Zelenski, răspuns pentru Iohannis în problema limbii moldovenești

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele României, Klaus Iohannis, a felicitat guvernul de la Kiev pentru decizia luată în privința „limbei artificiale moldovenești”, iar Volodimir Zelenski i-a răspuns imediat, pe rețeaua X.

Președintele României, Klaus Iohannis, a felicitat guvernul de la Kiev pentru decizia luată în privința „limbei artificiale moldovenești”. Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de joi limba română, nu limba moldovenească.

„Salut pasul făcut astăzi de guvern în implementarea înțelegerii privind problema așa-numitei limbi artificiale „moldovenești”, la care am ajuns cu Președintele Republicii Moldova. săptămâna trecută la București. pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între România și Ucraina”, a scris președintele Iohannis peplatforma X.

Zelenski, mesaj pentru Klaus Iohannis

Și Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Iohannis pentru sprijinul oferit. Președintele Ucrainei speră ca țara lui și România să facă Europa mai puternică.

„Dragă @KlausIohannis, așa cum am convenit la București săptămâna trecută, mergem mai departe spre un parteneriat strategic 🇺🇦🇷🇴. Mulțumesc României pentru sprijinul acordat Ucrainei în drumul nostru spre UE și aștept cu nerăbdare să deschidem negocierile de aderare a Ucrainei la UE în acest an. Împreună, facem Europa mai puternică”, a transmis Zelenski.

Victorie în Ucraina

Marcel Ciolacu a fost cel care a anunțat că autorităţile de la Kiev au decis recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina. Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană.

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) a cerut autorităţilor de la Kiev să renunţe definitiv la utilizarea sintagmei „Limbă moldovenească” la nivel de stat şi în spaţiul public din Ucraina. CNRU a subliniat că, oficial, „limba moldovenească” este recunoscută doar în Ucraina şi în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova.

„În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, sunt convins că România poate pune la dispoziţie întreaga legislaţie Ucrainei. Fiind o bună practică această abordare în România. Relaţia inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o şedinţă de guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”, a afirmat Marcel. Ciolacu.