EMILIAN ISAILĂ: "Acum că Adrian Cioroianu a plecat de la conducerea diplomaţiei româneşti, toată energia politică se va concentra pe bătălia pentru Bucureşti".
De ce este atât de importantă poziţia de primar al Capitalei pentru un politician? Pentru că e validat de un număr mare de alegători şi asta îl duce pe câştigător direct în poziţia de lider al acelei formaţiuni politice.
Încet, încet, confruntarea electorală pentru Capitală a devenit o trambulină atât pentru candidat, cât şi pentru formaţiunea care câştigă această primărie. În acest moment, oricine va cuceri Bucureştiul dintre cei trei - Blaga, Diaconescu sau Orban - automat va deveni cel mai puternic om din partidul pe care-l reprezintă.
Chiar dacă Emil Boc va reuşi să păstreze Clujul în portofoliul PDL, o eventuală victorie a lui Vasile Blaga la Bucureşti îl va propulsa pe acesta în poziţia de cel mai puternic om din partid. Nu se ia în discuţie forţa lui Băsescu, pentru că acesta e cantonat la Cotroceni.
În aceeaşi măsură, Cristian Diaconescu ajuns edil al Capitalei, acest lucru va duce la marginalizarea lui Geoană, dar şi la o trecere a PSD în „poll-position“ în perspectiva alegerilor generale.
Este ciudat faptul că, dată fiind importanţa oraşului, cei care trăiesc aici sunt atât de neglijaţi de administraţia locală pe parcursul mandatului. PD a făcut o greşeală de strategie prin faptul că s-a bazat tot timpul că Videanu va reuşi să rezolve problemele în 2-3 ani, iar în cel electoral oraşul va funcţiona brici şi nu vor avea nicio problemă să-şi continue proiectele. Unii dintre noi îşi mai amintesc declaraţiile heirupiste ale lui Videanu şi Berceanu, pe vremea aceea ministrul transporturilor, când cereau oamenilor să se sacrifice doi ani pentru a rezolva problemele cu traficul. Dar au trecut patru, şi problemele nu numai că nu s-au rezolvat, dar chiar s-au agravat. Oraşul pare acum un fel de Titanic în derivă, din care fiecare încearcă să se salveze cum poate. Se construieşte haotic, se ridică zgârie-nori în mijlocul bulevardelor, ce se asfaltează azi mâine se sparge, toate lucrările sunt întârziate şi ieşite din orice termen de predare şi, între timp, haotic, se încep altele. În aceşti patru ani, doar firmele de construcţii care au primit lucrări şi bani de la bugetul local au fost fericite, în rest, nimeni. În cel mai important fief electoral al ţării sunt intersecţii în care pe un sens de deplasare şoferii privesc prostiţi trei rânduri de semafoare care sunt mascate de un stâlp şi de un copac.
Acesta e oraşul pentru care se bat Blaga, Diaconescu şi Orban, un vas ce ia apă şi mai are puţin până se va duce la fund. Din această perspectivă, sunt foarte interesante planurile de salvare pe care le au cei trei în buzunare.
De acelaşi autor, citiţi şi blogul „Stockholm 330“, la www.evz.ro/isaila