Kelemen Hunor nu crede că România are șanse să intre în Schengen în prima jumătate a anului. „A fost o decizie mizerabilă a colegilor din Austria”

Schengen. Sursa foto: dreamstime

Kelemen Hunor declară că mișcarea Austriei de a ne respinge intrarea în Schengen a fost mizerabilă, iar decizia nu a făcut altceva decât să creeze o problemă pentru români, care se arată acum extrem de nemulțumiți față de guvernul austriac.

Liderul UDMR a punctat că ce s-a întâmplat în decembrie a fost o lipsă de solidaritate, iar europenii aveau nevoie de asta mai ales în contextul războiului și al crizei generate de acesta. „Eu cred că a fost o mișcare absolut imprevizibilă a colegilor din Austria, o decizie mizerabilă care nu a rezolvat problema cancelarului, că a pierdut alegerile și probabil va pierde în continuare. Nu a rezolvat problema”, a spus acesta.

Kelemen Hunor critică decizia Austriei de a ne refuza intrarea în Schengen

Kelemen Hunor a subliniat că cel mai bine era să se centreze atenția pe rezolvarea problemelor de la granițele turco-bulgare, nu să se blocheze o intenție a tuturor statelor membre, din cauză că există o problemă internă într-un stat.

El s-a arătat convins că ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, nu știa care va fi decizia cancelarului austriac pentru că nici colegii lui de partid nu știau de acest lucru.

Întrebat despre posibilitatea ca țara noastră să aibă șanse la spațiul de liberă circulație Schengen anul acesta, liderul UDMR a spus că în prima jumătate a anului nu există șanse în această direcție. „În prima jumătate a anului 2023 nu se va face, e clar. Degeaba ne amăgim și nu trebuie să ne mințim singuri. În a doua jumătate a anului, sub președinția spaniolă, nu spun că nu trebuie să încercăm.

Trebuie să încercăm, s-ar putea să reușim cu calea aeriană, cu aeroporturile, apoi terestru, dar nu înainte de 2024. Dar cred că după ce se termină povestea asta cu alegerile regionale în Austria se poate rediscuta cu Austria, mai ales că ei au primit garanții inclusiv financiare privind întărirea graniței turco-bulgare”, potrivit b1tv.ro.

Intrarea în Schengen susținută printr-o petiție la Parlamentul European

O petiție care are drept subiect „tratamentul abuziv şi anti-european” al Austriei în legătură cu aderarea României la spațiul Schengen va fi discutată în Parlamentul European zilele următoare.

Răzvan Nicolescu a anunțat că petiția depusă de Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice va fi discutată în Parlamentul European pe 22 martie.