Judecătorul care a decis că SIIJ nu mai există poate fi exclus din magistratură

Sursa foto: Arhiva EVZ

Inspecția Judiciară s-a autosesizat luni în cazul judecătorului Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, iar jurnaliştii de la Lumea Justiţiei s-au întrebat dacă nu cumva acesta ar trebui exclus din magistratură după ce a decis că „SIIJ nu mai există, interpretând pe dos decizia CJUE care a reținut că SIIJ nu încalcă normele europene și poate funcționa în continuare”.

Judecătorul care a decis că SIIJ nu mai există va fi exclus din magistratură? „Poate fi aplicată judecătorului Stancu o altă sancțiune decât excluderea din magistratură?”, se întreabă jurnaliştii sursei citate.

În prim-plan apare judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, care în opinia celor de la luju.ro „trebuie exclus din magistratură”. La 7 iunie 2021, acesta a decis că SIIJ nu mai există și că procurorul trebuie să își decline competența către un alt parchet într-un dosar despre o contestație legată de durata unui proces.

Ce a făcut judecătorul Costin Andrei Stancu

„(…) Asta deși SIIJ este prevăzută în continuare în Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și nu poate fi desființată decât prin lege. Concret, judecătorul Stancu a stabilit că SIIJ nu prezintă garanții că poate să își desfășoare activitatea fără imixtiunea politică și nici că poate asigura respectarea dreptului la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil (art 47 Carta drepturilor fundamentale a UE) și a prezumției de nevinovăție și a dreptului la apărare (art 48 Carta drepturilor fundamentale a UE).

Costin Andrei Stancu

Mai mult, același judecător a dispus că procurorul de caz să își decline competența de soluționare a cauzei, iar la stabilirea competenței să excludă dispozițiile art. 88 indice 1 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Adică să excludă, atenție, fix articolul de lege în care se prevede înființarea și funcționarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și să trimită dosarul unui alt parchet care ar avea competență să instrumenteze dosarul.

Care o fi oare parchetul care în mintea judecătorului de la Curtea de Apel Pitești ar avea competență să instrumenteze dosarele făcute de SIIJ?

Hotărâre unică în analele Justiției

Practic, a fost prima hotărâre din analele Justiției prin care o instanța a legiferat, cu sfidarea legilor în vigoare. Halucinant este că judecătorul Stancu și-a întemeiat soluția în baza Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18.05.2021, în care s-a reținut însă că modalitatea în care funcționează SIIJ nu încalcă normele europene și că SIIJ poate funcționa în continuare.

Așadar, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a interpretat decizia CJUE fix pe dos”, arată luju.ro.

Despre decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a vorbit recent şi însărcinatul de afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, care a susţinut în trecut desfiinţarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).