Italia aruncă Euro în aer. Pulsul planetei

Noul buget al majorității populiste din Italia, alcătuită din partidele Cinque Stele și Lega, amenință să arunce în aer nu numai finanțele italiene, dar și moneda Euro. Noul buget propus săptămâna trecută are un deficit de 2,4% din PIB, adică cu 0,4% mai mult, la dimensiunea Italiei, față de limita maximă admisă de angajamentele Italiei și de trei ori mai mare ca proiecția de buget a guvernului anterior, pentru Italia.

Practic, este vorba despre un drum ferm spre distrugerea completă a echilibrelor macroeconomice ale Italiei, odată de deficitul structural și datoria enormă a Italiei, una dintre cele mai mari procentual din Europa, împing statul peninsular spre criză economică. De altfel, prezentarea bugetului a aruncat în aer piețele, și Euro a început să piardă în raport cu lira sterlină și cu dolarul.

 

Italia e un actor prea mare ca să mai fie menținut de către celelalte state europene, Germania, în primul rând, iar apartenența sa la Euro face ca orice tangaj să se reflecte direct pe moneda Euro. Miniștrii europeni de finanțe, alături cu Comisarul de resort, au luat foc, în timp ce piețele au reacționat virulent. Agențiile de rating au marcat foarte clar ca reacție drumul spre scăderea majoră a încrederii în Italia, în cazul actualului buget debalansat, cu cheltuieli mult peste ceea ce-și permite, la această dată.

 

Uniunea Europeană este prinsă deja în caruselul Brexitului. Celelalte probleme interne și apropierea crizei economice ce se anunță vine și relansează marile probleme nesoluționate, cele ale creditelor neperformante și produselor toxice compozite americane, ale precedentei crize, dar incomplet sterilizate, ca și pe cele ale datoriilor suverane. Ei bine, și astăzi cele două componente vin să se suprapună pe un deficit structural în creștere al Italiei și pe datorii majore necompensate, cu relevanță absolută pentru economie.

 

Primele lovite au fost băncile italiene, care intră în tangaj la schimbările de curs, dar cu atât mai mult la turbulențele din zona Euro și la deficitele structurale majore din Italia. De aici și impactul major pe depozitele populației și pe stabilitatea echilibrelor acestor bănci, a colateralelor și garanțiilor fiecăreia. Iar căderea băncilor va antrena, automat, căderea Italiei, ceea ce va duce la antrenarea în cascadă a zonei Euro, în întregimea sa. Un coșmar de care UE și zona Euro nu a scăpat încă și care are un impact deosebit și asupra proiectelor Macron ale Europei Cercurilor concentrice și a unei preponderențe exclusiviste a deciziilor în zona Euro.

 

Moneda europeană a pierdut 0,3% în dimineața anunțării bugetului „serios și curajos”, cum l-a anunțat ministrul italian de finanțe, Giovanni Tria, și a continuat să scadă pe tot parcursul săptămânii trecute. Reuniunea Miniștrilor de Finanțe din zona Euro și marcarea respingerii bugetului Italiei de către UE a mai adus suflu, dar cu frica piețelor că Guvernul populist italian va refuza rațiunea și va forța formula de buget pe care și-a creionat-o singur.

 

Ministrul Italian Tria a invitat Eurogrupul să fie calm și să aștepte motivațiile sale care marchează creșterea economică prognozată și care explică soliditatea bugetului, chiar dincolo de angajamentele anterioare. Politic, Guvernul și-a propus, ca întreaga putere, să sfârșească perioada de austeritate și să dea drumul la baierele pungii, promisiuni cu care a câștigat alegerile.

 

Astăzi însă, în perspectiva aplicării unui asemenea buget, piețele s-au înfiorat și au început să trepieze în mod substanțial, antrenând elemente de cutremur la nivelul întregii Europe dependente de Euro.

 

Miniștrii finanțelor din Zona Euro au insistat pentru un buget cu un deficit sub 1,6% ca maximum. Atât comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, ca și vicepreședintele Comisiei Europene pentru zona Euro și Dialog Social, Valdis Dombrovskis, au cerut respectarea strictă a regulilor: “Legea bugetului Italiei trebuie să situeze sub 2% din PIB deficitul și sub 2% creșterea datoriei publice dacă dorește să respecte angajamentele de a reduce deficitul structural".

 

Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunțat că nu îi e frica de angoasele pieței și a îndemnat la continuarea reformelor guvernamentale: "Am creat premizele unui buget serios și curajos, care dorește să obțină creștere economică pe baza stabilității finanțelor public. Un buget care dorește să ofere un răspuns sărăciei în creștere sensibilă, pensionarilor, familiilor, celor care economisesc și-și văd resursele diminuate de crizele bancare, un buget care să nu reducă ajutoarele sociale și de sănătate, un buget care începe să reducă taxele și care pariază pe cel mai mare plan de investiții din istorie, un buget care marchează un punct de întoarcere pentru relansarea țării și a dezvoltării sociale”.

 

Tirada premierului populist, ca și cele ale liderilor de partide din coaliția italiană, la fel ca și prezentările mai tehnice ale Ministrului Finanțelor Tria, nu au convins pe nimeni. Nu cu cuvinte și tirade patriotice sau populist-electoraliste se obține creșterea economică, iar încrederea partenerilor din Euro nici atât. Din contra, miniștrii finanțelor din Zona Euro așteaptă fapte pentru a nu asista la zguduirea monedei Euro și afectarea tuturor economiilor europene ca efect al abordării nechibzuite a Italiei.