Ion Cristoiu, despre referendumul din Republica Moldova: Ceva este putred la mijloc, țara este împărțită în două. Video

Sursa foto arhiva EVZ

Nu doar în România este anul marilor decizii, ci și în Republica Moldova. Chiar duminică, 20 octombrie, cetățenii au ieșit la vot. A avut loc și scrutinul pentru președinție, dar și un referendum. Moldovenilor li s-a cărut părerea cu referire la aderarea țării la Uniunea Europeană și dacă Constituția ar trebui modificată în acest sens.

Chiar din seara votului, situația a fost clară în ceea ce privește alegerile prezidențiale. Maia Sandu, actualul lider, merge mai departe în turul doi alături de Alexandr Stoianoglo, cel poziționat pe locul al doilea în preferințele alegătorilor. Însă, perspectiva se schimbă atunci când ne uităm la rezultatul referendumului. De la oră la oră, cifrele indicau alt rezultat, căci diferențele sunt unele foarte mici între numărul răspunsurilor de „DA” și cele cu „NU”.

Cristoiu, diaspora și realitatea din Republica Moldova

Ion Cristoiu, scriitor și jurnalist, a fost prezent luni, 21 octombrie, în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube „HAI România”. Despre cele întâmplate peste Prut, Ion Cristoiu spune că ceva este putred la mijloc, mai ales în ceea ce privește votul moldovenilor din diaspora: „Marea lor majoritate au dublă cetățenie, depinde de țara unde s-au stabilit. De aceea este dubios votul din străinătate”.

„Vine moldoveanul stabilit la Roma, care știe, practic, cum este în Uniunea Europeană, și le spune celor din țară cum să voteze. Le spun că dacă nu votează, nu le mai trimit bani. La fel s-a întâmplat și atunci când a ieșit Maia Sandu președinte. Părerea moldoveanului simplu mai contează?”, subliniază scriitorul. Ion Cristoiu este de părere că acestui vot din diaspora i se acordă o prea mare importanță. „Nu ceea ce votează moldovenii din străinătatea reflectă realitatea din țară”, mai spune scriitorul.

În acest fel, publicistul spune că, indiferent de voturile din diaspora, chiar dacă acestea ar fi schimbat total rezultatul spre unul pozitiv, cel mai mult conta ceea ce spun și doresc cetățenii din Republica Moldova.

Ce a vrut Maia și ce a ieșit

Însă, declară acesta mai departe, că tocmai aceasta a fost și intenția Maiei Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova. „Ea a vrut să le arate occidentalilor, țărilor din Uniuea Europeană, că cetățenii asta își doresc, că vor să adere la UE. Însă, există reticențe asupra faptului că Ucraina și Republica Moldova sunt acum pregătite să facă parte din blocul comunitar. Iar acest referendum, cu rezultatul său, vine acum și alimentează aceste reticențe”, afirmă Ion Cristoiu în cadrul podcastului „Hai LIVE”.

Scriitorul explică cum acest referendum de peste Prut nu a venit ca o condiție la aderarea țării la Uniunea Europeană, ci, mai degrabă, ca o demonstrație că asta vrea poporul. „Dar Maiei Sandu nu i-a ieșit. Rezultatul doar întărește acum părerile celor reticenți, atât a celor din țară, cât și din Occident. Rezultatul doar le dă acum apă la moară. O cunosc pe Maia Sandu, am observat-o atent. Nu va ieși să explice ceea ce s-a întâmplat. Referendumul nu este un suuces, Republica Moldova este împărțită în două”, spune publicistul în cadrul podcastului „Hai LIVE”.