Un subiect greu sau deloc tratat de către mass media este cel al jihadiștilor șiiţi, al recrutării lor și trimiterea lor să lupte „de partea bună a jihadului”, împotriva Daesh, autointitulată Stat Islamic în Irak și Siria.
Din păcate, aceste miliţii șiite nu luptă doar cu Statul Islamic, ci și cu civilii suniţi din Irak și cu majoritatea sunită din Siria unde îi măcelăresc în mod sistematic sau îi alungă de pe teritoriile și din casele lor. În egală măsură, în Irak, miliţiile șiite de acest fel atacă Peshmerga kurdă, forţele armate ale autonomiei kurde, așa cum ambii luptă împotriva Statului Islamic, dar se înfruntă pe criterii sectare.
Fenomenul jihadiștilor șiiţi și a miliţiilor șiite recrutate, înarmate și plătite de Iran, este unul în expansiune, potrivit studiilor făcute în regiune de experţi independenţi occidentali, care au avertizat direct Departamentul de Stat asupra acestui fenomen coordonat de Iran într- o măsură similară cu cea prin care Rusia recrutează luptători străini, voluntari, mercenari pentru Estul Ucrainei. E viitorul război din Orientul Mijlociu pe care îl va purta Occidentul, care vine și se precizează ameninţător. Iar întinderea este extrem de largă, de la Hezbollahul libanez pro-iranian, cea mai puternică asemenea miliţie, la implicările în Fâșia Gaza, mergând la allawiţii sirieni susţinuţi de variante de miliţii jihadiste șiite, continuând cu hutiţii din Yemen și cu șiiţii din Sudan. De altfel, implicarea în Africa la fel ca și în America de sud a Iranului, prin miliţii șiite, e extrem de importantă, chiar dacă nu atât de vizibilă.
Recrutarea jihadiștilor pentru miliţiile șiite se face prin „bănci”, adevărate organizaţii care promit să aibă grijă de bani, de salariu, de familie – în timpul operaţiunilor sau după moartea combatantului, totul pentru că luptă pentru Dumnezeu. Recrutarea și chitul de abordare doctrinară și religioasă șiită este atât de bun, încât după gestionarea sa de către organisme specializate iraniene, a fost distribuit către francize din întreaga regiune, de la Liban, Siria, Irak la Bahrein, Yemen sau Arabia Saudită. Recrutarea se face prin organizaţii fantomă ale serviciilor iraniene.
Marea controversă cu care s-a confruntat sistemul de recrutare și baza ideologică iraniană șiită din subtextul acestor recrutări provenind de la Teheran și Qom, orașul sfânt persan, a fost împotrivirea clericului irakian șiit Al Sistani, liderul religios care a promovat echilibrul în Irak, abţinerea de la lupta sectară, a respins influenţa iraniană și a creat o formula alternativă doctrinară moderată cu care se opune jihadismului șiit. El susţine că atacarea lăcașelor de cult sunite e la fel de reprobabil ca și lupta, genocidul, epurarea suniţilor sau expulzarea, alungarea lor din regiune.
Prin statura sa morală, liderul șiit irakian a blocat în mare măsură recrutarea de șiiţi irakieni de către iranieni, explicând ce e jihadul și numind ca nelegitime recrutarea și trimiterea de luptărori în Siria sau atacarea zonei sunite din Irak. El a spus că nu e legitim războiul acesta, nici sfânt, și că nu te întorci din el martir. Sadriștii, adepţii lui Moktada al Sadr în Irak, sunt cei care au produs o ruptură în organizaţie și unii dintre ei s-au alăturat jihadiștilor șiiţi care au plecat la lupta cu Statul Islamic și împotriva suniţilor.
Raportul în cauză mai arată că Iranul unifică fronturile din regiune. Spre deosebire de califatul sunit declarat de Statul Isalmic și pe cale de a fi declarat de Frontul Al Nousra sunit în Vestul Siriei, ca și de Statul Islamic în Libia, Iranul e mult mai calculat și se extinde pas cu pas. Astfel, deja sunt construite adevărate state în statul libanez, prin Hezbollah, și așa continuă construcţia statelor șiite sub controlul iranian în interiorul diferitelor state arabe, urmând ca, pe modelul Hezbollah, va fi declarat Califatul-statul șiit de inspiraţie iraniană. Deja Israelul este procupat, dar și statele sunite și monarhiile din Golf, care se simt înconjurate și penetrate de jihadul șiit, la fel de toxic și sângeros ca și cel sunit.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.