Chiar dacă, în ultima vreme, teroriștii islamici au declanșat mai mult atacuri primitive, intrând cu camioane în mulțime sau înjunghiind oameni la întâmplare, serviciile secrete nu exclud posibilitatea unui atentat devastator cu o bombă nucleară. Că teroriștii, de la al-qaida și până la ISIS, sunt interesați să obțină arma nucleară și sunt gata să plătească sume fabuloase pentru ea, nu e niciun secret.
În 1998, faimosul Osama bin Laden a dat publicității un mesaj numit „Bomba nucleară a Islamului”: ”Este datoria musulmanilor să pregătească o forță cât de mare pentru a-i teroriza pe inamicii lui Allah.” Dar Osama bin Laden nu s-a limitat la declarații belicoase. Cu ani buni înainte, încercase să cumpere uraniu îmbogățit. Atunci, mujahedinii s-au întâlnit cu Salah Abdel al-Mobrock, un militar sudanez care fusese ministru înainte de instaurarea regimului islamic. Potrivit mărturiei lui Jamal Ahmed al-Fadl din timpul procesului atentatelor de la 11 septembrie, sudanezul s-a oferit să le vândă reprezentanților al-Qaida uraniu care putea fi utilizat pentru a fabrica o bombă nucleară pentru suma de 1,5 milioane de dolari. Ca să-i convingă, le-a oferit un cilindru lung de 91 de centimetri. Reprezentanții lui bin Laden s-au declarat de acord cu târgul, pentru că, așa cum avea să spună unul dintre ei mai târziu „e mai ușor să omori oameni cu uraniu".
S-a dovedit însă că cilindrul nu conținea uraniu, iar afacerea a căzut. Dar nu a fost un incident izolat. În august 2001, cu o lună înaintea faimoaselor atentate de la New York, Osama bin Laden a primit vizita a doi oficiali pakistanezi din domeniul nuclear. Șeful al-Qaida i-a întrebat în ce măsură l-ar putea ajuta să recruteze oameni de știință care știu să construiască o bombă nucleară. De altfel, după ce au reușit să-i alunge pe talibani din Kabul, americanii au găsit într-o casă folosită ca refugiu de al-Qaida, extrem de multe documente despre cum se fabrică o armă nucleară. Experții estimează că nu e exclus ca teroriștii islamiști să reușească la un moment dat să construiască o bombă nucleară. Un raport al Oficiului american pentru Evaluare Tehnologică, realizat în 1977, susține că un număr relativ mic de oameni poate fabrica o bombâ nucleară cu mai puțin de 3 milioane de dolari. E nevoie de numai doi specialiști bine pregătiți: o persoană capabilă să caute și să înțeleagă literatura tehnică din mai multe domenii și un tehnician bun la toate. În zilele noastre ar fi chiar mai ușor. Conceptul unei bombe atomice nu e foarte complicat, iar tehnologia folosită e veche deja de șase decenii. Obținerea uraniului îmbogățit ar fi cea mai mare problemă, dar nici aceasta nu este imposibil de rezolvat. Au mai fost cazuri în care autoritățile au descoperit rețele de traficanți de uraniu dispuse să-și vândă marfa oricui. În 1994, poliția din Praga a arestat o rețea de traficanți formată din cehi, slovaci și ruși. Traficanții aveau 10 kilograme de uraniu, dar le-au spus polițiștilor sub acoperire că mai pot face rost rapid de încă 30 de kilograme. Prețul nu era deloc piperat, 1600 de dolari gramul, asta deși polițiștii au aflat că cehii și slovacii dublaseră suma cerută de ruși. Dacă Osama bin Laden nu și-a văzut împlinit visul de a avea o bombă nucleară, teroriștii din ISIS sau gherilele separatiste cecene ar putea declanșa în anii următori un atac nuclear devastator.