Dacă dorim să avem un sistem de educație performant, trebuie să-i plătim pe profesori la adevărata lor valoare, Este declarația președintelui Klaus Iohannis, făcută în cotnextul grevei generale anunțate de cadrele didactice, cu începere de săptămâna viitoare. Șeful statului a precizat că Ministerul Muncii trebuie să elaboreze într-un ritm mai susținut legea salarizării bugetare în care să fie incluse și noile grile pentru cei care activează în sistemul de învățământ.
Președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații cu privire la situația din învățământ, mai exact în legătură cu anunțata grevă generală a profesorilor, programată pentru săptămâna viitoare. Șeful statului le-a dat dreptate cadrelor didactice care s-au plâns de nivelul de salarizare foarte mic. El a subliniat că un sistem educațional performant nu se poate construi decât cu proesori bine plățiți, nu doar cu școli bine dotate.
„Trebuie să vedem cum se așează lucrurile în această problemă. Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite, în condiițiile în care avem o inflație destul de mare. Vorbim aici despre reașezarea salariilor. Dar, în realitate avem nevoie de mult mai mult. Dacă dorim să avem un învățământ de calitate trebuie să avem toate condițiile îndeplinite pentru a obține acest lucru, nu doar școli dotate, cabinete dotate, ci și condițiile necesare pentru ca dascălii să-și facă treaba. Iar una dintre acestea este salariazarea”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele României a mai spus că în mod artificial, problema salarizării profesorilor este amestecată cu legile educației aflate în Parlament , în dezbatere. Klaus Iohannis a spus că nu există nici o legătură între cele două chestiuni, dat fiind că salarizarea nu face obiectul celor două acte normative.
„Această chestiune, cum mi s-a părut că a fost dezbătută în spațiul public este amestecată, artificial, cu legile educației. Salariazarea nu apare în legile educației, ci în grila de salariazare care trebuie actualizată. Aștept și eu să văd, și voi insista ca la Ministerul Muncii să se lucreze pe noua lege a salarizării și la grilele naționale pentru învățământ, astfel încât acestea să satisfacă nevoile din sistem. Dacă reprezentanții sindicatelor cred că pot obține aceste chestiuni prin grevă, este o întrebare care se poate pune. Însă, sindicatele își fac treaba lor, pe care eu nu o comentez. Însă dacă vrem să avem un sistem de învățământ foarte performant, trebuie să-i și plătim pe profesori”, a subliniat Klaus Iohannis.
Sindicatele anunță greva generală
Sindicatele din învățământ au confirmat că vor declanșa greva generală, începând de luni, 22 mai, în condițiile în care negocierile avute miercuri de cu premierul Nicolae Ciucă au eșuat. Sindicaliștii au anunțat că mesajul lor este foarte clar, de luni, 22 mai, de la ora 08.00, profesorii vor intra în grevă generală. Astfel, peste 100.000 de cadre didactice ar urma să intre în grevă generală, prima după 18 mai, revendicările fiind legate în principal de salarizare.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, a confirmat că este de acord cu greva generală din învăţământ şi îi îndeamnă pe profesori să meargă până la capăt cu acest demers.
„Sunt 100% de acord cu această grevă. Îi îndemn să meargă până la capăt pentru că nu se mai poate, ne-am săturat să stăm cu mâna întinsă la această clasă politică care îşi bate joc efectiv de ţară, nu de sistemul educaţional”, a declarat Iulian Cristache, miercuri, la Prima News.
Miercuri, 17 mai, între orele 11.00 - 13.00, a avut loc o grevă de avertisment în toate școlile în care există membri de sindicat.