă a Sfîntului Sinod al BOR de sîmbătă, 28 octombrie 2017, în cadrul căreia au ținut comunicări despre Prigoana comunistă împotriva Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, și Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia.
Cuvîntul lui Kiril se constituie într-un document de o excepțională valoare istorică despre Martiriul Bisericii Ortodoxe Ruse timp de aproape 100 de ani în vremea comunismului, dovadă zguduitoare despre crimele comunismului. Pentru că e și un eseu de Istorie, îl voi publica în întregime pe cristoiublog. ro de la finele acestei săptămîni. Ce s-a întîmplat între 27-29 octombrie 2017 la București?
După Întîlnirea din 2011 a Întîistătătorilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Rusă, Georgiană, Română, Bulgară, Polonă, precum și a Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și din Slovacia, la București BOR a organizat un moment care la nivel european se reamintește generațiilor postcomuniste că una dintre cele mai mari crime ale comunismului a constituit-o Prigoana împotriva Bisericii Ortodoxe și a credinței creștinești.
La o manifestare de o asemenea amploare au fost invitate Bisericile surori din fostele țări comuniste.
Putea lipsi de la un moment internațional dedicat de BOR Prigoanei comuniste împotriva creștinismului Ortodox Biserica Ortodoxă Rusă, marea Martiră a Secolului XX? Firește că nu.
Patriarhul Kiril al Moscovei n-avea cum să nu fie invitat de către BOR. De aceea a fost invitat.
Iar Patriarhul Kiril a răspuns invitației și pentru că nu putea lipsi de la o suită de manifestări dedicate Bisericii oprimate în comunism.
El a răspuns invitației și a venit la București nu într-o vizită oficială ci întro vizită de participare la manifestările internaționale dedicate de BOR martirului Bisericii Ortodoxe în Comunism. Fără prezența Patriarhului Kiril, manifestările BOR din cadrul Anului Comemorativ 2017 ar fi fost un eveniment deosebit, nu însă și excepțional.
În zilele de 27-29 octombrie 2017, Biserica Ortodoxă Română a organizat la București un șir de manifestări menite a reaminti românilor, dar și europenilor, că una dintre cele mai mari crime ale comunismului a constat în Prigoana împotriva credinței creștin ortodoxe. Se vorbește pe toate drumurile de faptul că tinerei generații nu i se arată în chip convingător nenorocirile regimului comunist.
Între 27-29 octombrie 2017, BOR a oferit societății românești de azi o uriașă lecție de educație anticomunistă. În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm:
De ce nici un lider politic actual, pretins anticomunist, n-a catadicsit să remarce manifestările nici măcar pe facebook- ul scris de alții?
Președintele Klaus Iohannis și-a făcut un slogan din anticomunismul său. Nu numai de la un anticomunist, dar și de la un președinte al tuturor românilor ne-am fi așteptat dacă nu la un Mesaj trimis manifestărilor BOR de la București, măcar la consemnarea momentului pe facebook.
De ce n-a trimis Klaus Iohannis un Mesaj unei manifestări anticomuniste? Din comoditatea sa e bugetar de lux. Prezența lui Kiril la București a declanșat o violentă campanie de propagandă TeFeListă sub semnul antirusismului de tip neobolșevic. Trimiterea unui Mesaj i-ar fi adus lui Klaus Iohannis, poate, bătăi de cap. Critici din partea presei TeFeL-iste. Întrebări din partea ambasadei SUA. Cu un minim efort aceste riscuri ar fi fost contracarate.
Un minim efort pe care Klaus Iohannis n-a catadicsit să-l facă. Și pe care n-ar fi dispus să-l facă nici dacă România ar fi invadată. Mai ales dacă invazia ar avea loc în weekend!