În cadrul ediției de astăzi a podcastului „Esențial”, difuzat pe canalul de YouTube „Hai România!”, a fost prezent deputatul Andi Gabriel Grosaru. Acesta este la al doilea mandat în Parlament din partea comunității italiene și, în toamnă, își propune să câștige alegerile prezidențiale.
Andi Gabriel Grosaru și-a anunțat candidatura în martie 2023, iar discuția s-a concentrat în special pe alegerile prezidențiale și pe ceea ce acesta își propune să aducă nou în cazul în care va ajunge la Cotroceni.
Planul lui Andi Grosaru pentru România
Andi Grosaru a explicat în cadrul podcastului ce l-a determinat să facă acest pas, acela de a candida pentru un mandat prezidențial. „Este o evoluție normală a parcursului unei persoane ca mine care, de-a lungul timpului, a acumulat foarte multă experiență. Nu numai profesională, cât și din punct de vedere politic. În ceea ce privește dinamica din spatele demersului de a anunța candidatura pentru alegerile prezidențiale a survenit ca urmare a problemelor cu care ne confruntăm. Dar și a necesității unei persoane ca și mine în fruntea statului.”
Când vine vorba despre schimbările pe care deputatul își dorește să le facă, acesta a punctat câteva aspecte. „În primul rând, proiectul pentru România este un proiect de țară în cinci puncte, pe care l-am schițat personal. Acesta îmbracă mai multe dimensiuni. În primul rând, dimensiunile economice, dimensiunea de justiție, dimensiunea aspectelor culturale și de conturare a unui profil de țară mai credibil și aspectele ce țin de promovarea valorilor. Și nu în ultimul rând, aspectele de politică externă care sunt evidente și particulare construcției României în viitor.”
Una dintre soluțiile economice pentru România propusă de Andi Grosaru este „renegocierea resurselor”. În cadrul podcastului, el a adus câteva argumente prin care a încercat să explice concret ce reprezintă această soluție. „Renegocierea resurselor, din punct de vedere al bogățiilor pe care România le are, ne referim nu numai la resursele naturale, cât și la resursa de timp și resursa umană. Este vorba și despre un consum exagerat pe cap de locuitor. Consumul de resurse, nu numai de energie, cât și de alimente. Este o chestiune ce ține de un atribut psihosocial al unui român de a consuma mai mult decât își permite. Prin politici publice țintite, vom ȋncerca să creștem gradul de conștientizare, pentru ca românii să fie mai raționali ȋn consumarea resurselor.”
Renegocierea resurselor și combaterea infracționalității economice
În ceea ce privește proiectele pe care acesta le-ar implementa în momentul în care va ajunge președinte, Andi Grosaru a detaliat câteva din ele. „În primul rând, am spus, este vorba despre renegocierea resurselor. Avem posibilitatea, din punct de vedere juridic și din punct de vedere internațional să ne drămuim mai bine bunurile pe care le avem. Chiar dacă sună a colectivizare, nu este aceasta ideea. Apoi, diminuarea aspectelor ce țin de infracționalitatea economică. Infracționalitatea economică nu face nimic altceva decât să creeze niște vulnerabilități majore în economia românească. Și aici este vorba despre creșterea rolului, în primul rând, al instituțiilor de aplicare a legii. Rolul instituțiilor în ceea ce privește funcționarea economiei este unul primordial. Economia României este unul dintre pilonii principali ai dezvoltării statului.”
Ȋn concluzie, domnul Grosaru precizează: „Sunt legate toate aceste chestiuni. Nu sunt separate. Proiectul de țară din cinci punte are toate acele dimensiuni care se îmbină.”
Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi urmărită AICI.