Dosarul de corupție în care este implicat primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu (USR-PLUS) a fost preluat de Tribunalul Bacău. Dezvăluirile DNA Bacău arată că, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, Lucian Viziteu l-a angajat fictiv pe fostul membru userist al Comisiei SRI Ionuț Avram pentru servicii electorale prestate de fapt în Bacău, însă au clasat acuzația.
Primarul Lucian Viziteu a dezvoltat o obsesie pentru Ionuț Avram, pe care l-a angajat la Primărie, la partid, dar și la Camera Deputaților, arată DNA Bacău. Anchetatorii mai dezvăluie că, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, Lucian Viziteu l-a angajat fictiv, pentru servicii electorale prestate de fapt în Bacău, pe Ionuț Avram, însă au clasat acuzația.
Acuzațiile DNA Bacău ce-l privesc pe primar vizează „infracţiuni de corupţie, abuz in serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals”.
Ionuț Avram, angajat fictiv la cabinetul primarului Lucian Viziteu
Procurorii spun că, deși nu deținea studii superioare, Ionuț Avram a fost angajat la cabinetul primarului Lucian Viziteu. Trebuie menționat că niciunul dintre cei șase consilieri ai primarului nu au fost angajați pe bază de consurs.
Autoritățile au decis, însă, ca primarul Lucian Viziteu să nu fie tras la răspundere din punct de vedere penal întrucât a acționat „fără vinovăție”.
Edilul a susținut că nu era în cunoștință de lipsa studiilor superioare ale celui angajat.
Cum l-a adus Viziteu pe Avram de la Camera Deputaților la Bacău
DNA Bacău scoate la iveală mai multe detalii despre relațiile primarului Lucian Viziteu cu Ionuț Avram. În anul 2020, când era vicepreședinte la Camera Deputaților, șeful USR Bacău Lucian Viziteu l-a angajat pe Ionuț Avram la cabinetul său de la Camera Deputaților.
„În cursul urmăririi penale, Camera Deputaților a comunicat faptul că Ionuț Avram a fost salariat, cu normă întreagă, pe durată determinată, la Departamentul secretariatului tehnic – Direcția secretariate tehnice, registratură și arhivă – Cabinet vicepreședinte Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu, în baza solicitării vicepreședintelui Camerei Deputaților, Lucian Daniel Stanciu Viziteu. În contract, se prevede că activitatea lui Ionuț Avram se desfășoară la sediul Camerei Deputaților”, au consemnat anchetatorii DNA Bacău.
„Deși Avram lonuț nu a fost prezent fizic la locul de muncă, respectiv Camera Deputaților, și nu a prestat activitățile la care era obligat prin contractul individual de muncă, în înscrisurile întocmite s-a atestat în mod nereal prezența acestuia în perioada 26.05.2020-31.08,2020 la locul de muncă, având drept consecință obținerea de către Avram lonuț a drepturilor salariale care nu i se cuveneau. În fapt, în perioada 26 mai – 31 august 2020, activitățile desfășurate de Avram lonuț s-au desfășurat în principal în municipiul Bacău și au vizat susținerea și promovarea lui Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu, candidat la funcția de primar al municipiului Bacău, lonuț Avram fiind coordonatorul campaniei electorale a candidatului Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu”, au spus procurorii, potrivit Ziua de Bacău.
DNA Bacău a clasat acuzațiile de „fals intelectual” și „abuz în serviciu”
Anchetatorii au continuat cercetările, astfel, și în ceea ce privește angajarea lui Ionuț Avram la cabinetul primarului, cu suspiciunea de „fals intelectual” și „abuz în serviciu”, însă a clasat acuzațiile.
„Se va dispune clasarea cauzei cu privire la aceste infracțiuni întrucât din înscrisurile comunicate de Camera Deputaților rezultă că în perioada în care a fost instituită starea de urgență și ulterior starea de alertă, angajații au avut posibilitatea legală să lucreze la domiciliu. Conform fișelor de pontaj pentru angajatul Avram lonuț, acesta a lucrat la domiciliu și a îndeplinit sarcinile trasate de șeful său, Stanciu – Viziteu Lucian – Daniel. Având în vedere natura atribuțiilor menționate în fișa postului, nu se poate face dovada că Avram lonuț nu și-a îndeplinit sarcinile de serviciu, chiar dacă, în perioada vizată, s-a implicat și în campania electorală a candidatului Stanciu – Viziteu Lucian – Daniel”, potrivit sursei citate.
Cum s-au modificat cerințele contractului de muncă în favoarea lui Ionuț Avram
Informațiile din dosarul în cauză nu arată, concret, că Lucian Viziteu ar fi fost în cunoștință de lipsa studiilor superioare în ceea ce îl privește pe Ionuț Avram. Conform documentelor, primarul ar fi aflat pentru prima dată despre situația de față în luna martie a anului 2021.
În calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, Lucian Viziteu l-a angajat pe Ionuț Avram la propriul cabinet, în luna februarie a anului 2020. Postul necesită studii superioare, însă cerințele primarului s-au referit la studii medii. Astfel, Ionuț Avram a înaintat o adeverință care să ateste faptul că și-a finalizat studiile medii la Colegiul Național Ferdinand din Bacău.
Potrivit declarațiilor unui martor audiat în dosar, „angajarea cu întârziere a lui Avram lonuț la Camera Deputaților a fost cauzată de faptul că acesta nu a prezentat diploma de studii superioare, motivând că nu este în posesia unui astfel de document”. Prin urmare, s-a realizat modificarea contractului de muncă, astfel încât Ionuț Avram să poată ocupa funcția în cauză, mai scrie sursa citată.
„Coroborând declarația martorului cu conținutul înscrisurilor comunicate de Camera Deputaților rezultă fără dubiu că Avram lonuț a prezentat doar o adeverință de absolvire a liceului, motivând că nu este în posesia diplomei de la facultate, aspecte cunoscute de Stanciu – Viziteu Lucian – Daniel. Însă nedepunerea diplomei nu echivalează eu lipsa studiilor superioare. Niciun mijloc de probă nu relevă că Stanciu – Viziteu Lucian – Daniel a știut că Avram lonuț nu are studii superioare. Împrejurarea că o persoană este absolventă de studii superioare dar din diferite motive nu este în posesia diplomei sau nu face demersuri pentru eliberarea unei adeverințe nu este una imposibilă sau care nu poate fi întâlnită, astfel încât să-i poată fi imputată lui Stanciu – Viziteu Lucian – Daniel lipsa unei deducții logice”, au arătat anchetatorii.