Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. USR se opusese acestui gest al președintelui.
Klaus Iohannis, președintele României, a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Decizia pe care a luat-o președintele Klaus Iohannis în privința SIIJ
Decizia liderului de la Cotroceni vine în aceeași zi în care Curtea Constituțională a României a publicat, după doar două zile, motivarea deciziei prin care a respins excepțiile de neconstituționalitate invocate de USR și AUR împotriva legii de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
Cei de la USR i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de desfiinţare a SIIJ propusă de Cătălin Predoiu, înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie publicat în 19 martie.
USR a atacat la CCR proiectul care prevede desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Magistraţilor, atrăgând atenţia că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.
Anterior, USR a sesizat Comisia de la Veneţia printr-o solicitare făcută de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE, conform presidency.ro.
Mișcarea făcută luna trecută de Executivul condus de Nicolae Ciucă
Guvernul lui Nicolae Ciucă a decis la jumătatea lunii februarie că secția SIIJ trebuie desființată, chestiune care, de altfel, era stipulată în programul de guvernare al coaliției.
„Primul punct important este acela al proiectului de lege privind desființarea SIIJ. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât și un obiectiv din cadrul MCV. Aș vrea să mulțumesc celor care au fost implicați în elaborarea acestui proiect, ministerului Justiției și CSM”, a declarat prim-ministrul în ședința de luni.
Cătălin Predoiu, cel care ocupă funcția de ministru al Justiției, propunea în ianuarie 2022 dezbaterea publică privitoare la o lege care să dizolve SIIJ.
Această secție se vrea a fi înlocuită cu o instituție creată pe modelul Parchetului European, care să respecte formatul de 42 de procurori, 12 în centrală și 30 în teritoriu, câte doi pentru fiecare Curte de apel.
„În total, sunt 42 de procurori care vor investiga infracţiunile și care până acum erau în competenţa SIIJ. Aceşti procurori sunt anume desemnaţi de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, iar cei 30 de procurori din Curţile de apel vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de apel”, spunea ministrul.