Președintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete pe parcursul zilei de marți, 10 ianuarie. Șeful Statului a decis că România va contribui cu bani pentru a susține un muzeu din Washington.
Președintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete marți, 10 ianuarie. Prima lege promulgată de șeful statului se referă la integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare, dezvoltare şi inovare din România în Spațiul European de Cercetare. Liderul de la Cotroceni și-a dat acordul și pentru ca Ordonanța de Guvern nr. 57/2002 privind cercetarea științifică şi dezvoltarea tehnologică să fie modificată.
Un alt decret semnat de Iohannis se referă la modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 şi a Legii nr. 53/2003 Codul muncii. În plus, președintele a decis să fie instituită „Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești”. În decretul în care este precizată această zi se mai precizează că anumite municipii au fost declarate orașe-martir ale Revoluției de la 1848.
Președintele a promulgat și o lege care o completează pe cea privind reforma din domeniul sănătății. Un alt decret semnat de Iohannis se referă la participarea personalului din Ministerul Afacerilor Interne la Centrul de Excelență pentru Managementul Crizelor şi Răspuns la Dezastre. Una dintre cele mai importante legi promulgate de șeful statului este despre un muzeu din Washington.
România va contribui financiar la susținerea unui muzeu din Washington
Klaus Iohannis a decis ca România să participe financiar la susținerea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington. Propunerea a fost făcută de Ministerul Afacerilor Externe. Președintele a aprobat ca țara noastră să plătească suma de 3.000.000 de dolari pentru ca acest muzeu să fie susținut. „Contribuţia financiară se acordă într-o tranşă unică. Contribuţia se va calcula pe baza cursului de schimb leu/dolar american, la data efectuării plăţii”, se arată în legea promulgată de liderul de la Cotroceni.
Suma oferită de România va fi folosită pentru ca secția care prezintă victimele regimului comunist din țara noastră să fie dotată cu toate echipamentele necesare. „La solicitarea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC, Ministerul de Externe, Academia Română, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi alte instituţii ale statului român pot pune la dispoziţie informaţii, în scopul unei bune reprezentări a victimelor comunismului din România”, se mai precizează în actul normativ, informează Agerpres.