Mai multe documente recent declasificate de Agenția Centrală de Informații (CIA) prezintă situaţia României în timpul Războiului Rece dar şi posibile scenarii care ar fi putut conduce la înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu.
Un raport al CIA din 4 martie 1982, intitulat ”Frământări în România: Cauze și implicații”, consemnează că regimul nonconformist al lui Nicolae Ceaușescu era subminat de stagnarea economică și de frământările sociale în creștere. CIA considera că puterea lui Ceaușescu va fi erodată în timp de incapacitatea lui de a rezolva aceste probleme. Documentul identifică o serie de tensiuni care au apărut în România începând din vara anului 1980, cauzate de lipsurile alimentare, dar susține că regimul putea să gestioneze aceste frământări.
Autorii raportului afirmă că Ceaușescu nu își va schimba politicile, în ciuda eșecurilor, și identifică câteva personaje cheie care puteau să-l înlocuiască pe dictatorul român. Printre aceștia se numărau: Emil Bobu, care ocupa în acel moment funcția de viceprim-ministru; Elena Ceaușescu; Iosif Banc, membru al Biroului Politic al CC al PCR; Ion Coman, fost șef al al Marelui Stat Major al Armatei Române și fost ministru de Externe.
Cum era descris Ion Iliescu în raportul CIA din 1982
Raportul CIA menționează că Ion Iliescu (foto), care în acel moment conducea Consiliul Național al Apelor, a fost un lider proeminent în anii ‘60. ”Inteligent, dinamic și neobișnuit de sincer, Iliescu este considerat de mulți cel mai impresionant individ din conducerea românească”, se spunea în document.
Raportul considera că popularitatea sa imensă în rândul tinerilor din România și critica la adresa stilului de conducere autocratic al lui Ceaușescu au condus la declinul politic al lui Iliescu. Autorii documentului considerau că tinerețea, abilitățile și popularitatea lui Iliescu în rândul multor membri ai birocrației de stat aratau că el ar putea fi o figură importantă în epoca post-Ceaușescu.
Citeşte mai multe pe Historia.ro