Exclusiv. Judecată pentru procurori. Oamenii legii, pe banca acuzaţilor

Sursa: fotoArhiva EVZ

Exclusiv. Procurorii moldoveni care ajung pe banca acuzaţilor se bucură de o situaţie privilegiată în raport cu inculpaţi. Deşi le sunt aduse învinuiri grave, care se pedepsesc cu ani grei de închisoare, examinarea dosarelor cu procurori se tergiversează în instanţă. În acest timp, procurorii inculpaţi profitând de libertate deplină.

Deşi în ultimii ani mai mulţi procurori de rang înalt s-au ales cu dosare penale, care au şocaat societatea dintre Nistru şi Prut, niciunul nu a ajuns să fie condamnat. În schimb, au fost date două sentinţe de achitare în privinţa a doi foşti procurori generali – Alexandr Stoianglo şi Valeriu Balaban. Ambii au fost îmvinuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Iar după procese de judecată care au durat mai mulţi ani, magistraţii au constatat că faptele lor „nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii”.

Judecată pentru procurori. Dosarul Nicolae Chitoroagă

Fostul şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, este inculpat într-un pentru îmbogăţire ilicită. Urmărirea penală a fost pornită în urma publicării unei anchete jurnalistice. S-a întâmplat în toamna anului 2019, la scurt timp după fuga oligarhilor Şor şi Plahotniuc şi instalarea Guvernului Maia Sandu.

Nicolae Chitoroagă/ Sursa foto: crime-moldova.com

Chitoroagă a fost reținut la 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, a fost plasat în arest pentru 15 zile. Iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

În perioada respectivă, la şefia Procuraturii Generale venise Alexandr Stoianoglo. Acesta a avut o atitudine protectoare faţă de Chitoroagă. Chiar din primele zile ale instaurării în fotoliul de procuror general, Stoianoglo i-a cerut lui Viorel Morari, pe atunci şef al Procuraturii Anticorupţie, socoteală pentru fostul şef de la PCCOCS în perioad guvernării lui Plahotniuc.

Ulterior, Stoianoglo a dispus ca lui Chitoroagă să-i fie alocată îndemnizaţia cuvenită procurorilor la plecarea din sistem. În pofida faptului că era urmărit penal. Dosarul a fost trimis în judecată după înlăturarea lui Stoianoglo de la şefia Procuraturii Generale.

Dosarul, al cărei examinare a început în noiembrie 2021, se află la etapa de prezentare a probelor acuzării. Din cele peste 30 de şedinţe de judecată programate după repartizarea dosarului, aproape jumătate au fost amânate.

O şedinţă nu a avut loc după ce un membru al completului de judecată s-a abţinut. A fost nevoie să fie înlocuit cu un alt magistrat. Altele două şedinţe nu au avut loc din motiv că un magistrat s-a aflat în concediu medical. O şedinţă a fost amânată pentru că era procurorul bolnav.

Alte şedinţe au fost amânate din cauza stării de urgenţă, neasigurării prezenţei martorilor şi la cererea părţilor.

Finul, pe urmele naşului

Igor Popa, procuror general adjunct în perioada guvernării lui Plahotniuc, la fel, este inculpat într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Popa este finul de cununie al lui Nicolae Chitoroagă.

Dosarul a fost pornit în urma unei anchete jurnalistice, în 2021, în care fusese deconspirate schemele prin care acuzatorul a ascuns de Fisc şi inspectorii de integritate averea de milioane care nu se încadra în veniturile declarate.

Igor Popa pe banca acuzaţilor/ Sursa foto: crime-moldova.com

Ulterior, procurorul Petru Iarmaliuc a disjuncat dosarul în altele două – pentru îmbogăţire ilicită şi pentru fals în declaraţii publice. Ultimul a fost transmis în judecată în ianuarie 2022.

Completul de judecată prezidat de magistrata Djeta Chistol nu a reuşit timp de mai bine de doi ani să desfăşoare şedinţa preliminară.

Şedinţele de judecată au fost amânate din diferite motive: nu s-a prezentat avocatul, nu s-a prezentat inculpatul din motive de sănătate, s-au depus cereri de recuzare a procurorului Petru Iarmaliuc şi de desfăşurare a procesului cu uşile închise pentru a evita prezenţa jurnaliştilor.

Djeta Chistol a admis majoritatea cererilor lui Igor Popa. Iar în mai, după ce l-a achitat pe fostul premier Vlad Filat, Chistol a anunţat că îşi dă demisia. Dosarul a fost redestribuit unui alt judecătot. Conform legii, examinarea urmează să înceapă de la zero.

Pretinsa îmbogăţire ilicită, dată uitării

Şi dosarul pornit pentru îmbogăţire ilicită a fost tras pe linie moartă. În august 2022, procurorul Petru Iarmaliuc a fost retras din Procuratura Anticorupţie. Iar dosarul transmis pentru examinare unui alt procuror. De atunci nu se mai aude nimic.

Acum Igor Popa lupta în instanţa civilă ca statul să-i dea 200.000 de lei pentru „repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”.

Fostul acuzator a acţionat Ministerul Justiţiei în instanţa civilă înainte ca instanţa penală să se expună asupra vinovăţiei în cele două dosare penale în care are statut de inculpat şi învinuit.

Sursele noastre susţin că Igor Popa ar fi fost în audienţă la procurorul general Ion Munteanu ca să se plângă pe Iarmaliuc.

Alexandr Stoianglo l-a protejat pe Igor Popa. Fostul procuror general a declarat public că Igor Popa este unul din procurorii în care are cea mai mare încredere.

Judecată pentru procurori: Dosarul rătăcit al lui Alexandr Stoianoglo

Toamna anului 2021 a fost una neagră pentru Alexandr Stoianoglo. Reţinut chiar în biroul de serviciu de la Procurtura Generală, fostul şef al instituţiei s-a ales cu mai multe dosare. Pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depăşirea atribuţiilor de serviciu, îmbogăţire ilicită şi violarea corespondenţei private.

La aproape trei ani de la intentarea acestor dosare, pe rol în instanţă se află doar unul. Cel pentru violarea corespondenţei. Stoianoglo va scăpa uşor în acest caz. Cel mai probabil, fără comdamnare.

Este o infracţiune din categoria celor uşoare, pentru care nu este prevăzută pedeapsa cu privţiunea de libertate. Şi termenul de prescripţie este de până la trei ani.

Iar soarta dosarului penal în care Alexandr Stoianoglo este acuzat de corupţie pasivă şi abuz în serviciu pentru că l-a ajutat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon să scape de sentinţa irevocabilă de 18 ani de închisoare, rămâne incertă.

Alexandr Stoianoglo aşteaptă sentinţa. Sursa foto: EvZ

Timp de un an şi şapte luni justiţia din Republica Moldova nu a putut lua o decizie definiivă privind legalitatea formării unui complet de judecată în instanţa de fond.

După un an şi jumătate de incertitudine, a fost desemnat completul de judecată care va examina dosarul de învinuire pentru corupţie pasivă a fostului procuror general.

Astfel, fostul şef al Procuraturii va apărea pe banca acuzaţilor în faţa unui complect specializat format din judecătorii Sergiu Stratan, Vitalie Budeci şi Liliana Cuşcă.

Până la moment nu a fost stabilită data şedinţei de judecată în dosarul respectiv.

Amintim că, în aprilie 2024, Stoianoglo a fost achitat în dosarul abuz în serviciu. Cât priveşte dosarul pentru îmbogăţire ilicită, pare a fi tras pe linie moartă.

Dosarul Ruslan Popov. Toate şedinţele amânate

În luna iulie se vor împlini doi ani de la prima şedinţa de judecată în dosarul de învinuire pentru îmbogăţire ilicită a lui Ruslan Popov, fost adjunct al procurorului general.

Examinarea dosarului se află la etapa şedinţei preliminare. Toate şedinţele de judecată în acest caz au fost amânate. Inculpaţii s-au îmbolnăvit pe rând. Unul din ei a suportat o intervenţie chirurgicală la şold.

Ruslan Popov/ Sursa foto: captură

Apoi a ajuns în spital şi Ruslan Popov. Acesta a avut nevoie de o perioadă de recuperare în urma unui ictus cerebral.

În martie 2024, magistrata Vasilisa Muntean a solicitat ca dosarul să fie redistribuit judecătorilor specializați în infracţiuni de corupţie. Deocamdată, conducerea Judecătoriei Chişinău nu a luat o decizie.

Precizăm că Ruslan Popov a acţionat în judecată Centrul Național Anticorupție RM şi Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI), care a aplicat sechestru pe bunurile sale.

Dosarul Viorel Morari, în impas din cauza lui Veaceslav Platon

Cândva un dosar de rezonanţă, când jurnaliştii aproape că nu încăpeau în sala de judecată, acum dosarul respectiv pare-se că nu mai interesează pe nimeni. Nici chiar pe Veaceslav Platon, care are statut de parte vătămată.

Examinarea dosarului practic s-a blocat pentru că urmează să fie audiat Platon. Iar controversatul afacerist, învinuit înmai multe dosare penale, se ascunde la Londra.

Dosarul penal pe numele lui Viorel Morari a fost pornit la sfârşitul anului 2019. Aaproximativ la o lună după ce Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţia de procuror general al lui Alexandr Stoianoglo.

Viorel Morari/ Sursa foto: captură

Tergiversările în examinarea dosarului intentat pe numele lui Morari au început în primăvara anului 2021, după audierea primilor martori ai acuzării care au dat declaraţii în favoarea inculpatului.

Au fost depuse mai multe cereri de recuzare în privinţa unor membri ai completului de judecată, iar judecătorul raportor, Ana Cucerescu, a depus o cerere de abţinere pe motiv că ar fi hărţuită de celelalte două colege din complet. După ce a fost respinsă cererea de abţinere a magistratei Cucerescu, procurora Elena Ceruţa a solicitat recuzarea preşedintei completului, Vasilisa Muntean.

Cererea de recuzare a fost admisă, iar şedinţele de judecată au fost amânate până a fost numit un alt judecător care, la rândul său, a solicitat timp să facă cunoştinţă cu dosarul. Ulterior, noul complet, în care se regăseşte şi Ana Cucerescu, a reluat examinarea dosarului de la zero.

De ce este învinuit fostul şef de la Procuratura Anticorupţie

Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal .

Morari ar fi falsificat  mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor, precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi condamnat la ani grei de închisoare.

Alexandr Stoianoglo, în 2021, cu puţin timp de a fi eliminat din sistem, a emis o ordonanţă privind demiterea lui Morari din organele Procuraturii.

Morari a luptat să rămână în sistem, a câştigat în prima instanţă procesul pornit împotriva Procuraturii Generale, însă a pierdut la Curtea de Apel Chişinău. Dosarul se află pe rol la Curtea Supremă de Justiţie.

Mita pentru procurori

La mai bine trei ani de când a fost pus pe rol în Judecătoria Chişinău, dosarul în care procurorii suspendaţi Eugen Tifoi şi Roman Clim sunt învinuiţi pentru estorcare de mită în valoare de 200.000 de euro bate pasul pe loc la etapa audierii martorilor.

Roman Clim și Eugen Tifoi au fost reținuți în 2018. Împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigații din cadrul Direcției nr. 3 a Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), precum şi un șef adjunct de direcție din cadrul INI.

Procurorul Eugen Tifoi/ Sursa foto: captură

În

2017, inculpații ar fi primit de la gestionarii firmei 70.000 de euro și 6.000 de dolari.  Eui ar fi estorcat 200.000 de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să îi elibereze din arest, să le înceteze dosarul de evaziune fiscală şi să îi scoată pe cei trei afaceriști de sub urmărire penală.

Ulterior, în urma faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate ca „fals în acte”.

Procurorii Tifoi şi Clim pledează nevinovaţi şi susţin că dosarul le-a fost fabricat. „Procurorul Ivanov mi-a falsificat dosarul şi voi demonstra acest lucru în instanţă”, ne-a declarat unul din inculpaţi.

Precizăm că, la etapa urmăririi penale, Tifoi şi Clim şi-au recunoscut vina. Situaţia s-a schimbat după ce Ruslan Popov a ajuns procuror general adjunct. Cei doi inculpaţi au scris un denunţ pe numele procurorului anticorupție Mihai Ivanov, precum și a doi ofițeri din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA). Pentru că ar fi făcut presiuni psihologice asupra lor ca să își recunoască vina.