Klaus Iohannis ar fi trebuit să vorbească despre necesitatea introducerii serviciului militar voluntar pentru pregătirea oamenilor în caz de război, este de părere Kelemen Hunor, liderul UDMR. În opinia sa, a fost o greșeală că mesajul a fost transmis de șeful Statului Major.
Kelemen Hunor crede că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să vorbească despre necesitatea introducerii pregătirii militare voluntare, pentru război. Liderul UDMR este de părere că a fost o greșeală că mesajul a fost transmis de șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad.
Kelemen Hunor acuză lipsa de abilitate a președintelui
Politicianul UDMR a declarat că șeful Statului Major, generalul Gheorghiță Vlad a avut dreptate când a spus că România trebuie să se pregătească pentru orice. În opinia sa, acesta a greșit stârnind panică în rândul populației, deoarece nu ar fi nici un pericol. În această notă, Kelemen Hunor este de părere că a fost o greșeală de comunicare. În opinia sa ar fi fost mai bine dacă mesajul ar fi fost transmis de Klaus Iohannis.
„Poate era mai bine dacă declarația era făcută de președintele României, că el e comandantul Armatei și atunci poate ar fi fost înțeles diferit, dar șeful Statului Major are dreptate când spune că România trebuie să se pregătească pentru orice, asta face toată lumea în Europa, fără să creăm panică și fără să spunem că e iminent un război. Nu există acest pericol”, a spus Kelemen Hunor.
El a precizat că este nevoie de o dezbatere corectă pe tema situației armatei, în actualul context internațional. Există un război în vecinătatea României, o Rusie amenințătoare și nu sunt semne că lucrurile se vor liniști curând.
„Totul trebuie așezat în context. Dacă vrem să avem o dezbatere corectă trebuie să aibă loc în contextul actual, când există acest război în apropierea României, care nu dă semne că s-ar termina foarte curând. România a trecut în anii trecuți și trece în continuare printr-o modernizare a Armatei. Sigur, discuția este cu acest voluntariat, fiindcă altfel ar trebui să modificăm Constituția”, a mai spus liderul UDMR.
Care este situația României
Politicianul UDMR Kelemen Hunor este de părere că nu există un pericol iminent care să planeze asupra României. El a precizat că țara noastră investește în securitate și în siguranța cetățenilor, Iar introducerea serviciului militar voluntar poate fi o soluție. El a spus că nu este o temă nouă, dezbaterea fiind lansată încă de pe vremea lui Vasile Dîncu. Subiectul a fost acoperit repede, astfel că nu s-a mai discutat până acum.
„Trebuie să ne liniștim. Nu există un pericol iminent, dar trebuie văzut că lumea s-a schimbat, și nu în bine, și dacă ne uităm la tot ce se întâmplă și care sunt prognozele pentru această evoluție în zona noastră nu sunt nici eu foarte optimist. România și orice stat investește în securitate, în siguranța cetățenilor. Abordarea noastră e cam neobișnuită. Această dezbatere a mai apărut când Vasile Dîncu era ministrul Apărării, dar a fost lansată chiar de ministrul Apărării și foarte repede lucrurile au fost oprite”, a precizat Kelemen Hunor.
Polticianul a mai spus că societatea nu este pregătită pentru un astfel de subiect, drept care se declanșează panica. Iar acest lucru trebuie înțeles atât de militari cât și de politicieni.
„Dacă societatea nu e pregătită și nu e o abordare calmă, atunci imediat lumea intră în panică și trebuie înțeles acest lucru și de generalul Vlad, și de politicieni și de cei care susțin sau nu. Vrem, nu vrem, e o responsabilitate atât la nivelul Armatei, cât și la nivel politic. Trebuie să abordezi orice astfel de probleme în context și cu argumente”, a mai explicat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a făcut armata înainte de 89
Politicianul a amintit că, înainte de 1989, el a îndeplinit serviciul militar obligatoriu, așa cum prevedea legea la acel moment. El a precizat că a fost recrutat după ce a intrat la facultate, pentru nouă luni.
„Eu am facut armata în '86. După ce am terminat liceul, am intrat la facultate și am fost luat nouă luni de zile. Eu am făcut cu termen redus, fiind student”, a mai spus el.
Totodată, a mai adăugat Kelemen Hunor că angajarea în Armată nu este atractivă pentru tinerii din prezent. Aceasta deoarece noua generație are alte obiective și valori.