Judecătoarea care l-a achitat pe Vasile Blaga, cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară. Motivarea sentinței, întârziată de un an și jumătate

Inspecția judiciară (IJ) a exercitat acțiunea disciplinară împotriva judecătoarei Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul București pentru întârzierea redactării motivărilor în 32 de dosare, printre care cea mai veche fiind sentința de achitare a liderului PNL, Vasile Blaga, din 30 octombrie 2017. În lipsa motivării, procurorii DNA nu pot ataca decizia cu apel.

”Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Cipariu Monica Claudia, de la Tribunalul Bucureşti, pentru neredactarea hotărârilor judecătoreşti din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. r) teza I din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că, la data efectuării cercetării disciplinare, judecătorul mai avea spre motivare 32 de hotărâri în care termenul legal a fost depăşit, dintre care cea mai veche din luna octombrie 2017.

 

Cu referire la dosarul indicat de dumneavoastră (dosarul lui Vasile Blaga – n.r.), vă confirmăm faptul că acesta a făcut obiectul sesizării din oficiu, inspectorii judiciari constatând că termenul legal de motivare a fost depăşit, în acest caz, cu cel puţin 17 luni”, este răspunsul IJ la o solicitare de presă, obținut de g4media.ro

 

Judecătoarea Monica Claudia Cipariu – care a decis achitarea lu Blaga și întârzie acum redactarea motivării – a mai fost sancționată disciplinar, în trecut, tot pentru întârzieri în redactarea motivărilor hotărârilor judecătorești.

În 2015, Secția pentru judecători a CSM a dispus excluderea din magistratură a judecătoarei Cipariu pentru întârzierea redactării a 53 de hotărâri judecătorești, dintre care unele mai vechi de 2 ani.

În 2016 însă, Înalta Curte i-a comutat sancțiunea din excludere din profesie în diminuarea salariului cu 20 % timp de 6 luni. Acum, judecătoarea Cipariu riscă din nou excluderea din magistratură.

Potrivit legii, magistraţii trebuie să îşi motiveze sentinţele în 30 de zile. Astfel, potrivit articolului 406 din Codul de procedură penală:

Art. 406 Redactarea şi semnarea hotărârii

 

(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare.

(2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier.

(3) Dispozitivul hotărârii trebuie să fie conform cu minuta”.

 

Au mai fost cazuri când unii judecători au fost sancționați disciplinar pentru că au întârziat redactarea motivărilor.

 

În 2016, judecătorul Dumitru Paul Dumitrescu de la Judecătoria Târgu Mureş a fost sancţionat cu avertisment de CSM pentru nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile.

 

Potrivit Inspecţiei Judiciare, judecătorul ar fi depăşit cu până la 220 de zile termenul legal de redactare a unor hotărâri penale şi ar fi amânat în mod repetat pronunţarea.

 

În 2011, o judecătoare din Cornetu a fost exclusă din magistratură de CSM pentru neredactarea în termenul legal a 489 de hotărâri. Instanţa supremă a decis însă comutarea sancţiunii în diminuarea salariului cu 15%.

Acuzațiile aduse de DNA lui Vasile Blaga în dosarul în care a fost achitat de judecătoarea Cipariu.

Acuzațiile DNA. Potrivit rechizitoriului, fostul lider PDL Vasile Blaga, actual candidat la europarlamentare din partea PNL, este acuzat că a primit o mită de 700.000 de euro ca să îl ajute pe omul de afaceri Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys să câștige contracte cu Transelectrica și Transgaz.

 

Dosarul a fost instrumentat de celebrul fost procuror DNA Mircea Negulescu zis Portocală. Blaga a fost achitat, deși Negulescu a venit cu două denunțuri, al lui Gheorghe Ștefan zis Pinalti și al lui Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys.

 

De altfel, Pinalti a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 3 ani de închisoare după ce a recunoscut că a intermediat partea cea mai consistentă, de 500.000 de euro, din mita totală de 700.000 de euro pe care ar fi primit-o Blaga de la Berdilă.