Jurnalistul Ion Cristoiu s-a născut pe 16 noiembrie 1948, în localitatea Găgeşti, judeţul Vrancea, însă în acte a fost trecut pe 25 noiembrie. După terminarea Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a ales calea presei.
Debutase în gazetărie în 1968, publicând concomitent în „Amfiteatru” prima proză. De asemenea, încă din timpul facultăţii devine redactor, apoi şef de subredacţie la revista „Viaţa studenţească”. După 1972 este redactor-şef adjunct la „Viaţa studenţească” şi la „Amfiteatru”; redactor-şef adjunct la „Scânteia tineretului” şi redactor-şef la „Suplimentul literar-artistic al ‚Scânteii tineretului”. În 1987 este obligat să preia funcția de redactor-şef la revista „Teatrul”, de unde demisionează în decembrie 1989.
După decembrie 1989 a înfiinţat şi a lucrat la mai multe publicaţii, lansând în presa post-decembristă o serie de tineri jurnalişti, care ulterior au devenit ziarişti reprezentativi în mass-media românească. Astfel, în ianuarie 1990 debutează în presa particulară, mai exact în cotidianul „Observator”. Înfiinţează împreună cu Cornel Nistorescu revista „Expres”, devenind şi redactor-şef al acesteia. A fondat săptămânalul „Zig-Zag”, care s-a bucurat de un mare success, însă lovitura de presă avea să vină în 22 iunie 1992, când a lansat pe piață cotidianul Evenimentul zilei, al cărui patron a fost Mihail Cârciog. Formatul de ziar bulevardier, bazat pe fapt divers și pe anchete sau dezvăluiri puternice, au făcut din „Evenimentul Zilei”, cel mai puternic și mai vândut ziar în perioada 1992-1997, când Ion Cristoiu s-a retras din funcția de director.
Au urmat alte și alte provocări pentru maestrul care a schimbat fața presei românești: cotidianele „Național”, „Cotidianul”, „Azi”, „Curentul”, revista „Dosarele Istoriei”. Din anul 2012, a reînceput să scrie zilnic în „Evenimentul zilei”. În toți acești ani, Ion Cristoiu a scris mai multe volume de proză. Un palmares bogat, la 50 de ani de gazetărie și 70 de ani de viață. La mulți ani, Maestre!