Ion Cristoiu crede că viitorul președinte al României nu este cunoscut de nimeni, la acest moment, dat fiind că nu și-a anunțat intenția de a candida, nici oficial și nici neoficial.
Ion Cristoiu susține că numele viitorului președinte al României va fi anunțat în următoarea perioadă. În opinia sa, acesta „stă ascuns”, și își va dezvălui identitatea la momentul potrivit.
Ion Cristoiu, despre viitorul președinte
Reputatul jurnalist și analist politic este de părere că numele viitorului ocupant de la Cotroceni nu este cunoscut. În opinia lui Ion Cristoiu, acesta își va anunța candidatura în următoarea perioadă. Jurnalistul susține că compară situația actuală cu cea din 2014, când nimeni nu se aștepta ca Iohannis să candideze și să câștige alegerile.
Viitorul președinte al România nu va fi ales nici de Statele Unite și nici de președintele Joe Biden, crede reputatul jurnalist și analist politic. Potrivit spuselor sale, cel care îi va lua locul lui Iohannis nu va fi nici unul dintre cei cunoscuți. Până în prezent, în spațiul public se vehiculează numele lui Marcel Ciolacu și al lui Nicolae Ciucă, drept potențiali candidați.
Pe de altă parte, sondajele de opinie îl dau favorit pe Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO. Acesta nu este dorit, însă, nici de PSD, nici de PNL și nici de alte partide.
„Nu se știe nimic. Fiecare încearcă să facă ceva. În continuare cred că cel ales stă ascuns și nu știm cine e. Nu va fi niciunul dintre cei cunoscuți. În 2014 nu mă gândeam că o să câștige Iohannis”, este de părere Ion Cristoiu în emisiunea lui Marius Tucă.
Ce șanse au Ciucă și Ciolacu
Reputatul jurnalist și analist politic Ion Cristoiu a vorbit despre șansele lui Nicolae Ciucă sau Marcel Ciolacu, la viitoarele alegeri prezidențiale. Potrivit spuselor sale, politicianul liberal are avantajul că este general, într-o vreme în care este nevoie de un astfel de om. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu este împins de partid, PSD, să candideze la alegerile prezidențiale.
„Ciucă are un mare avantaj, cel militar, iar în perioada asta avem nevoie de așa ceva. Ciolacu va fi împins de partid să candideze. Este inevitabil. Nu va candida doar în cazul în care se va ajunge la o înțelegere privind rotația premierilor, adică în următorii ani să fie unul președinte, iar celălalt premier”, a mai spus jurnalistul.
Ion Cristoiu crede că Marcel Ciolacu nu-și dorește să treacă printr-o campanie prezidențială pe care ar putea să o piardă. El crede că liderul PSD ar fi dispus să renunțe la candidatură dacă va exista o înțelegere cu liberalii. În cazul în care un astfel de scenariu va fi exclus, el va fi obligat să candideze din partea PSD.
„Se va bate cu anti-psd-ismul. Dacă au o înțelegere, Ciolacu nu va mai candida. Dacă se merge separat, PSD nu are cum să nu aibă candidat”, a mai spus Ion Cristoiu.
Alegeri prezidențiale, pe 15 septembrie
Alegerile prezidențiale au fost programate pentru data de 15 septembrie, primul tur, și 29 septembrie, al doiea tur. Scrutinul pentru Cotroceni a fost devansat în baza unui act normativ adoptat de Parlament. Proiectul a fost inițiat de parlamentarii UDMR și a fost votat cu 183 de voturi „pentru”, 84 „împotrivă” şi o abţinere. USR, cât și Forța Dreptei au anunțat că vor cere control la CCR pe acest proiect legislativ.
După cum subliniază inițiatorii, „prezenta propunere legislativă urmărește stabilirea unei perioade mai îndelungate în care se pot organiza alegerile prezidenţiale raportat la termenul la care ajunge la final mandatul de președinte. Acest termen mai larg acordă posibilitatea pregătirii mai aplecate a preluării mandatului de către preşedintele nou ales”.
Practic, alegerile prezidențiale se vor desfășura cu aproximativ trei luni înainte de luna decembrie, când ajunge la final mandatul președintelui în funcție, Klaus Iohannis. Potrivit regulilor în vigoare până în prezent, alegerile prezidențiale aveau loc în luna anterioară celei în care se sfîrșește mandatul președintelui.