Klaus Iohannis este președinte al României de șapte ani. De atunci a fost însoțit de multe speranțe și așteptări. Nu toate s-au împlinit, scrie Istvan Deak în publicația Augsburger Allgemeine.
Istvan Deak: „Cândva purtător al speranței în Europa, președintele român Klaus Iohannis, de origine germană, s-a angajat clar față de Bruxelles să lupte împotriva corupției. Între timp, a ajuns să se lupte cu turbulențele politice din țară iar reformele de anvergură avansează lent. Unii compatrioți ai lui Iohannis își pun deja speranțele în succesorul acestuia”.
Reproșurile aduse președintelui Klaus Iohannis în presa germană:
-Episodul „Ghinion”. Fostul profesor de fizică a avut dificultăți să explice cum a dobândit șase imobile. El a pretins că a dat meditații. Moderatorul i-a evocat pe ceilalți profesori care se întreabă "eu cum de n-am reușit, prin muncă cinstită, să îmi fac șase case", moment în care Iohannis a replicat: Ghinion.
-In primii doi ani de mandat a fost văzut rar în public. Era considerat arogant, iar opoziția l-a numit „Mutul”.
-Pasivitatea lui Iohannis a fost un motiv pentru care PSD a câștigat alegerile în 2016. După alegeri, șeful de atunci al PSD, Liviu Dragnea, a mutilat reformele în justiție, fapt care a sunat alarma la Bruxelles.
- A fost „învins” în 2018 când, la presiunea guvernului, a fost nevoit să o demită pe Laura Codruța Kovesi (de fapt, a trebuit să dea curs deciziei Curții Constituționale și s-o revoce pe Kovesi) din funcția de Procuror-șef al DNA.
Cum a scăpat Klaus Iohannis de Laura Codruța Kovesi
- Lui Iohannis i-a fost clar ca nu are nicio șansă la președinție dacă ar candida împotriva Laurei Codruța Kovesi. Astfel, el a susținut candidatura acesteia pentru postul de Procuror-șef european.
- În timpul mandatului său, Iohannis a lucrat la îmbunătățirea imaginii României în străinătate iar corectarea situației interne a trecut pe plan secund.
- Despre migrația sărăciei în Europa de vest nu se discută nimic. Peste cinci milioane de romani (25% populația țării) au emigrat în vest.
- În anul 2021 temele de gen si sexuale sunt un subiect tabu la școală tocmai în țara unde sunt cele mai multe mame minore din Europa.
- Șansa unei reconcilieri istorice cu Ungaria a fost ratată. Iohannis a utilizat retorica populistă la adresa minorității maghiare în războiul cu PSD și a turnat gaz pe foc, mai scrie publicația germană, citată de g4media.ro.