Un monument la Răzoare din Capitală și o stație RATB care îi poartă numele. Atât a rămas din jurnalistul belgian care venise în România să transmită reportaje despre Revoluția din 1989
Nicio înregistrare sau fotografie realizate de acesta despre evenimentele din 25 decembrie 1989 nu au fost date publicității. Danny Huwe a fost un jurnalist belgian angajat la postul de televiziune WTM și venise la București cu echipa sa din Sofia, Bulgaria, pentru a transmite reportaje despre revoluția română. Avea doar 46 de ani când a fost împușcat în timp ce se afla în mijlocul evenimentelor în zona Răzoare din Capitală.
Trei copii au rămas orfani de tată
În memoria lui, Piaţa Răzoare a căpătat numele Piaţa Danny Huwe. Este acolo și un mic monument acoperit cu plăci de faianţă. Era căsătorit și avea trei copii. Oficial, belgianul ar fi căzut la datorie încercând să relateze evenimentele de la fața locului, din mijlocul unui schimb de focuri dintre militari și teroriști.
Președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Marieș, susținea că jurnalistul belgian Danny Huwe nu a fost împușcat, în 25 decembrie 1989, de teroriști, ci de militarii de la Comandamentul Trupelor de Grăniceri, la comanda șefului unității, colonelul Petre Teacă. „Colonelul Petre Teacă este cel care a dat ordin subofițerilor de la Comandamentul Trupelor de Grăniceri să tragă în parcarea din unitate, unde Danny Huwe filma cu acea cameră video. Împreună cu Danny Huwe au mai fost împușcați alți patru civili. Criminalul jurnalistului belgian a fost ridicat în gradul de general, la trei zile, de Ion Iliescu“, afirma Marieș. Tot acesta a mai spus că Petre Teacă a fost implicat în reprimarea revoluţiei de la Timişoara şi din Bucureşti, iar Ion Iliescu l-a mutat, dupa mineriadă, la Hunedoara, „să stea cu ochii” de Valea Jiului.
S-a extins urmărirea penală în dosarul Revoluţiei
Parchetul a decis printr-o ordonanţă, pe 30 ianuarie, extinderea urmăririi penale în dosarul Revoluţiei nr. 11/P/2014, pentru crimele comise la Timişoara după 22 Decembrie 1989 şi promite examinarea în acest dosar a celorlalte fapte comise anterior şi care nu au fost cercetate în precedent. Aceasta se întâmplă în urma sesizării adresate Procurorului general al României, Augustin Lazăr, de Societatea Timişoara şi Asociaţia 21 Decembrie 1989. Astfel, în dosarul Revoluţiei se vor lămuri toate aspectele legate de asasinarea răniţilor în Spitalele din Timişoara şi furtul trupurilor, transportul prin operaţiuni precum „Trandafirul: şi arderea lor la Crematoriul din Bucureşti - aspecte care nu au făcut în întregime obiectul anchetei şi procesului anterior, astfel că se cer în continuare cercetate, inclusiv asupra complicităţilor descoperite ulterior. La începutul lunii martie, Petre Roman, fostul premier, a fost audiat la Parchetul General.
În focul Revoluţiei din ’89 au pierit sau au fost răniţi de „terorişti“ în circumstanţe neclare şi alţi jurnalişti străini, despre care autorităţile române nu au scos nicio vorbă. Printre aceştia s-a aflat şi Jean Louis Calderon (foto), cetăţean francez, reporter al postului TV5, ucis pe 23 decembrie 1989, în Bucureşti. În acea noapte, jurnalistul se afla în Piaţa Palatului. Din cauza schimburilor dese de focuri, Calderon s-a adăpostit, împreună cu alţi tineri, în spatele unui tanc. Dinspre Comitetul Central (CC) a apărut brusc un ARO asupra căruia s-a tras, pe motiv că este plin cu „terorişti”. Autoturismul a intrat brusc în tanc, iar tancul, cu spatele, a trecut cu şenilele peste mai mulţi tineri, printre care se afla şi Calderon. În memoria sa, o stradă din Bucureşti şi un liceu din Timişoara îi poartă numele.
Există şi varianta că jurnalistul francez ar fi fost mai întâi împuşcat. Poate chiar din spate, din cauze şi în împrejurări încă obscure. Bine-cunoscuta realizatoare de televiziune Mihaela Rădulescu este şi acum marcată de faptul că, în 1990, a apărut pe coperta revistei „Paris Match” lângă sicriul lui Jean Louis Calderon, cel care îi devenise şi prieten în CC.
FOTO: Mihaela Rădulescu, în genunchi, lângă sicriul lui Jean Louis Calderon