IULIAN COMANESCU: O Românie pe care riscaţi s-o rataţi

În timp ce căuta un subiect pentru acest articol, autorul acestor rânduri a prins cu o ureche o voce cunoscută, din televizorul care bâzâia în surdină.

Vocea e chiar subiectul, fiindcă aparţine lui Michael Palin şi venea de pe un post românesc.

Michael şi nu Sarah. Înainte de atrăgătoarea şi perdanta „tovarăşă de candidatură“ a lui John McCain, numele a devenit celebru în componenţa Monty Python. O trupă de comici de la sfârşitul anilor ’60, care a schimbat faţa televiziunii. Dintre Pythons, un Terry Gilliam a făcut ulterior „Brazil“ sau „Regele pescar“. Iar Michael Palin este poate cel mai cunoscut autor de documentare de călătorie din lume, cu serialele realizate pentru BBC şi preluate inclusiv la noi.

Acest necesar paragraf de istoria televiziunii nu pare foarte interesant pentru cititor, dar devine astfel, dacă adăugăm că, în 2007, Michael Palin a fost în România, unde a stat de vorbă cu Ilie Năstase, Gigi Becali, Bogdan Olteanu sau Vlad Păunescu (Castel Film) şi actorul Vlad Rădescu. Călătoria lui Palin în România a fost inclusă în ultimul serial realizat pentru BBC, „Noua Europă“, după Republica Moldova, şi ea de interes local.

Aţi ratat acest episod? Trebuie să amânăm răspunsul cu încă un paragraf, pentru a spune că Palin pune şi Basarabia, şi România într-o lumină splendidă, spre deosebire de alte ţări foste în lagărul socialist, care sunt subiectul „Noii Europe“. Segmentul românesc al călătoriei nu stârneşte orgolii deplasate ca, anul trecut, trecerea prin România a lui Anthony Bourdain, cu „No Reservations“. Dimpotrivă, e clar că Palin a nimerit doar peste români inteligenţi care i-au creat impresia unei ţări fermecătoare. Excepţia e Gigi Becali, care nu a fost inclus în film, ci numai în cartea care însoţeşte serialul.

Una peste alta, dacă vezi România cu ochii lui Michael Palin, te ruşinezi că ai o ţară atât de frumoasă şi nu ştiai. E cazul să dăm acum şi răspunsul la întrebarea: „Unde şi cum se pot vedea toate acestea?“. Din păcate, numai unul vag, fiindcă postul pe care bâzâia ieri vocea lui Palin e TVR 1. Care a tradus „Noua Europă“ aproximativ şi abuziv, ca pe atâtea alte titluri, prin „Călător în Europa“. Fostul Monty Python vorbea despre Turcia, pe care a văzut-o înaintea Republicii Moldova şi a României. Deci, probabil, vizita în ţara noastră va putea fi urmărită săptămâna viitoare.

De ce „probabil“? Fiindcă TVR nu dă niciun detaliu pe site-ul propriu, ci numai o frază de prezentare, din care ne lămurim că habar n-are cine e Palin. Pentru televiziunea publică, acesta e „reporter“. Episodul despre ţara noastră ar fi permis organizarea unei dezbateri cu privire la brandul de ţară, de pildă. Însă TVR nu a trimis, după ştirea noastră, nici măcar un comunicat de presă, iar călătoriile lui Palin sunt programate ca pe televiziunea lui Borat, ba într-o zi, ba într-alta.

E posibil (şi, iarăşi, probabil) ca în TVR să existe o persoană care se ocupă cu achiziţiile şi să ştie ce oferă publicului românesc. Dacă e aşa, lucrurile s-au oprit acolo. Motiv pentru care, cu regret, nu vă putem spune în ce zi şi la ce oră puteţi vedea România lui Palin.

Dacă v-aţi săturat de dilema noastră, încercaţi o căutare pe YouTube.com cu „Michael Palin Romania“. S-ar putea să vizionaţi conţinut piratat, dar BBC îşi pune în principiu la dispoziţie arhiva gratis. Lezat ar fi doar TVR, dar cui să-i pese, dacă TVR însuşi nu-i pasă?