Scenariul organizării alegerilor anticipate, în România, nu mai este fezabil în această perioadă, este de părere președintele UDMR, Kelemen Hunor. Liderul maghiar a precizat că ideea anticipatelor nu a fost agreată de ceilalți doi șefi ai partidelor din coaliție. Kelemen Hunor spune că a propus anticipate deoarece 2024 va fi un an paralizat din cauza campaniilor electorale repetate.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține că a avut o discuție cu ceilalți șefi ai partidelor de coaliție, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pe tema alegerilor anticipate. Potrivit spuselor sale, anticipatele ar fi fost o soluție în condițiie în care anul viitor va fi paralizat din cauza campaniilor electorale. Kelemen Hunor a precizat că punctul său de vedere nu a fost împărtășit de partenerii PSD și PNL, astfel că alegerile anticipate nu mai reprezintă o opțiune.
„A fost o discuţie într-un cerc restrâns între preşedinţii partidelor din coaliţie. Fiecare a discutat apoi în partid. Într-adevăr, eu am propus această soluţie. Nu mai este fezabilă soluţia, fiindcă nu există o înţelegere, un consens şi aici sunt câţiva actori fără de care nu se poate ajunge la anticipate. În primul rând majoritatea şi apoi preşedintele republicii”, a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a precizat că, din discuții, a înțeles că alegerile anticipate nu ar fi dorite de președintele Klaus Iohannis, iar liberalii i-au preluat punctul de vedere,
„Eu nu am vorbit cu preşedintele, dar de la liberali am înţeles că nu (dorește anticipate – n. red.)”, a spus Kelemen Hunor, răspunzând unei întrebări pe acest subiect.
PNL a îmbrățișat poziția de la Cotroceni
Pe de altă parte, liderul UDMR a mai spus că nici în PNL nu există o poziție unitară cu privire laalegerile anticipate. În timp ce o parte dintre liberali sunt de acord cu acestea, alții se opun. În cele din urmă, a precizat el, a primat opinia celor care nu sunt de acord, mai ales că este în concordanță și cu poziția lui Klaus Iohannis.
„Am avut această discuţie şi formală şi informală şi mulţi au zis că da, dar au ajuns la concluzia că nu. De ce am spus eu că ar fi bine să facem alegerile anticipate? Am avut câteva argumente. În primul rând, anul 2024 va fi un an al stagnării. Nu va fi un an al instabilităţii politice că nu poţi să spui că dacă ai alegeri e instabilitate, dar este stagnare, categoric.
Dacă alegerile sunt în iunie, asta înseamnă că imediat după sărbătorile de iarnă toată lumea intră în pregătirea listelor campaniilor electorale şi se termină undeva spre 14-15 decembrie cu al doilea tur la prezidenţiale. Asta înseamnă că tot anul 2024 este un an pierdut, fiindcă administraţia centrală şi o parte din administraţia locală, aşteaptă să vadă cine va câştiga alegerile şi care va fi direcţia”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Argumentele lui Kelemen Hunor în favoarea anticipatelor
Liderul UDMR, crede că alegerile cele mai importante. care dau direcția guvernării vor fi ultimele, în ordine, de la finalul anului 2024, adică cele parlamentare și prezidențiale. Drept care, organizarea de anticipate ar rezolva cel puțin o parte din problemă, stabilind cine va guverna pentru următorii patru ani.
„Şi am spus că singura modalitate de a prelua presiunea şi de a anula presiunea de pe anul 2024 e să aducem alegerile parlamentare cu un an înainte, fiindcă asta se poate. Altceva nu poţi să aduci mai înainte, doar alegerile parlamentare. Am spus că în septembrie - octombrie, putem face, avem coaliţie, avem majoritate, avem guvern.
Şi atunci în 2024, la europarlamentare poţi să faci o campanie cu tematică europeană, la locale ai posibilitatea de a face alianţe locale, dacă doreşti, mi ales că ştii care e coaliţia şi la prezidenţiale fiecare are o marjă de manevră foarte mare şi am elibera anul 2024. Ăsta a fost argumentul meu principal”, a declarat Kelemen Hunor.
PNL nu dorește alegeri anticipate
El a precizat că poziția cu privire la organizarea anticipatelor nu a fost agreată de PNL, astfel că s-a renunțat la acest scenariu. PNL se află în acest moment pe un trend de scădere în sondajele de opinie, în vreme ce PSD crește.
Pe de altă parte, AUR este în ascensiune, iar mulți alegători – dintre cei anti-PSD, care au votat cu PNL în trecut – se orientează spre partidul lui George Simion care are șanse mari să obțină locul doi la următoarele alegeri.
Kelemen Hunor a spus că PSD ar fi fost de acord cu anticipatele, însă nu și PNL, astfel că propunerea a picat.
„PSD ar fi fost de acord, aşa am înţeles eu. Dar nici nu mai contează fiindcă nici eu nu vreau să fiu omul care indiferent despre ce se vorbeşte, eu vin cu subiectul alegerilor anticipate. Acest subiect, din punctul meu de vedere, pe agenda publică, politică, nu mai există, fiindcă nu am reuşit să construim un consens şi fără toţi actorii implicaţi în această direcţie nu se poate”, a precizat preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor despre comasarea alegerilor
Tot în acest context, Kelemen Hunor a făcut o serie de comentarii cu privire la comasarea alegerilor de anul viitor, propunere făcută de PNL, în speranța că va mai recupera ceva din pierderile electorale. Reprezentanții PNL au ajuns la concluzia că partidul ar obține câteva procente în plus dacă alegerile locale ar fi comasate cu cele parlamentare, dat fiind că primarii și președinții de consilii județene ar trage și campania parlamentarilor.
„Asta a fost propunerea liberalilor şi se analizează. Din punctul meu de vedere e greu să ajungi la comasarea alegerilor locale cu parlamentare. În primul rând trebuie să vezi oportunitatea politică. Apoi trebuie să vezi dacă constituţional, legal, se poate. Din punctul meu de vedere se poate doar dacă avem stare de alertă, stare de urgenţă. În 2020 noi am prelungit mandatul aleşilor locali de câteva ori, dar am avut stare de alertă, eram în pandemie. Acum nu putem inventa o stare de alertă doar ca să amânăm mandatul aleşilor locali.
Dar se poate analiza. Eu cred că e foarte greu să mergi pe o astfel de variantă fără să ai într-adevăr contextul stării de alertă sau stării de urgenţă că după aceea, dacă cineva atacă hotărârea sau legea, în funcţie ce cale alegi, la Curtea Constituţională, sau contenciosul administrativ, sigur nu ar rezista”, a conchis Kelemen Hunor.
Capcana comasării alegerilor
O astfel de inițiativă, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, poate fi și o capcană pentru cei care doresc acest lucru, adică PNL. Astfel, AUR stă mai bine în sondajele de opinie generale, dar nu are structuri solide și nici candidați la nivel local. Or, în cazul comasării, cei care vor vota AUR la parlamentare vor vota cu acest partid pe toate buletinele de vot, inclusiv la locale.
Acest lucru se va întâmpla, de regulă, acolo unde PNL și PSD nu au candidați locali puternici, care să domine campania electorală. Șansele AUR de a câștiga voturi de pe urma celor două partide mari vor crește destul de mult.
În concluzie, comasarea alegerilor ar putea provoca PNL mai multe pierderi decât câștiguri, dacă nu vor analiza cu atenție toate implicațiile acestui demers.
S-ar putea întâmpla la fel ca și în cazul modificării legislației privind alegerile locael într-un singur tur. Legea a fost inițiată de PDL, în 2010, pe vremea când era condus de Emil Boc, sperând că astfel și va securiza posturile de primari și președinți de consilii județene, însă adevărații beneficiari au fost cei de la PSD. Dându-și seama de eroare, ulterior, PNL-PDL au încercat să revină la vechiul sistem electoral, însă fără succes.
De altfel, corectarea legislației electorale pentru alegerile locale este unul dintre angajamentele pe care PNL și le-a luat și pe care nu l-a respectat, din 2019, de când a preluat guvernarea